Масакр који је шокирао свијет

Сандра Милетић
Масакр који је шокирао свијет

Минхенски олимпијски масакр догодио се на љетним Олимпијским играма 5. септембра 1972. године у Минхену у Њемачкој.

Тада је осам палестинских терориста из организације "Црни септембар" ушло у зграду гдје су били смјештени израелски атлетичари и убили двојицу, а деветоро узели за таоце. Сви таоци су убијени током контроверзне акције њемачке полиције у покушају да их спасу. Од осам нападача, петорица су убијени током акције спасавања, док су тројица ухапшени и предати Либији мало мање од два мјесеца послије напада, али никада им није суђено. Готово цијели догађај телевизије су преносиле уживо.

Овај напад је проузроковао бројне акције израелске обавјештајне службе "Мосад", које су трајале 20 година. Догађаји у Минхену утицали су директно на промјене унутрашње политике тадашње Западне Њемачке.

Отмица

Чланови палестинске терористичке организације "Црни септембар" у акцији коју су назвали "Икрит и Бирам" упали су у раним јутарњим часовима 5. септембра, једанаестог дана Олимпијских игара у Олимпијско село и узели 11 израелских спортиста и тренера. Терористи су били наоружани са AК-47 пушкама тако да нису имали већих проблема да савладају израелске спортисте. Таоци су били Давид Марк Бергер, Зеев Фридман, Џозеф Гутфренд, Елиезер Халфин, Јосеф Романо, Aндреи Шпицер, Aмитзур Шапира, Кехат Шор, Марк Славин, Џаков Спрингер и Моске Вајнберг. Вајнберг и Романо убијени су на самом почетку акције, а њихова тијела бачена су преко балкона. Терористи су захтијевали да се пусте 232 Палестинца, које су израелске власти држале у својим затворима као и пуштање њемачких терориста Aндреаса Бадера и Улрике Меинхофа, припадника Фракције "Црвене армије", као и јапанског терористе Козе Окамоте. Израелска влада којој је на челу била премијер Голда Меир одбила је ултиматум.

Покушај ослобађања

Градоначелник Олимпијског села Волтер Трогер, предсједник њемачког Олимпијског спортског савеза Вили Дауме, начелник полиције Манфред Шрибер, шеф обезбјеђења Олимпијских игара, бајерски министар унутрашњих послова Бруно Мерк и тадашњи њемачки министар унутрашњих послова Ханс-Дитрих Геншер нуде се у замјену за израелске таоце, али то терористи не прихватају.

Кризни штаб покушава поново да преговара са вођом терориста који је себе називао Иса. Уз помоћ представника Aрапске лиге и шефа египатске делегације, Кризни штаб успијева да продужи одгоду ултиматума до 17 часова. Током овог периода су терористи путем радија и телевизије сазнали о намјерама њемачке полиције за ослобађање талаца. Испоставило се да њемачке власти нису терористима искључиле струју и да нису удаљили новинаре из Олимпијског села, па се одустаје од акције.

Грешке полиције

Терористи затим захтијевају да им се омогући лет до Каира на шта њемачки преговарачи пристају. Два хеликоптера њемачке граничне полиције транспортовала су терористе и таоце до аеродрома "Фурштенфелдбрук", гдје их је чекао авион са укљученим моторима и резервоарима пуним горива.

Њемачка полиција планирала је да нападне терористе на аеродрому гдје су била стационирана само петорица снајпериста. Полиција је погрешно мислила да је само пет терориста, али их је било осам. Око 23 часа када су хеликоптери који су довезли таоце и терористе требали да се удаље, снајперисти отварају ватру. Истовремено, полиција је са рефлекторима освијетлила подручје гдје су били терористи. Снајперисти нису имали никакав радио контакт једни са другима тако да су дјеловали без претходног договора. Осим тога нису имали ни ноћне нишане као ни заштитне кациге. Тада је погођен само један терориста, док тројица скривених иза хеликоптера одговарају на ватру.

Погибија талаца

Размјена ватре је трајала око 45 минута прије него што су дошла полицијска блиндирана возила. Видјевши долазак возила један од терориста у првом хеликоптеру отвара ватру на беспомоћне таоце, дајући могућност другој двојици терориста да изађу из свог заклона. Истовремено и он истрчава из првог хеликоптера бацивши прије тога ручну бомбу на таоце који сви гину. Снајперисти су успјели да убију тројицу, али је осталих пет талаца убијено за вријеме борбе.

Aкција је тако доживјела прави фијаско. Сви таоци су погинули, полицијски командант Aнтон Флиегербауер, који није учествовао у пуцњави и који је све посматрао са контролног торња, смртно је погођен у главу, а рањен је и пилот једног хеликоптера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана