Марко Павић: Ентитетско гласање неспорно и о томе нема расправе

Снежана Тасић
Марко Павић: Ентитетско гласање неспорно и о томе нема расправе

Демократски народни савез се, као поборник Дејтонског мировног споразума, залаже и увијек ће се залагати за то да остане ентитетско гласање и неће никада да дозволи да одлука о евентуалном укидању ентитетског гласања дође на дневни ред.

Нагласио је то у интервјуу "Гласу Српске" лидер ДНС-а Марко Павић.

- Добро је да се што више странака уједини на очувању принципа Дејтонског мировног споразума и принципа опстанка, напретка и просперитета Републике Српске. Сваки договор странака који води очувању дејтонске Републике Српске и њеном просперитету, ДНС ће да подржи - истакао је Павић.

* ГЛAС:  Какав је став ДНС-а по питању ентитетског гласања, које је актуелизовано посљедњих дана?

ПAВИЋ: БиХ је дејтонска творевина која има свој Устав, а Уставом БиХ је предвиђено ентитетско гласање. То је један од начина да ентитети и народи у БиХ буду равноправни и да се ентитет и нација заштите од прегласавања. ДНС се, као поборник Дејтонског мировног споразума залаже и увијек ће се залагати за то да остане ентитетско гласање и неће никада да дозволи да одлука о евентуалном укидању ентитетског гласања дође на дневни ред. Наш изричит став је да је ентитетско гласање неспорно и то је ствар о којој се у БиХ не може расправљати.

* ГЛAС: Како оцјењујете разговор руководства СНСД-а и СДС-а по питању ентитетског гласања?  

ПAВИЋ: СНСД је водећа странка у Републици Српској и БиХ и за нас је нормално да они комуницирају са свим странкама, па и са СДС-ом. Не видим било какво приближавање СНСД-а и СДС-а кроз те разговоре, али је, према мишљењу ДНС-а битно да се разговара о кључним стварима за Републику Српску. Ово није никаква страначка политика и идеологија у питању, већ је овдје у питању Република Српска и за ДНС је добро да се што више странака уједини на очувању принципа Дејтонског мировног споразума и принципа опстанка, напретка и просперитета Републике Српске. Сваки договор странака који води очувању дејтонске Републике Српске и њеном просперитету, ДНС ће да подржи.

* ГЛAС: СДС је послије тог разговора истакао да не може да буде опозиција када је у питању Република Српска. Сматрате ли да то није само њихова "привилегија"?

ПAВИЋ: Нико себи не може дати за право да буде опозиција када су у питању интереси Републике Српске и њених грађана. Према томе, у том пољу нема опозиције и власти, већ је приоритетна заштита виталних интереса Републике Српске и народа Републике Српске.

* ГЛAС: Поново се догодило прегласавање српског члана Предсједништва БиХ Небојше Радмановића. Овога пута у питању је посјета предсједника Србије Бориса Тадића. Какво је Ваше мишљење о томе?

ПAВИЋ: У посљедње вријеме се од стране СДA, и нарочито од стране Странке за БиХ води једна, рекао бих, ратнохушкачка политика и реторика усмјерена на све оно што је српско и све оно што је Дејтонским споразумом и Уставом одређено да припада Српској. У том смислу, и посјета предсједника Србије засметала је СБиХ и Харису Силајџићу што је невјероватно јер, када у својој држави има грађане који припадају истом народу као и сусједи, умјесто да то да користи као предност у сарадњи држава, он непрекидно ради против својих сусједа, против Србије, па и Хрватске. Сматрам да таква реторика из Сарајева само штети Босни и Херцеговини. ДНС ће се залагати за добру сарадњу и са Србијом и са Хрватском, за поштовање паралелних веза са Србијом, за успостављање контаката са политичким факторима у Србији без обзира на то шта Харис Силајџић мислио. Међутим, то никада нећемо радити на штету неке треће стране, односно другог народа већ ћемо увијек то радити у интересу БиХ, посебно у интересу Српске и грађана који живе у њој. Зато сматрам да неко са оваквом реториком (а ко хоће да се представи демократом) мора под хитно да престане са тим, иначе ћемо изгубити кредибилитет код сусједа, а без сусједа, а нарочито поменута два, БиХ је практично неодржива.

* ГЛAС: И високи представник у БиХ Валентин Инцко сматра да нема ништа спорно у изјавама Бориса Тадића.

ПAВИЋ: Тадић је био неколико пута у БиХ и никада нико од њега није чуо изјаву која је уперена против БиХ, њеног уставног уређења и институција БиХ. Напротив, он је увијек наглашавао да признаје БиХ у оквирима Дејтонског мировног споразума. Не треба да смета било коме то што Борис Тадић долази у његову земљу, јер је непримјерено да је некоме криво ако неко дође најављено у његову земљу. Мора се имати у виду и то да је Србија гарант и потписник Дејтонског мировног споразума и да они имају и право да штите онакав споразум какав је потписан.

* ГЛAС:  Када ће економија постати важнија од политике?

ПAВИЋ: ДНС је у приоритет свога рада ставио економска питања и сматрамо да би цијела БиХ у овом времену кризе требало да се бави економијом и начином на који би превазишли кризу и дошли до просперитета. Нажалост, многи политичари који не знају шта да раде, како да воде земљу, како да грађанима олакшају живот скрећу пажњу на политичке теме, а нарочито на националистичке теме које су плодно тле код грађана које тако даље вуку у безнађе, умјесто да им отварају перспективе. Зато је ДНС у неколико наврата апеловао да се вратимо економији, да се бавимо будућношћу БиХ и свих наших генерација. Далеко је лакше гласове добити на националистичкој реторици него на економским питањима и зато многе странке прибјегавају таквој реторици.

ГЛAС: Да ли је већ почела предизборна кампања?

ПAВИЋ: Сматрам да је ситуација заоштрена јер се ближи крај OHR-у, што дио бошњачких политичара не прихвата јер сматрају OHR својим адутом преко кога могу да остваре неке интересе које другачије не могу да остваре. Зато је та реторика која чак упућује и призива рат ако OHR оде бесмислена јер OHR није обуставио рат и он не може да утиче на таква питања. Зато сматрам да у миру треба да се припремамо за изборе и наше странке треба да припреме адекватне програме за те изборе и да до тада да нема говора о промјенама Устава, ентитетског гласања и слично. То су питања о којима сада није вријеме за разговор и која уопште нису услов за пријем у ЕУ.

* ГЛAС: Какво је Ваше мишљење о даљој судбини "прудског процеса"?

ПAВИЋ: "Прудски процес" је у оном тренутку можда и могао да прође, с обзиром на то да су чиниоци који су разговарали имали тај капацитет у скупштинама да то изгласају. Сада је "прудски процес" мртво слово на папиру и он нема подршке политичких странака у БиХ, а ДНС није ни у почетку подржавао "прудски процес" највише због тога што су прудским промјенама, у ствари, преношена овлашћења са Републике Српске на БиХ, а наш принцип је да то не радимо.

OHR и пут у ЕУ неспојиви

* ГЛAС: Да ли нам је OHR потребан?

ПAВИЋ: ДНС има изричит став да је OHR -у у БиХ вријеме истекло и да су OHR и пут у Европску унију неспојиви. Aко Европа мисли озбиљно о БиХ и њеном путу у ЕУ, онда се мора одрећи OHR-а.  ДНС сматра да су OHR и нарочито "бонска овлашћења" давно преживљена и да се мора оставити политичарима у БиХ да се договарају. Сматрамо да тог договора неће бити докле год је OHR ту. Неки политичари из Сарајева мисле да лобирањем у иностранству, а онда и преко OHR-а могу да реализују своје унитаристичке и централистичке циљеве и зато користе OHR, а не да помогну грађанима БиХ да боље живе. OHR се исувише ставио на страну Бошњака и као такав, сматрам, да је неодржив. Одлазак OHR-а и договор политичких фактора у Босни и Херцеговини и пут БиХ у Европу, то је наш пут, а Европска унија са својим представником треба бити присутан фактор који ће помоћи на њеном путу ка ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана