Марко Гаћеша, умјетник и дијете из избјегличке колоне, за “Глас Српске”: О “Олуји” не смијемо престати да причамо

Драгана Орловић
Марко Гаћеша, умјетник и дијете из избјегличке колоне, за “Глас Српске”: О “Олуји” не смијемо престати да причамо

НОВИ САД - Иако сам имао тек три године када сам се затекао у избегличкој колони док смо заувек напуштали наша огњишта у Книну, дуго после тога задржавао сам разна сећања на тај страшни злочин. Временом су сећања бледела, али ту је увек неко од старијих да ме подсети и помогне, па неретко заплачемо, али и насмејемо се свему кроз шта смо прошли.

Тим ријечима млади и талентовани сликар Марко Гаћеша открива за “Глас Српске” кроз какав је пакао прошао као мали дјечак и како је операцијом “Олуја” протјеран из своје отаџбине. У избјегличкој колони данима је путовао са мајком и дједом.

- Отац је био на ратишту, па смо сами пролазили кроз тај дуг и мучан пут. “Олуја” је била један велики злочин над нашим народом. Злочин који никада не смемо да заборавимо, а ни да опростимо - истакао је Гаћеша, који је у четвртак у Архиву Војводине у Новом Саду отворио самосталну изложбу под називом “Страшни чин”, посвећену управо својим доживљајима у “Олуји”.

Сликама које је урадио жели, како каже, послати поруку да српски народ треба да се држи заједно на темељима онога што јесте.

- Нико не сме да се стиди тога одакле долази, већ да буде поносан на своје потомке - истакао је за “Глас” Гаћеша.

Он је, како каже, са Удружењем “Српски крајеви” почео да сарађује још 2017. године и уз њихову помоћ успио је упознати многе умјетнике са сличном прошлошћу, који су били у избјегличкој колони и изгубили своје домове, породицу, све...

- Много је добро што су нас одржавали и помагали нам да нешто постигнемо, да неко види те наше радове, да се упознамо и држимо заједно, јер је то и поента целе ове приче, да се наши сународници држе заједно. Да се негује традиција, јер овакве изложбе се морају одржавати, јер ако ништа, то је бар неки начин да искажемо незадовољство тиме што се десило - поручио је Гаћеша и додао да је његова изложба много већи корак, јер стреми да све људе упозна да је то био велики злочин, да је то нешто што мора да се памти и не смије да се прашта.

Српски народ обиљежио је 26 година од прогона више од 250.000 Срба из Хрватске, а његови политички представници обишли су спомен-обиљежја, положили вијенце и запалили свијеће за око 2.000 жртава, које у налету хрватске војске и полиције нису успјеле да се спасу.

Почаст жртвама

Сарадник за културу у Представништву Републике Српске у Београду Борислав Максимовић рекао је да се Гаћешином изложбом његује култура сјећања у српском народу.

- Овом изложбом слика његује се култура сјећања на стравичне догађаје из 1995. у Крајини. Културом сјећања српски народ чува идентитет, одаје почаст недужним жртвама, а с наше стране морамо чинити све да се “Олуја” или сличне “олује” више никад не десе - казао је Максимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана