Марк Герке: Друштвене мреже нови канал за дјечију порнографију

Горан Обрадовић
Марк Герке: Друштвене мреже нови канал за дјечију порнографију

БиХ је одрадила фантастичан посао када је у питању борба против интернет криминала. Имплементирала је много регионалних стандарда у законодавство, а већ је у великој мјери у истом рангу са неким европским стандардима, као и стандардима Савјета Европе.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" директор Истраживачког института за борбу против интернет криминала и професор права на Правном факултету у Минхену Марк Герке.

- У посљедње двије године остварен је значајан напредак, нарочито када се види да се развијају посебне јединице које ће се посветити овом проблему. БиХ је веома добар примјер за многе земље у региону када је у питању борба против дјечије порнографије - истакао је Герке.

* ГЛAС: Како сте задовољни сарадњом са БиХ, када је у питању борба против интернет криминала?

ГЕРКЕ: БиХ је одрадила фантастичан посао када је у питању овај проблем. Имплементирала је много регионалних стандарда у законодавство. Већ је у великој мјери у истом рангу са неким европским стандардима, као и стандардима Савјета Европе. У посљедње двије године остварен је значајан напредак, нарочито када се види да се развијају посебне јединице које ће се посветити само овом проблему. БиХ је веома добар примјер за многе земље у региону па и шире када је у питању борба против дјечије порнографије, а вјерујем да ће још више напредовати када је ријеч о борби против интернет криминала.

* ГЛAС: Колико су БиХ и европске земље спремне да се боре са овом врстом криминала?

ГЕРКЕ: То представља један глобалан проблем. На примјер, неке статистике показују да око 40 одсто веб страница које се тичу дјечије порнографије долазе из Русије. Велике истраге су укључивале многе европске земље. Европа има велике проблеме са дјечијом порнографијом и на све начине бори се против ње. Aли и Европска унија је врло активна поводом овог проблема. Aгенције за спровођење закона у Европи блиско сарађују на спречавању дјечије порнографије и захваљујући тој сарадњом често се хапсе особе које се тиме баве.

* ГЛAС: Које особе најчешће на интернет постављају такве садржаје?

ГЕРКЕ: Истраживања нису показала тачне резултате када је ријеч о овом питању. Веома је тешко тачно одредити ко поставља те садржаје. Ипак, најчешће је то профил мушкарца који је стар око 30 година, који обично живи и дјелује сам... Aко говоримо о злостављању дјеце, то најчешће раде чланови породице или друштвени кругови. Кад је ријеч о друштвеним круговима, ту су најчешће мисли на наставнике у школама или спортске тренере, али дешава се често да то раде и васпитачи у вртићима, или особе које по кућама чувају дјецу, док су родитељи на послу или на неком путовању.

* ГЛAС: Да ли те особе ове садржаје праве и постављају на интернет да би зарадиле новац или ради свог задовољства?

ГЕРКЕ: Прије свега, ту мора да постоји сексуална заинтересованост за дијете. Према статистикама у западним земљама, један од стотину људи ће фотографисати сексуално злостављање дјетета, али ће веома мали број њих одлучити да то стави на интернет и дистрибуира. Он ће то углавном оставити за своје сопствено уживање. Већина тог материјала се бесплатно размјењује. Aко погледамо пријаве, можемо да видимо да већи број тих интернет страница није био комерцијалан, што нам говори да они то често раде само да би задовољили своје потребе. Када ставе на интернет, то ураде искључиво да би се размијенили слика и снимак са другим таквим особама.

* ГЛAС: У међународној полицијској акцији, под кодним називом "Оливер", а која је била усмјерена на сузбијање дјечије порнографије на интернету, учествовале су и полицијске агенције из БиХ, а било је и хапшења у Брчко дистрикту. Може ли се у скоријој будућности очекивати још таквих акција и хапшења на нашем подручју?

ГЕРКЕ: Веома је тешко предвидјети када би могле бити неке акције, али с обзиром на то да сваким даном расте број корисника на интернету, то уједно представља и могућност да се на њега поставе ти садржаји. Због тога се скоро сваки дан и свугдје могу очекивати нове акције и хапшења.

* ГЛAС: Да ли БиХ има могућност да се бори против искориштавања дјеце путем интернета?

ГЕРКЕ: Нисам најбоље упознат са ситуацијом у БиХ. Ипак, знам да БиХ има сјајне стручњаке који могу одлучно да се супротставе особама које се баве овим кривичним дјелима.

* ГЛAС: Колики проблем представља велики број веома младих особа на друштвеним мрежама као што су "Фејсбук" и "Твитер"?

ГЕРКЕ: Друштвене мреже као што су "Фејсбук" и "Твитер" дефинитивно су нови канали који овим особама служе за дистрибуцију таквих материјала. У сузбијању овог проблема значајно би помогли семинари који би били организовани за дјецу и родитеље и они би сигурно веома добро утицали да се проблем смањи, као и да се објасни дјеци да не треба да се "спријатеље" са непознатим и сумњивим особама, али и да не смију свакакве слике да стављају на ове мреже. Сваки медиј који је масиван је веома тешко контролисати, а таква су и ова два медија.

* ГЛAС: Упркос честим акцијама, сваким даном је све више садржаја са дјечијом порнографијом на интернету. Како се борити против тога?

ГЕРКЕ: Постоји неколико компонената у борби са овим проблемом, а једна од њих јесте и да имамо осмишљену праву политику борбе. Прије свега, то укључује одговарајуће законске оквире у свим земљама. Наравно, потребна је адекватна обука за полицајце и инспекторе. Треба да постоји веома добра сарадња свих полицијских институција у једној земљи. Када се остваре сви ови услови, онда је за очекивати да овај проблем буде све мањи и мањи.

* ГЛAС: Шта каже закон у оваквим случајевима?

ГЕРКЕ: У европским земљама закони су различити, али је у већини законом забрањено и кажњиво и посједовање, и дистрибуција, и производња тих садржаја.

* ГЛAС: Да ли су веће европске земље спремне за борбу против дјечије порнографије?

ГЕРКЕ: Увијек имамо финансијских проблема. Да имамо више новца, могли бисмо ангажовати и више инспектора. Генерално говорећи, европске земље се веома успјешно боре са овим проблемом, али увијек може бити боље и више. Сваким даном све је више корисника на интернету, али све је јача и борба против интернет криминала.

Интернет криминал

* ГЛAС: Шта заправо представља интернет криминал?

ГЕРКЕ: Прилично је тешко одговорити на ово питање, јер не постоји једна дефиниција овог проблема. Посматрамо различите категорије криминала, као што су напади на компјутерске системе, нелегални садржаји на интернету, а један од највећих проблема је управо дјечија порнографија, која је, нажалост, све присутнија на интернету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана