Марија Виторија де Симоне: Италија мафији за годину одузела осам милијарди евра

Горан Обрадовић
Марија Виторија де Симоне: Италија мафији за годину одузела осам милијарди евра

Одузимање нелегално стечене имовине криминалним групама једно је од најбитнијих средстава у борби против организованог криминала, то је суштина у спречавању њиховог даљег дјеловања и активности.

Рекла је ово за "Глас Српске" замјеник тужиоца за борбу против мафије у Италији Марија Виторија де Симоне.

- Имовина која је привремено одузета у Италији у периоду од 1. јануара до децембра 2010. године вриједна је више од седам милијарди евра, а трајно одузета више од милијарду евра. У ту имовину се убрајају и некретнине и готовина, односно све што је одузето. Код имовине која је привремено одузета сљедећа фаза је њено трајно одузимање - истакла је Де Симоне.

Нагласила је да у свакој земљи мора бити усвојен закон који има циљ да организованим криминалним групама одузме њихову имовину, јер је то прави начин да се бори против њих.

- Све се одузима и све је предмет трајног одузимања. У Италији се најчешће ради о некретнинама, предузећима, осигуравајућима друштвима и текућим рачунима - нагласила је Де Симоне.

* ГЛAС: Да ли сте упознати са ситуацијом у БиХ, када су у питању финансијске истраге и одузимање нелегално стечене имовине?

ДЕ СИМОНЕ: Што се тиче законодавства БиХ нисам много упозната. Знам да је недавно усвојен закон у Републици Српској, који се бави овом тематиком и да такав закон има и Србија. У свакој земљи мора да буде усвојен закон који има циљ да организованим криминалним групама одузме њихову имовину, јер то прави начин да се бори против њих.

* ГЛAС: Када је у питању овај вид криминала да ли сте икада сарађивали са БиХ?

ДЕ СИМОНЕ: До сада није било сарадње са БиХ. Један од разлога мог доласка у Бањалуку је управо и да остваримо и побољшамо сарадњу. Желимо да је повећамо, како на нивоу истрага тако и на нивоу правосуђа и на све органе укључене у борбу против организованог криминала.

* ГЛAС: Може ли се у будућности очекивати сарадња БиХ и Италије у борби против мафије?

ДЕ СИМОНЕ: Што се тиче Италије, ми смо увијек отворени за сваки вид сарадње. Искрено се надам да су и представници БиХ отворени за сарадњу. Првенствено због богатог искуства које имамо и које желимо да пренесемо на друге земље. Aли често при томе наиђемо на неке препреке у сарадњи, односно у одговорима које добијемо од земаља за које смо отворени. Ми смо на располагању са свим искуством.

* ГЛAС: Колико велики ударац за криминалне групе представља одузимање нелегално стечене имовине?

ДЕ СИМОНЕ: Сматрам да је одузимање имовине криминалним групама једно од најважнијих средстава у борби против организованог криминала, јер је одузимање те имовине суштина у спречавању њиховог даљег дјеловања и активности. У свим земљама Европске уније је усвојен овај закон о одузимању имовине.

* ГЛAС: Шта представља највећи проблем када је у питању запљена имовине стечене криминалом?

ДЕ СИМОНЕ: Оно што је највећи проблем у примјени привременог и трајног одузимања имовине је истражни поступак. Понекад је веома тешко утврдити о којој имовини се ради. Криминалне групе у свом дјеловању често маскирају имовину којом располажу и веома је тешко утврдити имовину која се налази у њиховом посједовању. Потребно је да људи који се баве тим пословима буду професионални, јер се ради о веома сложеном аспекту. Када се једном утврди имовина којом располаже криминална група, сљедеће што треба урадити је да држава дође у посјед те имовине и да она прелази у легалне државне фондове.

* ГЛAС: Како Италије поступа са одузетом имовином?

ДЕ СИМОНЕ: Италијански закон, који је примијењен у већем броју земаља, предвиђа дефинитивну намјену такве имовине за социјалне или безбједносне сврхе. Када на примјер причамо о намјештају, он се користи за опремање полицијских структура или прихватилишта за људе који се лијече од наркоманије и слично. Када је ријеч о готовини, она се прикупља у један јединствени фонд. Онда се тај новац касније распоређују за јачање снага које заједно дјелују у одузимању нелегално стечене имовине. У веома ријетким случајевима, када није могуће обавити финалну намјену одузете имовине, онда се иде на продају.

* ГЛAС: Шта се најчешће одузима од мафијаша?

ДЕ СИМОНЕ: Све се одузима и све је предмет трајног одузимања. У Италији се најчешће ради о некретнинама, предузећима, осигуравајућим друштвима и текућим рачунима. Код нас постоји архив текућих рачуна и банкарских односа, који нам омогућава провјеру банкарских депозита. Ту треба да будемо веома пажљиви, јер то није довољно, јер припадници криминалних група познају веома добро законе и они никада не отварају те рачуне на своје име. Они се не ограничавају само на чланове породица, већ користе и трећа лица. Ти људи им дају своја имена за отварања текућих рачуна и вођења фирми.

* ГЛAС: Колико је вриједна имовина која је одузета у Италији?

ДЕ СИМОНЕ: У периоду од 1. јануара па до децембра 2010. године привремено одузета имовина вриједна је више од седам милијарди евра, а трајно одузета преко милијарду евра. У ту имовину се убрајају и некретнине и готовина, односно све што је одузето. Код имовине која је привремено одузета сљедећа фаза је њено трајно одузимање.

* ГЛAС: Која је била највећа запљена?

ДЕ СИМОНA: Када се запљењује имовина у мојој земљи она се увијек креће изнад милијарду евра. Треба да имамо на уму да на територији Италије криминалне групе дјелују веома дуго и исто тако дуго управљају својим предузећима. Тако да се ту обрће велика количина новца и запљене су увијек огромне.

* ГЛAС: Шта буде са особама којима се одузме имовина?

ДЕ СИМОНЕ: Постоји могућност да се понови поступак против неке особе којој је већ одузета имовина, ако се послије утврди да та особа располаже додатном имовином, а није била утврђена у том тренутку и она се накнадно одузима. Постоји обавеза самог лица које је био предмет запљене да сву имовину коју накнадно стекне мора да пријави. Aко то не уради, поново се покреће поступак против њега и та имовина бива одузета. Наравно, ако та особа послије поступка крене да се бави легалним пословима и зарађује поштено, нико нема право да јој одузме ту имовину. Aли то се у Италији још никад није десило.

Враћање имовине

* ГЛAС: Да ли се некад деси да одузета имовина буде враћена власницима?

ДЕ СИМОНЕ: Када причамо о привремено одузетој имовини, неке одлуке буду и опозване. То значи да не буде довољно доказа и та имовина буде враћена. Проценат негативних донесених одлука је веома низак, јер скоро све одлуке о привременом одузимању касније пређу на трајно. Када се ради о аутомобилу или мотору, ми то одмах одузимамо. Велике истраге су упућене на велике износе и у том случају веома је важно да су криминалне групе то схватиле као сигнал да не треба више да инвестирају у Италији. Ми наилазимо на депоновану готовину и предузећа у иностранству, а којом располаже мафија из Италије. Управо због овог је потребна што боља сарадња између земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана