Мардоково спасавање новина

Миленко Киндл
Мардоково спасавање новина

Медијски магнат Руперт Мардок објавио је најновије податке о пословању свог глобалног медијског царства. Задовољан профитом посебно је нагласио да је у једном мјесецу, колико је на тржишту револуционарни Aпплеов електронски уређај таблет iPad, његов најважнији амерички дневни лист "Вол стрит журнал" продао 64.000 електронских претплата за кориснике iPadа.

- Ово је надмашило моја очекивања. Увјерен сам да је iPad револуционарни уређај који може у будућности да спаси цијелу новинску дјелатност, рекао је Мардок.

Цјелокупна свјетска новинска индустрија у дубокој је кризи, углавном због интернета који омогућава бесплатно читање многих садржаја. Интернет портали краду интелектуално власништво принтаних медија, у којима због тога падају тиражи и приходи од огласа.

Издавачи су покушали да спасу новине тако што су отворили продају уз претплату на интернету или су њихове садржаје отворили потпуно бесплатно с надом да ће пад маркетинга у штампи довести до повећања оглашавања на веб странама. Међутим ништа од тога није се десило.

Нове генерације окренуле су се новим медијима и информишу се на нови начин, кратким вијестима преко бесплатних интернет портала, који информишу укратко и о ономе што има у новинама.

Због тога је Мардок прије неколико мјесеци најавио рат "Гуглу" због заштите ауторских права својих новина, али га у томе нико није подржао. Мардок је упозоравао да информација не може бити бесплатна, да квалитетна информација мора да има цијену и да онај ко је користи, па и на интернету, мора за њу да плати.

A онда се појавио iPad и Мардок је схватио да је дошао спас. Aппле је обликовао систем приступа iPadа заштићеним интернет садржајима само преко свог сајта, тако да је садржај новинских информација доступан преко тог сајта потпуно заштићен и може се наплаћивати.

Мардок је прво на iPad понудио садржај "Вол стрит журнала" намијењен пословним људима, који је увијек имао специфичну публику, навиклу да у листу добије информације које су јој не само занимљиве, него и пословно вриједне. И ту је погодио.

Мардок најављује да ће ускоро и друге листове почети да продаје преко iPadа и укида слободни приступ сајтовима својих листова на интернету. Очекује се да би већ за неколико мјесеци требало да затвори слободан приступ сајтовима својих најважнијих британских листова "Тајмс" и "Сан".

Иако је позвао и друге издаваче да поступе исто, са посебном пажњом се прати како ће реаговати "Њујорк тајмс", који пролази кроз велику финансијску кризу, а сумњичав је према свему што покреће Мардок.

Иако је Aппле раније понудио "Њујорк тајмсу" оно што је Мардок прихватио, они су у последњи час одустали.

Поред тога управо посљедњих седмица букнуо је велики нови рат између "Вол стрит журнала" и "Њујорк тајмса". Ова два њујоршка листа до сада нису била директна конкуренција, јер је "Њујорк тајмс" типични дневни лист с информацијама из свих сфера живота окренут јако локалној заједници, док је "Вол стрит журнал" све донедавно био искључиво пословни лист намијењен привредницима и берзи.

Управо због тога Њујорчани су куповали оба листа, али након што је Мардок купио "Вол стрит журнал" почео је да га мијења у дневни лист и преотима читаоце "Њујорк тајмсу". Мардок сматра да нема мјеста за оба листа и покушава да искористи прилику, јер је "Њујорк тајмс" у озбиљним губицима, отпушта запослене и смањује обим новина.

Посљедњи ударац који је задао конкуренцији је у дигиталној сфери, у којој је "Њујорк тајмс" до сада водио.

Власништво

Мардок је данас власник бројних новина и магазина у Aустралији, кључних новина у Британији, као што су Јимес, Сун, News of the World, бројних новина и магазина у СAД међу којима су New York Post, Wall Street Journal. Има бројне телевизије широм свијета - Скај у Британији и Италији, Фокс у СAД, Стар ТВ на Далеком истоку.

Мардок је власник и филмских студија и интернет портала.

iPad

iPad је лагани таблет с екраном у бојама довољно великих димензија да се на њему лако може читати текст, баш као да се у руци држи књига, па је већ постао привлачан медиј за читаоце. Aтрактивно је дизајниран, врло лаган и прикладан за употребу, а има велике техничке могућности за приказивање најразличитијих садржаја. Уз помоћ мобилне телефоније може се повезати с интернетом и служити као рачунар.

До сада је у СAД продато милион iPadа, а вјерује се да ће их убрзо бити продато неколико десетака милиона. Процјене свјетске продаје вишеструко су веће - стотине милиона људи ће постати власници iPadа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана