Мапа која показује како Европа полако умире

Daily Telegraph
Мапа која показује како Европа полако умире

Један од најрепрезентативнијих примjера је Италија, земља у којој је забиљежен најнижни природни прираштај још од оснивања те државе 1861. године, пише Дејли телеграф.

"Налазимо се у тренутку када људе који умиру не замјењују новорођени. То значи да смо ми земља која изумире", упозорила је недавно италијанска министарка здравља Беатриче Лоренцин.

Међутим, Италија никако није усамљени примјер одумирања нација на старом континтенту. Заправо, на нивоу целе Европе углавном се биљежи се пад наталитета.

Упркос томе што су Уједињене нације објавиле да је у период од 2010. до 2012. године број становника планете порастао за 1.2 посто, природни прираштај европских земаља углавном је негативан.

Број рођених људи у већини европских земаља износи мање од десет по хиљади становника. Упечтаљиво је и издвајање Косова које биљежи годишњи раст популације од 0.9 посто, док међу западним европским земљама предњаче Луксембург (годишњи раст популације - 2,3 посто), Велика Британија и Белгија (0.6 посто) и Француска (0.5 посто)

Дејли Телеграф пише да на раст европске популације може утицати све већи број младих имиграната који у европске земље долазе у потрази за бољим животом.

Подаци на основу којих је мапа урађена потичу од Свјетске банке. Приложена мапа показује колика је стопа наталитета у европским, али и осталим земљама свијета, од којих су многе знатно испред Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана