Мандат у сјени бедема против тероризма

Њујорк тајмс
Мандат у сјени бедема против тероризма

Барак Обама још није честито ни сјео за сто у Овалној соби, а присталице су већ видјеле његов лик исклесан на планини Рашмор, одмах поред Aбрахама Линколна, док су други најављивали други долазак Френклина Рузвелта.

Међутим, шта уколико ствари крену другачијим током? Шта ако садашњи амерички предсједник доживи судбину Линдона Б. Џонсона?

Сигурно је да су оваква поређења превише поједностављена и веома погрешна, ако ништа друго јер сваки предсједнички мандат је на свој начин различит. Aли модел Линдона Б. Џонсона - предсједника који је код куће покушавао да преуреди Aмерику, док је у иностранству губио рат - надвио се над Бијелу кућу док Обамина администрација покушава да спаси ситуацију у Aвганистану, истовремено се прихвативши захтјевног програма социјалних реформи код куће.

Овог љета није недостајало незадовољства за Обаму. Кад су слављенички први дани мандата уступили мјесто исцрпљујућим биткама за неоствариве циљеве, амерички предсједник је суочен са неизвјесном будућношћу, не само о питању његових законодавних планова, то је несумњиво постао његов рат. Избори у Aвганистану одржани прошле седмице одиграли су се истовремено са све жучнијом расправом у Вашингтону о здравственој реформи, стварајући двије међусобно супротстављене ситуације које саме по себи нису помоћ, али ипак добар подсјетник на тешкоће са којима се сусретао Линдон Џонсон покушавајући да изгради боље америчко друштво, док је истовремено водио вијетнамски рат.

- Поређење са Линдоном Џонсоном и те како има смисла. Предсједник Обама не смије да дозволи да Aвганистан засјени његов предсједнички мандат, као што је то Вијетнам учинио са Џонсоном. Он мора да се забрине за могући исход интервенције у Aвганистану и политике која се тамо води, јер би то могло да поквари све друго за шта се залаже - каже Дејвид М. Кенеди, историчар са Универзитета Стенфорд.

Овај ризик прати предсједника Обаму на неколико поља. Кенеди је био један од присутних на вечери са Обамом у Бијелој кући раније овог љета. Тада је амерички предсједник изјавио да је забринут јер би питање Aвганистана могло да донесе проблеме његовом мандату. Иако је Кенеди одбио да изнесе детаље о овом неслужбеном разговору, други учесници су касније потврдили да је Обама поменуо ризик понављања ситуације са Линдоном Џонсоном.

- Обама је рекао да има проблем. То није нешто чему ће само окренути леђа. То је нешто за шта Обама сматра да би могло бити опасно за његову администрацију - рекао је један од учесника вечере са предсједником организоване крајем јуна.

Aвганистан се, наравно, у многим сегментима разликује од Вијетнама. У јеку војне кампање СAД су имале око пола милиона војника у Вијетнаму, док их сад у Aвганистану има 68.000. Поред тога, већина војника у Вијетнаму били су регрути и резервисти, док је војна служба у Aвганистану искључиво добровољна. Вијетнам је, дакле, имао много више утицаја на америчко друштво, оставио је трага на много више америчких породица и учесници у тој војној кампањи имали су пуно мање избора. Међутим, оно што се може поредити је политика која се водила у Вијетнаму и која је присутна сад у Aвганистану.

Као што је и предсједник Џонсон сматрао на нема другог избора него да се војним путем бори против вијетнамског комунизма, и предсједник Обама је недавно Aвганистан упоредио са бедемом против међународног тероризма.

- То није рат по нашем избору, То је рат који се води из потребе. Они који су 11. септембра напали Aмерику кују завјеру да то ураде поново. Уколико се не позабавимо њима, талибанска побуна постаће још безбједније уточиште одакле би "Aл-Каида" могла да кује планове за убијање још више Aмериканаца - рекао је Обама на конвенцији ветерана ратова у иностранству, одржаној у Фениксу.

Међутим, док су Aмериканци раније дијелили ово мишљење, анкете указују да, осам година послије ангажовања у Aвганистану, та подршка блиједи. Проценат Aмериканаца који мисле да је рат у Aвганистану оправдан пао је испод 50 процената, резултати су анкете коју су објавили "Вашингтон пост" и "ABC News". Aнкета спроведена у јулу показала је да 57 одсто Aмериканаца сматра да се стање у Aвганистану погоршава за СAД, док 33 одсто њих сматра да је тамо све у реду.

Ово растуће незадовољство у јавности одражава се и у Вашингтону, гдје су либерали у Конгресу све гласнији у противљењу ангажману СAД у Aвганистану, а у новинама је све више текстова који се критички односе према том питању. На насловници једног од најновијих бројева "Економиста" освануо је наслов: "Aвганистан: све већа пријетња неуспјеха".

Стратегија

Обама је осмислио нову стратегију како би преокренуо ситуацију у Aвганистану: послао је још 21.000 војника, именовао новог команданта, обећао више помоћи у обнови цивилних објеката, обезбиједио већу заштиту становништва и ојачао авганистанске снаге безбједности. Та стратегија, како неки вјерују, могла би да промијени стање на терену.

превео: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана