Мајкл Тејтам: Нико не може измијенити уставну позицију Српске

Мирослав Филиповић
Мајкл Тејтам: Нико не може измијенити уставну позицију Српске

Уставна позиција Републике Српске јасно је одређена Дејтонским мировним споразумом. То је значајан дио овог споразума. По регулативама Дејтонског споразума, нико не може измијенити уставну позицију Српске без сагласности изабраних политичких представника РС.

Изјавио је то у интервјуу за "Глас Српске" амбасадор Велике Британије у БиХ Мајкл Тејтам.

- Ситуација у БиХ је много здравија када су домаћи политичари, а не међународна заједница, ти који одлучују о форми и оквиру уставних структура БиХ. Задовољан сам чињеницом да је дебата о уставним промјенама у току, иако до сада није донијела јасне резултате - нагласио је Тејтам.

* ГЛAС: Како оцјењујете актуелну политичку ситуацију у Српској и БиХ у свјетлу одласка високог представника Мирослава Лајчака, европског пута и договора лидера СНСД-а, СДA и ХДЗ-а БиХ?

ТЕЈТAМ: Ова година ће бити од кључног значаја за БиХ. То је година у којој би политичари, неометани изборним кампањама, требали бити у могућности да се усредоточе на остваривање напретка у процесу реформи. То је година у којој постоји потенцијал за даљи напредак на путу ка Европској унији. Од виталног је значаја да сви политичари одговоре на прилику која им се ове године пружа. Даља стагнација, она какву смо видјели током друге половине 2008. године, нанијела би велику штету БиХ.

* ГЛAС: Да ли, по Вашем мишљењу, у Парламенту БиХ могу бити подржана рјешења о Брчко дистрикту, државној имовини, попису становништва?

ТЕЈТAМ: Надам се. Ово су значајни приоритети који се морају рјешавати. Улажу се озбиљни политички напори на проналажењу начина на који ће се постићи напредак по овим питањима. Надам се да ће се ови напори наставити и да ће се постићи најшири могући консензус при успостављању одговарајуће конкретне легислативе.

* ГЛAС: Домаћи политичари су најавили и започињање преговора о уставним промјенама, иако на сцени имамо доста различито, па чак и супротно виђење уставног уређења БиХ. Које је, по Вама, најбоље и најреалније уређење БиХ?

ТЕЈТAМ: Aко је БиХ озбиљна у својој намјери да постане чланица ЕУ, онда су јој потребне уставне структуре способне за ефикасно и ефективно одлучивање. То у овом тренутку није случај, те би, по мом мишљењу, уставна реформа требала бити хитни приоритет за земљу.

* ГЛAС: Да ли је уставна, територијална и политичка позиција Републике Српске сигурна. Какав је став земље из које долазите о позицији Српске? (Лидер СБиХ Харис Силајџић у континуитету заговара укидање РС?)

ТЕЈТAМ: Уставну позицију РС не може нико промијенити без сагласности њених политичара.

* ГЛAС: Да ли одлазак Мирослава Лајчака из БиХ и процедура именовања његовог замјеника може закомпликовати политичку ситуацију у БиХ?

ТЕЈТAМ: Веома сам оптимистичан и мислим да насљедник Мирослава Лајчака може бити брзо именован, да ће се у међувремену одржати континуитет, и да промјена високог представника неће отежати ситуацију у БиХ или успорити њен напредак.

* ГЛAС: Шта очекујете од новог високог представника у БиХ и имате ли информацију ко је од међународних дипломата најозбиљнији кандидат да замијени Мирослава Лајчака?

ТЕЈТAМ: Одлуку о новом високом представнику донијеће Савјет за примјену мира. Знам да постоје многе спекулације са именима и не желим томе допринијети. Увјерен сам да постоје веома квалификовани појединци и да ће одговарајући кандидат бити одабран у одређеном року. Такође сам увјерен да ће се нови високи представник усредоточити на јачање стабилности у БиХ и пружање помоћи како би се убрзао процес реформи, тако да БиХ настави напредовати на путу ка европским интеграцијама.

* ГЛAС: Могу ли Српска и БиХ, без утицаја представника међународне заједнице, испунити услове неопходне за затварање OHR-а и тиме направити крупан искорак на европском путу?

ТЕЈТAМ: Услови и циљеви за затварање OHR-а су, по мом мишљењу, нешто што у потпуности зависи од домаћих власти. Све се своди на питање политичке воље за изналажење неопходног заједничког става. Охрабрујући знакови да постоји спремност на конструктивно учешће у раду на испуњењу услова су присутни. Важно је да се ови напори наставе и да донесу резултате. Савјет за провођење мира у БиХ ће тражити конкретна постигнућа, не само аспирационе изјаве.

* ГЛAС: Политичари у Српској оцијенили су да је немогућност договора о суштинским политичким питањима унутар бошњачког политичког корпуса највећа препрека европским интеграцијама БиХ. Како то оцјењујете?

ТЕЈТAМ: Европске интеграције су циљ који дијеле практично све бх. политичке странке и сви конститутивни народи у БиХ. Оно што је потребно је ту заједничку сврху претворити у заједнички ангажман. Извјештај Европске комисије о напретку оствареном у 2008. години истакао је да је још дуг пут до тога. Много тога треба урадити на провођењу Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ и на остваривању приоритета европског партнерства. Не мислим да ће упирање прстом у појединца, странку или конститутивни народ у томе помоћи. Ово је заједнички изазов на ком сви треба да раде више.

* ГЛAС: Како коментаришете изјаве званичника БиХ да би земља могла у другој половини 2009. године добити безвизни режим и аплицирати за кандидатуру за чланство у ЕУ?

ТЕЈТAМ: Не могу коментарисати питања у вези с планом либерализације визног режима, с обзиром на то да Велика Британија није дио Шенгенског споразума. Ипак, мислим да су услови попут сигурнијих пасоша значајан и битан корак.

На властима БиХ је да одлуче да ли ће у 2009. години аплицирати за чланство у ЕУ. Разумно је поднијети пријаву у моменту када већ постоји значајна прича за испричати. Свака апликација која је подржана јасним доказима о оствареном напретку у процесу реформи носи више кредибилитета. БиХ ће бити од неизмјерне помоћи ако буде у стању показати да је прихватила и одреаговала на лекције из разочаравајућег Извјештаја о напретку у 2008. години. Дакле, ако власти БиХ заиста намјеравају поднијети пријаву за чланство у току 2009. године, по мом мишљењу, било би добро да у међувремену појача напоре на остваривању конкретног напретка у процесу реформи.

Поштујем демократску власт БиХ 

* ГЛAС: Политичари из РС и БиХ наводили су да су ранијих година били под веома снажним притисцима амбасадора развијених земаља у БиХ када су се доносиле важне политичке одлуке. Да ли сте Ви у свом досадашњем раду покушали да утичете на усвајање неке одлуке у БиХ?

ТЕЈТAМ: Да, јесам! Дио је дипломатског посла покушати утицати и убиједити. Гдје мислим да ће одређена одлука помоћи или наштетити стабилности и сигурности БиХ, ја то јасно дам до знања. Исто важи и када мислим да ће нека одлука убрзати или успорити изгледе БиХ на путу европских интеграција. Aли, волим вјеровати да ово радим отворено, поштивајући демократску власт владајућих тијела БиХ. Нису тачне изјаве, које повремено чујем, о страним дипломатама који контролишу збивања у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана