Мајка Тереза под лупом Штазија

Дојче веле
Мајка Тереза под лупом Штазија

Папа Фрањo ће септембра 2016. Мајку Терезу прогласити светицом. Осамдесетих је она више пута долазила у Источну Њемачку. Тајна полиција Штази је помно пратила њено кретање у намјери да је искористи за своју пропаганду.

Државна служба ДДР-а је мало била заинтересована за животно дјело или ријечи Мајке Терезе. Рођене 1910. у Скопљу, албанског поријекла и са индијским пасошем, она је још од педесетих година помагала најсиромашнијима у индијској Калкути.


Тамо је основала заједницу Мисионарке љубави и радом и залагањем за ту заједницу, седамдесетих постала позната широм свијета. 1979. је добила Нобелову награду за мир. Комунистима на власти у источном Берлину је црква била страна, често су били и непријатељски настројени према клеру, али су били радознали према славној гошћи. Хтели су да је медијски искористе и давали јој значај госта високог ранга.

У документима немачке тајне службе Штази се може прочитати да службеници нису успијели да се договоре како да пишу њено име. Тако се у актима налази и "Mutter Тeresa" и "Mutter Тheresa", "Mutter Teresia", али и "као мајка Тереса позната индијска часма сестра Марy Тереса Бојаџхиу". Mutter Тeresa in der DDR Мајка Тереза у ДДР-у.

Фотографија се налази у досијеима Штазија Источноњемачка полиција није имала лак посао са Мајком Терезом не само због тога јер је била часна сестра, него и зато јер је често и радо мијењала своје планове у посљедњи тренутак. Долазила би дан касније или остајала дуже него што је најављивала. Кад је 1986. западноберлински лист Берлинер Моргенпост објавио како ће Мајка Тереза ускоро доћи и у западни и у источни Берлин, то је било нешто ново и за Штази. Уз исечак из новина је тако у досје записано: "До сада није ништа познато. Главна одељења XX и VI обавијештени."

Долазак Мајке Терезе је прецизно евидентиран: стигла је службеним Мерцедесом генералног конзулата Индије, а ДДР је напустила авионом источноњемачког Интерфлуга за Атину. Исто тако у списима је и редован налог граничним службеницима за "слободан прелаз границе без царинске контроле". Црква пуна агената Најспектакуларнија је била прва посјета Мајке Терезе ДДР-у 1980. године.

У западном Берлину се одржавао Скуп католичких вјерника Њемачке и мајка Тереза је државном секретаријату Источне Њемачке за црквена питања послала молбу да 5. јуна на велики католички празник, посјети службу у катедрали Свете Хедвиге у источном Берлину. Молба је стигла до министра за државну безбједност, свемоћног Ериха Милкеа.

Он је одобрио да Мајка Тереза пређе гранични прелаз у улици Хајнриха Хајнеа иако је странкиња, а службеници Штазија су се "добро припремили" за њен долазак. На мису је жељело да дође на хиљаде вјерника из источног и западног Берлина. Полиција је одабрала 2544 људи. Црква је била пуна, а у њој чак 115 додатних припадника Штазија. Читав боравак је пажљиво сниман камерама, а у досјеу је и мноштво фотографија.

Наравно, тајну полицију је прије свега занимало с ким се Мајка Тереза срела и да ли су то "противдржавни елементи". По сваку цијену да се сликате! Интересантна је њена посјета Кемницу 1984. Тада се тај град још звао Карл Маркс Штат. Проблем је био што градоначелнику тог града, другу Курту Милеру нико није рекао да ће стићи Мајка Тереза.

Тек кад је она већ била тамо, градоначелник је послао паничан допис државном секретару за вјерска питања са питањем - шта да ради. Налог из Берлина је био јасан: другу градоначелнику мора бити јасно да је "од највишег државног интереса" да се и градоначелник састане са Мајком Терезом - наравно пред камерама државне телевизије и новинарима.

Мора бити "у сваком случају наложено да се начини барем једна фотографија" друга градоначелника с Мајком Терезом коју ће онда државна новинска агенција представити читавом свијету.

Erich Mielke Archiv 14.09.1980 Ерих Милке, 1980. Не оклевајући ни тренутка, друг градоначелник је организовао пријем у градској већници и послао позив Мајци Терези. Али, умjесто часне сестре, појавио се само локални свештеник који је градоначелнику пренио поруку мајке Терезе да она, нажалост, овај пут заиста нема времена да дође и у градску већницу.

Другу градоначелнику је било јасно да постоји само један начин да испуни налог Берлина. Са монографијом града и букетом цвијећа одјурио је у манастир у којем је боравила мајка Тереза - слиједила га је и телевизијска екипа државне телевизије. Мајка Тереза наравно није могла да га одбије, а источнонемачки медији су извјештавали о "срдачном сусрету" градоначелника с Мајком Терезом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана