Мафијаши у колу с политичарима

Глас Српске
Мафијаши у колу с политичарима

Кандидати за чланове Европске комисије морали су ових дана да прођу детаљне провјере и обаве исцрпне разговоре у форумима Европског парламента.

Ма колико то некоме са стране изгледало као пука формалност, ријеч је о потпуно супротном: неки несуђени чланови Комисије морали су да се суоче са веома оштрим критикама и пропитивањима чланова Европског парламента.

Једна од оних који су пали на овом испиту подобности је Румијана Желева, бугарски шеф дипломатије. Због чињенице да је протеклих дана била суочена са непријатним питањима посланика Европског парламента у вези са њеним финансијским интересима, поднијела је оставку на дужност шефа дипломатије. Међутим, то није све: Желева је повукла и своју кандидатуру за европског комесара за хуманитарна питања, пренио је Би-Би-Си.

Њен будући положај не би био нарочито важан, њено именовање не би изазвало толико узбуђења и оспоравања, да није било посебних околности у вези с њом.

У њеној биографији стоји да је Румјана Русева Желева рођена 1969. године у Новој Загори. Завршила је њемачку језичку гимназију у Бургасу, дипломирала социологију у Софији, а 2003. године докторирала у Магдебургу (Њемачка). Постала је стручњак за сферу радних односа, тржишта рада и запошљавања младих.

Удала се за бугарског пословног човјека Красимира Желева, финансијског стручњака, с којим је ушла у неке послове па је од 2000. била на челу једне консултантске фирме. Убрзо се почела бавити и политиком, па је постала сарадница Бојка Борисова, бившег полицајца који је донедавно био градоначелник Софије. Отварање врата политике значило је и чланство у странци, а у њеном случају то је била партија Грађани за европски развој Бугарске Бојка Борисова, странка десног центра.

"Национал" преноси да је на листи те странке Желева 2007. изабрана у Европски парламент. Кад је Борисов прошле године са својом странком побиједио на изборима, именовао је Желеву за министра спољних послова, што је многе изненадило, јер није имала ни искуства ни знања на том пољу.

Чинило се да изненађењима нема краја: у октобру исте године Борисов ју је именовао за чланицу Европске комисије, што први човјек Комисије Хозе Мануел Барозо није добро примио, јер је желио да задржи дотадашњу бугарску чланицу Меглену Куневу.

Говорило се да је супруг Желеве близак бугарском подземљу, а она начинила озбиљне прекршаје одредби о сузбијању корупције. Оптуживали су је да је била у тешком сукобу интереса, јер је била директор већ поменуте консултантске фирме и у вријеме док је била чланица Европског парламента, што је супротно закону.

Нарочито гласна у изношењу ових оптужби била је чланица Европског парламента из Бугарске Aнтонија Перванова (социјалиста).

Чланови комисије за провјеру кандидата за Европску комисију детаљно и агресивно испитивали су Желеву о том сукобу интереса. Она се неспретно бранила, тврдећи да се ради о завјери против ње. Такође је истицала да су сви наводи против ње већ истражени у Бугарској, те да није нађено ништа спорно.

Aли чланови комисије нису насјели на та оправдања, него су допустили њеној противници Aнтонији Парвановој да говори, а она је то искористила да још оштрије нападне Румјану Желеву, тврдећи да постоје писани докази да је била у сукобу интереса, и те доказе предочила присутнима.

Одлука је пала: документе ће проучити посебан тим, међутим, било је јасно да су европарламентарци веома сумњичави према Желевој, тим више због општег увјерења у ЕУ да Бугарска посљедњих година није довољно учинила у борби против корупције.

О корупцији и криминалу у Бугарској поново се много говори због онога што се недавно догодило у Софији.

У самом центру грда, 5. јануара око поднева, на улици пуној људи убијен је бугарски новинар и радио-водитељ Борис Цанков (30) зван Боби, а све је указивало на мафијашко убиство. Убице су Цанкову пришле с леђа, те испалиле неколико метака у њега.

Цанков је у Бугарској био позната и контроверзна особа, јер није крио да је члан гангстерског миљеа и да сарађује са водећим бугарским гангстерима. Међутим, у посљедње вријеме је изгледало да он жели да се бугарска мафија раскринка, па је о њеном дјеловању неколико пута говорио на телевизији.

Написао је о томе и књигу "Тајна бугарског мафијаша". Медији су тврдили да је посљедњих седмица живота интензивно сарађивао са тужилаштвом и полицијом.

Цанков је у неколико наврата признао да је био у блиским пословним односима са неколико водећих бугарских гангстера, поубијаних у међусобним ликвидацијама. Један од њих био је Aнтон Милтенов звани Кљун, велики кријумчар дроге.

Неколико часова послије убиства Цанковог, ухапшена су браћа Красимир и Николај Маринов, бивши рвачи, пословни људи и власници више предузећа. За браћу се сматрало да су на челу једне од најмоћнијих бугарских гангстерских банди. Ухапшен је и Стефан Бонев - Сако, вођа супарничке гангстерске дружине, специјализоване за кријумчарење и дилање дроге.

Бонев је у новембру 2009. јурио својим аутомобилом Цанкова софијским улицама, а Цанкова је спасила полиција коју је тад назвао. Бонев је ухапшен, али одмах пуштен уз минималну кауцију.

Истребљење

Бугарска мафијашка сцена врло је моћна и активна, а међу водећим гангстерима траје непрестани рат. Од 1990. у Бугарској је евидентирано чак 150 убистава која су у директној вези с тим ратом, јер се гангстерске групе међусобно истребљују. Ниједно од тих 150 убистава није расвијетљено, нити су кривци изведени пред суд. Познато је да су ти гангстери повезани и са политичким круговима.

Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана