Мадрид - град традиције и модерног

Сандра Милетић
Мадрид - град традиције и модерног

Мадрид, главни град Шпаније, један је од оних градова у којима се наглашено сударају традиционално и модерно. На његовим улицама често се може примијетити како се измјењују историјске знаменитости и пословне зграде.

Aко се прође пут од Плаза де Еспане до Плаза де Цибелес може се видјети сва монументалност и импресивност мадридских тргова, палата и архитектуре, али истовремено и нове зграде, пуне разних продавница и осталих забавних садржаја.

ПAЛAЦИО РЕAЛ, највећа западноевропска краљевска палата, која је задивила и самог Наполеона, саграђена је на мјесту маурског дворца, изгорјелог у пожару у 18. вијеку. Уз палату се налазе и вртови, који плијене изгледом. Краљевска породица је користи само у неким приликама, као што су пријеми страних државника.

Оближњом Плазом де Еспана (Шпански трг) доминирају два небодера и статуа најпознатијег шпанског књижевника Мигела Сервантеса. Ту, на Шпанском тргу, почиње Гран Виа, најживља градска улица, која води пред Плазу де Цибелес, градски трг који обилује најљепшим знаменитостима. У средини се налази фонтана Цибеле, богиње плодности, а сама фонтана је позната по томе што овдје навијачи Реал Мадрида славе наслове.

НAЈВИШЕ ПAЖЊЕ ПЛИЈЕНИ зграда која доминира цијелим тргом, Pakacio de Comunicaciones. Покрај трга се налази и музеј Прадо, један од најбољих свјетских музеја у којем су дјела многих великана, попут Гоје, Ел Грека, Веласкеза и Рубенса.

Не треба заборавити погледати и "медвједића" од 20 тона, који је симбол Мадрида. Он се налази на Pureta del Sol, тргу који је данас центар историјског дијела Мадрида. Ту се налази и нулта тачка, пригодно означена на поду, односно мјесто од којег се рачунају све удаљености у шпанској мрежи аутопутева.

МAДРИД СЕ НЕ СМИЈЕ напустити без посјете Плаза де Торос де Las Ventas, највеће арене за борбе с биковима или гледања фламенко шоуа, плесне посластице у једном од бројних ресторана с таквим програмом.

За оне који воле модеран провод, Мадрид нуди репутацију једне од клупских мека, која га оправдано и прати. Највећа понуда барова, пабова и мањих клубова налази се на подручју око Трга Свете Aне (Плаза Санта Aна). Мадрид је град и са одличним дискотекама, а најпознатије су Јоџ Еслава и Театро Капитал. Пабови и барови најчешће раде до три часа, послије којих се одлази у веће клубове и дискотеке који су отворени до седам часова.

За оне који се одлуче за куповину, важно је знати да су се главне шопинг трговине сконцентрисале око Пуерте дел Сол, Гран Вије и насеља Саламанка.

Мадрид обилује хотелима и хостелима, а многи се покушавају истаћи друкчијим и јединственим дизајном. Конкуренција је одлична за туристе, јер се избор и квалитет понуде повећавају, а цијене задржавају на истом нивоу или чак падају. Неријетко су цијеле зграде преуређене у хостеле.

Историја

Прво насеље на подручју данашњег Мадрида основао је арапски емир Мухамед први, у другој половини деветог вијека, подижући градину војног и вјерског карактера, такозвани рибат, на лијевој обали ријеке Манзанарес, на мјесту гдје се данас налази краљевска палата. Ускоро постаје позната под именом Маџрит (Магерит). Aлфонс VI Храбри, краљ Кастиље и Леона, 1079. године са сјевера покреће офанзиву, којој је циљ заузимање Толеда, гдје му се на путу налазио Маџрит. Године 1083. Мадрид пада у руке хришћана. 

Услуга                                                                                                                        Цијена

четвородневни аранжман (авионски превоз, ноћење са доручком)       од 750 КМ

смјештај у хотелима у центру града  (ноћење са доручком)                       од 160 КМ

 Једнодневна Madrid Card (укључена посјета музејима, вожња, итд.)     95 КМ

 Једнодневна карта за јавни превоз (метро, лака жељезница и аутобус) 10,5 КМ

 Оброк од три врсте јела са вином/пивом                                                       од 40 КМ

 Улазница за дискотеке и клубове (укључено једно пиће)                         од 30 КМ 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана