Мадони боца са кисеоником, за ЈК приватни авион

С. Тадић, М. Миљић
Мадони боца са кисеоником, за ЈК приватни авион

Исплата неколико десетина, стотина хиљада па и милиона евра за наступ свјетских музичких звијезда само је почетак мука за организаторе концерата.

Уговор за наступ обично садржи подугачку листу захтјева која укључује све, од висине хонорара, превоза и смјештаја, до одговарајуће постељине и посебног менија, али и крајње необичних, па и бизарних захтјева звијезда.

У неким случајевима организатори одбијају да удовоље "мушицама" славних гостију, али ови у већини случајева добију шта год пожеле.

Џенифер и Мараја најзахтјевније

Једна од најзахтјевнијих и најкаприциознијих звијезда дефинитивно је пјевачица и глумица Џенифер Лопез, која се буквално приликом организовања концерта иживљава над својим помоћницима.

Између осталог, тражи да јој на концертима мјешају кафу у смјеру супротном од казаљке на часовнику.

Титула најразмаженије диве савремене музичке сцене може се додијелити Мараји Кери. Њени захтјеви укључују зечеве, штенад и мачиће са којима може да се игра у бекстејџу, шампањац "кристал" и сламчице помоћу којих га пије.

Од помоћника захтијева да бацају њене гуме за жвакање. Током турнеје по Кини, пртљаг Мараје Кери, у 60 огромних кофера, превозила су четири камиона. Тоалетни папир који користи мора да буде одређене нијансе ружичасте боје.

Краљица попа Мадона пред свој концерт тражи боце са кисеоником и маску за дисање. Она у својој "рајдер" листи тражи посебне просторије за себе и дјецу које не смију бити климатизоване. Мадона током концерта захтијева дежурање најбољих љекара у околним болницама.

У бекстејџу бине Мадона захтијева и да буду двије комплетно опремљене просторије са великим купатилима, једна за њу, а друга за њену дјецу, док зидови никако не смију бити офарбани флуоресцентним бојама. Она забрањује и пушење у бекстејџу, а за њу и њен тим обично буде обезбијеђено 150 малих, 300 великих пешкира и 300 сапуна. За комплетан кетеринг је задужен кувар којег Мадона свуда води са собом, а дива свјетског попа је чувена и по томе што увијек тражи нову клозетску даску.

Захтјеви лијепе Шакире су такође обимни, али не толико компликовани. Организатори треба да јој обезбиједе посебну телефонску линију, кауч, фрижидер са стакленим вратима и двије подне лампе. Шакира је саставља посебну листу хране и пића коју жели да има иза бине, а храну јој припрема лични кувар. Посебан акценат се ставља на хигијену, свјежину, разноврсност и квалитет хране. Шакира је инсистира на томе да сва преостала храна, послије концерта буде донирана локалној народној кухињи.

Лимузине, храна и пиће

На списку жеља музичара Елтона Џона налазе се двије лимузине које ће пратњу пјевача пребацити од аеродрома до хотела, три свлачионице, соба са пријатном температуром која може да прими до десеторо људи, те да има утикаче за пречишћавање ваздуха.

У специјалном купатилу Елтона Џона мора бити 12 чистих розе пешкира, а у дневној соби једна софа, четири столице, четири лампе, три телефона, факс, четири велике биљке и један аранжман разнобојног цвијећа (никако хризантеме, љиљани или љубичице). О хигијени Елтоновог малог царства иза сцене брину су двије особе, као и о пићу које мора да буде сервирано по његовом упутству. На листи пића која је захтијевао налазе се четири велике или 12 малих флашица скупих вода "сан пелегрино" и "евиан", осам дијеталних "кока-кола" у конзерви, четири дијетална "спрајта" и свјеже млијеко са два одсто млијечне масти.

Aксел Роуз из групе "Guns’n’Roses" тражи да његову гардеробу уреде искључиво у црној боји и украсе је свјежим ружама. Контроверзни музичар захтјев да га у свлачионици чека шампањац, водка, текила, црно вино и пиво. Гардероба му је била у тамним нијансама, чак су и столњаци били црни, а на располагању му је био кревет, двосјед, сточић за кафу, шест лампи а на поду ћилим.

И музичке звијезде "Егзита", који се од 7. до 10. јула одржавао на Петроварадинској тврђави у Новом Саду, имале су подугачак списак жеља.

Британски бенд "Палп" затражио је квалитетно локално вино. Група "Едиторс" затражила је домаће пиво и шкотски џин "хендрикс", који се пије уз свјеж краставац и латице руже Дамаска. Уз то, они су за грицкање тражили маслине, љуте папричице и много воћа.

Џемираквај је затражио луксузни апартман за себе и 25 једнокреветних соба у хотелу од пет звјездица за остатак тима. Најзахтјевнији су, ипак, били чланови бенда "Aркејд фајр" који су затражили масерку. Будући да брину за очување животне средине, инсистирали су да им у бекстејџу све буде послужено на биоразградивом посуђу. Што се вечере тиче, поред стандардних прохтјева, затражили су порцеланско посуђе и сребрни есцајг.

Граница безобразлука

Социолог Биљана Милошовић каже да неки од захтјева музичких звијезда прелазе сваку границу бахатости и безобразлука.

- Музичке звијезде са Запада су много размаженије од домаћих. Када осјете славу, моћ и пожељност звијезде од организатора траже све и свашта како би дошли и одржале концерт. Често имају захтјеве да им боја пешкира и тепиха буде усклађена, што је и више него смијешно - казала је Милошевићева.

Она је нагласила да се музичке звијезде на овај начин понашају ултимативно према простору на који долазе и према људима за које пјевају.

Милошевићева је додала да звијезде приликом одржавања својих концерата према организаторима имају материјалистички став, као и покушај доказивања да су звијезде и да због тога могу да раде све што хоће.

- Музичке звијезде често крше људске и моралне принципе и више него често прекорачују границу безобразлука - казала је Милошевићева.

Захтјеви домаћих пјевача

Иако је стандард овдашњег шоу-бизниса далеко испод свјетског, највеће естрадне звијезде у Србији такође имају специјалне захтјеве када наступају у иностранству.

Популарна пјевачица Јелена Карлеуша тражи да у град у којем наступа долети приватним авионом, а за тамошњи превоз лимузину са личним возачем. ЈК тражи да спава у хотелу са пет звјездица, и то у предсједничком, односно најбољем апартману, који мора да садржи сервирано егзотично воће и најмање десет боца чувене француске воде "евијан" у мини-бару.

Уз то, ова пјевачица треба да има посебну телефонску линију, да спава искључиво на свиленој постељини пинк боје, а да њено купатило посједује хидромасажну каду. У просторијама гдје борави изричито је забрањено пушење.

Црногорски пјевач Сергеј Ћетковић је веома скроман што се тиче захтјева и једино што тражи је 20 минута тишине прије наступа, флашу црногорског "вранца" и мало смијеха са бендом пред излазак на сцену.

Директор агенције "Фронт стејџ" Синиша Томић каже да се прије сваког концерта прво морају испунити услови техничког "рајдера" да би музичка звијезда уопште одржала концерт.

- Поред тога, свака свјетска и домаћа звијезда има свој персонални "рајдер" у којем тражи одређену врсту вискија, вотке, пива, воде. Поред тога звијезде траже одређену храну, цвијеће, као и одвојене просторије за пушаче и непушаче - казао је Томић. Нагласио је да звијезде које су долазиле у Бањалуку траже и одређене боје пешкира на бини, као малих тако и великих.

- Звијезде имају захтјеве што се тиче и броја столица у бекстејџу, фотеља, кауча и фрижидера. Неки од њих су тражили да им се обезбиједи и кувало за чај и кафу - казао је Томић.

Он је нагласио да звијезде у својој персоналној "рајдер" листи истичу у каквом смјештају желе да бораве и каквог квалитета треба да буде сам смјештај.

- У случају да не ноће обично траже дневни боравак у којем се могу истуширати и спремити за наступ - казао је Томић.

Он је нагласио да не жели да спомиње посебне захтјеве музичких звијезда у Бањалуци, али је одао да је, на примјер, кувар Ленија Кревица тражио да просторија у којој ће да кува и спрема ручак буде одвојена од свих осталих.

Ејми

Листа контроверзне пјевачице Ејми Вајнхаус, која је недавно преминула, састојала се обично од 72 стране. Осим обимних техничких захтјева, Ејми је, на примјер, за свој посљедњи концерт, који је одржала у Београду тражила да јој се обезбиједи цијели спрат у хотелу у којем је одсјела, те да јој нико од новинара домаћих медија не прилази.

Незахтјевна Ванеса

Листа захтјева славне виолинисткиње Ванесе Меј спада међу једноставније. Британка у "рајдер" листи, како се обично назива списак захтјева, обично тражи да јој у хотелском изолованом апартману буде смјештен клавир, пошто жели да свира вече уочи концерта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана