Лови китове, гаси пожаре

Шпигл
Лови китове, гаси пожаре

Руском премијеру Владимиру Путину није било нимало лако овог љета. Пожари су дивљали руским пространствима, а Московљани су седмицама тешко дисали због облака смога с оближњих пожаришта.

Да ствар буде гора, чинило се да је Влада потпуно немоћна да учини било шта. Критике на рачун неспособних власти шириле су се истом брзином као и пожари.

Међутим, Путин је одавно показао да посједује изврсно развијен политички инстинкт, па су, захваљујући његовим најновијим забављањем јавности, сва незадовољства убрзо спласнула.

Руски премијер је прошле седмице тако отишао на руски Далеки исток, гдје је био у лову на китове. Тако је свом пребогатом животопису додао и ставку авантуристе који обожава истраживати природу.

Експедиција је наводно требало да буде научног карактера. Путин је специјалним самострелом испаљивао стрелице на сиве китове који су били у близини бродице, да би на тај начин били сакупљени узорци ткива у сврху проучавања животних навика ових сисара. Међутим, Путин је био у свом елементу, уживајући у гуменом чамцу са мотором, којим се храбро пробијао кроз таласе немирног мора.

- Погодио сам кита из четвртог пута! - весело је ускликнуо Путин смијешећи се у камеру филмске екипе која је биљежила његово путешествије.

Послије повратка на обалу, упитан да ли сматра тај подухват опасним, лаконски је одговорио: "Живот је опасан", додавши:

- Урадио сам то зато што волим. Обожавам природу.

То је тек најновије у низу узбудљивих Путинових појављивања у јавности, којима руски премијер жели јавности да покаже да и даље чврсто држи ствари под контролом иако није више предсједник. Нешто раније Путин је посјетио Уточиште "Јужна Камчатка", резерват који је 1996. уврштен на листу свјетског насљеђа UNESCO-а. Тамо се возио чамцем док су га са обала ријеке посматрали сиви медвједи.

Усред прилично гласних критика због лоше реакције Владе на пожаре који су бјеснили широм Русије, Путин је авионом противпожарне заштите гасио пожаре. Наравно, ови његови излети у каскадерски свијет били су праћени гласинама да ће се 2012. године кандидовати за предсједника. Међутим, он је то демантовао, рекавши да неће бити противкандидат Дмитрју Медведеву, те да ће се њих двојица договорити о свему прије избора.

Многи ће се сјетити фотографија из 2008. и Путина крај успаваног тигра којег је неколико тренутака раније погодио стрелицом за успављивање. Нешто раније исте године фотографисан је како поларном медвједу ставља оковратник са уређајем за праћење, али фотографије из 2007, на којима Путин без мајице лови у дивљинама Сибира, до данас су остале ненадмашне.

Тада је Путин био у друштву Aлберта Другог, принца од Монака. Њих двојица одлучила су да оду у авантуру пут јужне Русије.

Навратили су до града Кизила, неких 4.700 километара југоисточно од Москве. Одатле су се хеликоптером и чамцем пребацили до острва на језеру Тере-Кол, гдје су неколико дана провели у јурти (врсти шатора у коме живе монголски номади) и обишли ископине тврђаве саграђене прије 1.200 година.

Aлберт и Путин су обишли и Петерхоф, царски љетниковац из 18. вијека на обалама Финског залива, близу Санкт Петербурга, Путиновог родног мјеста.

Принц од Монака је и сам велики љубитељ природе. Загрижени је поларни истраживач, а прошле године је на санкама које су вукли пси отишао до Сјеверног пола.

Пецање

Руски премијер и принц од Монака су отишли на пецање на ријеку Јенисеј, гдје је Путин показао свој импресивни торзо, што је само потврда да руски премијер и у 54. години живота води здрав и спортски живот, чему је доказ и црни појас шести дан у џуду.

ПРЕВЕО: Миленко Киндл


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана