Ловци на вирусе у кинеским пећинама спречавају нове пандемије

Taњуг
Ловци на вирусе у кинеским пећинама спречавају нове пандемије

ВАШИНГТОН - Група научника истражује пећине у југозападној кинеској провинцији Јунан, како би међу популацијом слијепих мишева пронашли нове вирусе, посебно оне из породице короне и спријечили нове велике пандемије.

Питер Дажак, који је ловац на вирусе већ 10 година, каже да је до сада у више од 20 земаља идентификовано око 500 нових корона вируса, на основу 15.000 узорака узетих са слијепих мишева, а да је онај узет 2013. из једне пећине у Кини могући предак ковида-19.

Дажак, који је предсједник Еко Health Aliance, америчке невладине организације специјализоване за откривање нових вируса и превенцију пандемија, додаје да се открића преносе у отворену библиотеку свих познатих вируса који нападају животиње, преноси ЦНН.

На основу тих информација, како наводи, научници могу да предвиде за које је сојеве највјероватније да ће прећи на људе и на да тај начин припреме свијет на нове пандемије као што је актуелна пандемија ковида-19.

Циљ истраживања је да се нови вируси који нападају животиње, укључујући корона вирусе, идентификују прије него што пређу на човјека.

Дажек процјењује да слијепи мишеви носе до 15.000 коронавируса, од којих је до сада познато само неколико стотина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана