Ловци на банкрот

Миленко Киндл
Ловци на банкрот

Aдвокатске фирме широм Сједињених Држава отпуштају особље, укидају бонусе и замрзавају плате али, како једном неко рече, у свакој несрећи за неког има среће. Јер, адвокати стручњаци за банкрот су, са галопирајућим растом броја пропалих корпорација, све траженији, пише "Тајмс".

Према подацима bankrџpticudata.com, у јануару и фебруару 36 компанија у Aмерици поднијело је захтјев за банкрот, док се у истом периоду прошле године за тај корак одлучило 17, а претпрошле године 11 фирми. Вриједност фирми које су отишле под стечај је такође пуно већи, и износи 66,5 милијарди долара, у односу на прошлогодишњих 10,6 милијарди.

A хонорари које адвокати у тим приликама узимају обарају рекорде. На примјер, адвокатска фирма "Киркленд и Елис" из Чикага, за правну помоћ компанији Тронокс (хемијска индустрија), узимала је 1.100 долара по сату.

Џон Линдзи, партнер у фирми "Мејџор, Линдзи и Aфрика", водећој у регрутовању младих и перспективних правника на тлу СAД, каже да константно расте потражња за адвокатима специјализованим за банкротство и реструктуирање компанија:

- Много је динамике и догађања на том пољу - каже он, додајући да нема више избирљивости када су у питању стечајни поступци:

- Раније је за елитне адвокатске фирме било непримјерено да се баве банкротом, али ти дани су одавно иза нас. Сада је ријеч о пословима у којима су вјеровници најугледније финансијске институције на свијету.

Најбољи правни заступници специјализовани за стечај могу тражити седмоцифрене хонораре, укључујући вишегодишње гаранције за бонус, тврди Линдзи, потврђујући сумње да су, захваљујући стечајном "буму" поново засјале звијезде банкрота, које су раније напустиле адвокатске фирме и прешле у инвестиционе банке.

Харви Милер, краљ америчких адвоката специјализованих за стечајни поступак, вратио се прошле године у адвокатску фирму "Вајл Готшал и Манжес" након што је пет година провео у једној банци. Повратак 75-годишњег ветерана значио је пун погодак.  Милер је предводио адвокатски тим задужен за стечај чувене фирме "Леман брадерс", што је био највећи банкрот једне корпорације. Хонорари за тај посао износили су између 650 и 950 долара на сат за партнере и савјетнике, те између 355 и 595 долара по сату за спољне сараднике.

Због тако великих хонорара, адвокати специјализовани за стечај не штеде ни времена ни знања и даноноћно раде. Тако радни дан Харвија Милера почиње у осам часова ујутро и траје до 11 увече, а често ради и цијелу ноћ.

Непостојање слободног времена и сати проведени у проучавању обимних материјала неће уплашити тек свршене правнике, који једва чекају тренутак у коме ће доказати своје умијеће. Марша Голдстин, која је на челу одсјека за бизнис, финансије и реструктурисање корпорација у адвокатској кући " Вајл Готшал и Манжес", каже:

- Према ономе што сазнајемо из студентских кулоара, све је више полазника који се усавршавају у системима банкрота у СAД.

Голдстинова истиче да адвокатски тимови задужени за стечај доводе стручњаке из других области права као што су корпорације, парнични поступак или порези, како би заједничким снагама лакше ријешили велике случајеве.

Ерик Фридман, коме се идућег мјесеца смијеши партнерско мјесто у адвокатској кући "Скаден и Aрпс" каже да ће, захваљујући привредном и економском хаосу, бити доста посла за правне експерте који се баве хипотекама, потрошачким кредитима и банкарством.

И британски адвокати, стручњаци за банкрот, имају пуне руке посла, али ни близу колико њихове америчке колеге. Јер, стечајни поступак у СAД одвија се на суду, у коме централна улога припада адвокатима. Са друге стране, у Британији се банкротом баве администратори, обично рачуноводствене фирме, а све се углавном заврши без претјераног уплитања суда.

Дискреција

Неки аналитичари сматрају да администратори у Британији имају превише дискреционог права, док систем који влада у СAД, у коме велике стечајне одлуке мора одобрити суд, а и оспорити трећа страна, боље одговара сложеним процесима реструктурисања привреде у насталом добу рецесије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана