Лондон - град елеганције

Јелена Бјелица
Лондон - град елеганције

Лондон је највећи град и престоница Уједињеног Краљевства, други највећи град у Европи послије Москве, са више од седам милиона становника. Лежи на обалама Темзе у југоисточној Енглеској.

То је град који ће вас оставити без даха, јер сав одише елеганцијом, уредношћу и љепотом. Лондон је бучан, живописан и енергичан град, а опет енглески педантан и уређен. У потпуности оправдава свој надимак "главног града Европе", а пошто је својевремено, на врхунцу моћи британске империје, сматран и главним градом свијета, мултикултуралност је једна од његових најупадљивијих особина.

МНОГО ЈЕ ЗНAМЕНИТОСТИ које у Лондону треба посјетити, али за већину њих туристи немају довољно времена. На висини од 135 метара Лондонско око (London Eye) једно је од најспектакуларнијих здања нове градње. Са невјероватним погледом на већину лондонских главних атракција као и мјесто са кога је могуће видјети панораму града, сваки туриста са одушевљењем чека да се провоза у овој невјероватној справи.

Лондонска кула вјероватно је најпознатија традиционална грађевина Лондона. Саграђена је током 11. вијека, а сваки нови монарх играо је значајну улогу у њеном развоју. То је такође и музеј краљевског накита који приказује најљепше дијаманте.

Вестминстерска опатија, која је саграђена прије 1.000 година, била је 400 година резиденција за британске монархе. Ова зграда је најпознатија по свом детаљу, сату званом Биг Бен. Током сезоне затворена је за посјетиоце.

ПОРЕД ТОГA ШТО ЈЕ то официјелна резиденција краљевске породице, Бакингемска палата је такође административни центар монархије и има највјероватније најпознатију фасаду од било које палате на свијету.
Иако је палата украшена и декорисана драгоцјеним умјетничким дјелима краљевске колекције, једне од највећих умјетничких колекција у свијету данас, ово није галерија нити музеј. Она је углавном у функцији чланова краљевске породице. Годишње је посјети 50.000 гостију на пријемима, ручковима и вечерама и на краљевским баштенским журкама. Обични посјетиоци могу је посјетити у неким организованим турама и обићи само неке њене дијелове. Током љета, мијењање стражара испред палате је атракција сама за себе.

Палата се налази у прелијепом парку Сент Џејмс у самом центру града.

МЕЂУ НAЈПОСЈЕЋЕНИЈИМ знаменитостима сигурно је "Мадам Тисо", један од познатих музеја воштаних фигура у свијету, са више од 400 модела познатих звијезда, политичара, краљевске породице и спортиста, као и бројних познатих криминалаца и мафијаша. Ту се налази и лондонски планетаријум, такође један од највећих, спреман да запањи туристе погледом у универзум.

У Лондону су најбољи музеји и галерије бесплатни, а спадају у ранг највећих на свијету. У сваком се могу гледати предивни експонати и уживати у дјелима највећих свјетских умјетника, старе архитектуре, чудима науке и технике, ријетким животињским врстама.

Историја:

<Град Лондон основали су Римљани око 50. године послије Христа. Највећи значај добија у доба Aлфреда Великог када 1191. добија самоуправу. Од тада ће политички и економски значај Лондона непрестано расти, упркос великом пожару 1666. У XIX вијеку прераста у свјетску метрополу у којој су склапани многобројни међународни уговори и одржаване бројне конференције.

 УСЛУГA                                                     ЦИЈЕНA

Преноћиште у хотелу                                  од 80 КМ

Ручак у ресторану                                      од 50 КМ

Градски превоз за цијели дан                     од 10 КМ

Сок                                                             од   6 КМ

Сендвич                                                      од   8 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана