Људи ће бити спремни за међупланетарни живот у 24. вијеку

Срна
Foto: Илустрација

БИЈЕЉИНА- Људи би до почетка 24. вијека могли постати довољно интелигентни за међупланетарни живот - сматрају научници.

У студији научника које сарађују са Насом прецизирано је да би се у сљедећих 300 година људска интелигенција могла развити до тачке у којој би постала цивилизација типа један" по Кардашевом моделу.

Ријеч је о моделу који је осмишљен 1964. године и који процјењује колико је цивилизација близу освајању свемирских пространстава и међупланетарном путовању.

Модел се заснива на различитим врстама енергије коју свака цивилизација може да користи и похрањује. За међупланетарни живот неопходно је да људи науче како да користе обновљиву енергију.

Према Кардашевом моделу, цивилизација типа један је "планетарна цивилизација" која је научила да користи све главне изворе енергије на својој планети.

Према тој класификацији, људи још нису на том степену развоја јер нису у потпуности овладали нуклеарном и енергијом из обновљивих извора.

Цивилизација типа два, која је названа "звјездана цивилизација" подразумијева да човјечанство може да прикупља и похрањује сву енергију коју њена звијезда испушта.

Цивилизација типа три, односно "галактичка цивилизација" може да прикупља и управља енергијом коју производи цијела галаксија.

У студији, коју потписују научници из САД, Пољске, Кине и Индије, наводи се да ће људи на крају морати да оду са Земље како би преживјели будуће катаклизмичке догађаје.

Како би се то остварило, човјечанство ће морати више да користи обновљиве изворе енергије и почети интензивније да користи нуклеарну енергију.

Ако човјечанство испуни све обавезе наведене у студији, људи би до степена цивилизације типа један могли доћи до 2.371. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана