Љубо више неће бити у кавезу: Црна Гора добила резерват за медвједа

ГС
Љубо више неће бити у кавезу: Црна Гора добила резерват за медвједа

Резерват који се простире на 8.400 метара квадратних, један од највећих у Европи, биће дом медвједу Љуби који тренутно борави на имању “Прихватилиште и опоравак животиња” у селу Близна у Пиперима.

Најпознатији мрки медвјед у Црној Гори, а и шире, изазвао је пажњу међународних организација чији власници мјесецима прикупљају новац да га одведу из Црне Горе, уз тврдњу да живи у неподношљиво лошим условима. Информацију о томе да је резерват већ уређен и да би требало да званично буде отворен 1. маја, саопштио је за Портал РТЦГ власник тог имања Миљан Миличковић.

- Ово је један од највећих резервата у Европи, чак и највећи у коме ће да борави само један медвјед. Захвалан сам Управи за безбиједност хране, ветерину и фитосанитарне послове која нам је обезбиједила дио новца за изградњу јер без њихове помоћи не бисмо све постигли. Прописи у нашој земљи налажу да простор за два медвједа има 150 метара квадратних, а Љубо одувијек сам борави у толиком кавезу. Сада ће имати огромно пространство за себе - навео је он.

Миличковић је мјесецима на мети критика Међународне организације за спашавање животиње Animal Survival International (ASI) чији директор Дејвид Барит прикупља новац јер су у тој НВО оцијенили да се медвјед мучи и да пати, те апелују на власти у Црној Гори да спасу животињу.

Миличковић  демантује оптужбе објављене јуче на сајту NVO Network for Animals, која је према његовим ријечима огранак ASI. Због свега тога, тужио је ASI, Главни град и фирму Metropolis Media Montenegro  која им је уступила простор за билборде у Подгорици на којима су приказане слике медвједа који гризе кавез, своје шапе и који заиста изгледа као да тражи спас.

- Одвојио сам 150.000 метара квадратних у склопу којих је изграђен и овај резерват за медвједа и ту држимо разне врсте животиња. Неке од њих  доносе и инспектори али и грађани онда кад немају гдје са њима. Храним их, доносе храну и посјетиоци, тако да сви могу да дођу и виде да животиње живе у добрим условима и да се не муче. Напротив - истакао је Миличковић. 

На питање како коменатрише фотографије на којима се види да медвјед гризе шапу, он каже да је то нормално за медвједа који живи у кавезу, али да не стоји да се животиња мучи.

- За њега је најбоље да живи у резервату, што ће сада и бити случај, али га држим у кавезу који је по прописима наше земље. Ако му дајете јабуку па је измичете медвјед показује љутњу. Неко је направио снимак са намјером, испровоцирао га је да би показао нервозу и то је забиљежено - рекао је Миличковић.

Сумњиво је, сматра власник Прихватилишта, што двије међународне НВО траже новац “од наивних људи широм свијета за спас животиње која се не мучи”.

- Вјероватно су приходовали милионе евра на рачун лажи које пласирају. Ипак, то нека истражи суд. Доказ да радим у складу са законима наше земље су записници инспекцијских надзора из јануара. Тада су еколошка, ветернарска и ловачка инспекција утврдиле да је Љубо у одличном стању, да је крупан, изгледа добро и није агресиван. Чак је социјализован -образложио је Миличковић.

На сајту Network for Animals јуче је поново изашао чланак у коме моле људе да донирају новац за спас животиње.

- Неуморно радимо на томе да се Љубо пресели у уточиште за медведе, али борба за његово ослобађање је пуна изазова, апелујемо на све да помогну. Помозите нам да предузмемо акцију тако што ћете данас донирати - пише на њиховом сајту.

Приказане су слике, али и снимци медвједа уз опис да је недопустиво да црногорска власт затвара очи пред овом окрутношћу.

Миличковић је категорично одбацио све оптужбе, а редакцији Портала РТЦГ прослиједио је видео да покаже “како се медвјед понаша кад га посјетиоци не провоцирају”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана