Љето у знаку седамдесетих и осамдесетих

Н. Бранковић, М. Чигоја
Љето у знаку седамдесетих и осамдесетих

Зимски период засигурно је за нама, а како су нам сунчани дани и високе температуре све ближе, требало би да и своју гардеробу прилагодимо томе.


Креатори су одлучили да љето 2011. прође у што природнијим материјалима изузетно јаких боја, али је ипак неизоставна и бијела. У моди ће бити и цвјетни дезени, али и сензуална боја коже, као и сви материјали, од џинса до прозрачних и лаганих.

Бијело и цвјетни дезени

Бијела кошуља увијек је "in", али овог љета биће нарочито популарна. Овај једноставни комад одјеће одише стилом и елеганцијом и омогућава да комбинујете најразличитије одјевне предмете, било да се ради о нечем кежуал и без напора, или нечем свечаном и софистицираном.

Предстојећа сезона темељи се на романтичним и боемским одјевним предметима. За све љубитеље принтева љето 2011. доноси широку палету цвјетних принтева. Цвијеће може да буде велико или мало, згуснуто или тек ту и тамо набацано.

Повратак седамдесетих један је од најпопуларнијих трендова за ово прољеће и љето. Постоје колекције које предлажу силуете које ће вас одвести назад у то модно доба.

Модерне и шик, панталоне са широким ногавицама доносе женственост и софистицираност. Добро позната макси хаљина постала је омиљена не само за ову специфичну сезону, јер је удобна и свестрана, а ово прољеће и љето неће моћи да прође без ње. Прозрачне и са различитим узорцима, макси хаљине биће поново један од најпопуларнијих одјевних предмета.

Модни дизајнер Давор Сладаковић каже да су ове сезоне у тренду 70. године, што значи да имамо мјешавину стилова, али не и шаролик приступ одијевању.

- За разлику од неких претходних сезона, модни креатори ове сезоне препоручују снажнији али умјерен сексепил, нешто мало дуже сукње, једноставније кројеве и усмјереније боје. Једино у чему су сад боје у експанзији је мејкап, гдје доминирају боје попут љубичасте, жуте, односно мало јаркије боје - рекао је Сладаковић.

Неће се погријешити, додао је, ако се буду користиле пастелне боје које су у оптици испраног, односно изблијеђеног.

- Треба избјегавати бљештавило, као и текстуре које су пренаглашене са ефектом сјаја - рекао је Сладаковић.

Истакао је да ће од боја преовладавати блиједољубичаста, блиједоцрвена, враћа се и боја коњака, а ту су и црна и сива боја.

- Дизајнери који у нашем региону диктирају модне трендове базирали су се највише на боји коњака, с тим да се користи обавезно оптика изблијеђеног, а не сјајнијег - нагласио је Сладаковић.

Наглашава да, када нешто "легне" нашем менталитету, онда се то вуче неколико трендова.

- Оно што је позитивно је то да све више дјевојака купује салонке и ципеле са штиклом, које комбинују са једноставним џинсом. То је оно што траје већ отприлике двије до три сезоне, а што може остати и ову сезону али да се користи уз нешто једноставније кројеве, дуже сукње, без претјеране употребе свиле, сјајних, кичастих комбинација и слично, што је својствено нашем менталитету - каже Сладаковић.

Џинс и комбинезони

Дизајнери су користили широку палету воћних, јарких боја због којих се дефинитивно "искаче" из масе. Међутим, код ових одјевних предмета пуно пажње треба посветити комбиновању одјеће, а за остатак аутфита одлучите се за неутралне нијансе, попут бијеле, беж или црне.

Са друге стране, прави хит биће одјећа боје коже која савршено одговара препланулој кожи, али и оној свјетлијој дајући  јој дашак свјежине.  Одјећа боје коже може изгледати секси и елегантно, само морате знати како да одаберете праву нијансу на основу ваше коже и боје косе.

Вјечни класик, џинс се увијек наново осмишљава и освјежава из сезоне у сезону. За изглед од главе до пете у џинсу комбинујте џинс сукњу са струкираном џинс јакном или кошуљом, или се одлучите за панталоне високог струка.

И послије прошлог љета тренд комбинезона се наставља. Шик и елегантан или пак забаван и разигран, добро одабран комбинезон може постати ваш омиљен одјевни предмет, само морате да одаберете прави за облик вашег тијела. Ове сезоне, поред много неутралних и беж тонова преовладаваће и јарке, одважне боје и боемски принтеви.

Према ријечима модног дизајнера Светлане Балабан, оно што се ове љетне сезоне код нас и на свјетској модној сцени нуди није исто.

- Пратећи свјетске модне трендове за ову сезону, углавном ће се носити лепршави материјали, свила и памучни материјали углавном шарених дезена - истакла је Балабанова.

На свјетској модној сцени сада је актуелна бијела боја, додала је, а највише се користи памук у бијелој боји у комбинацији са памучним чипкама.

- То подсјећа на неке 80. године, али не кројевима него тим материјалима. Што се тиче кројева, већ неколико година све је дозвољено, али током љета највише се носе хаљинице, било да су кратке или дуге, испод кољена или не, са воланима или без, кратких рукава или са бретелама - истакла је Балабанова.

У сваком случају, навела је, носе се материјали у којим "кожа може да дише", односно природни материјали који се највише препоручују.

- Када је ријеч о свечанијем програму, ту су, рецимо, највише заступљене ресе што ће код нас тек касније доћи. Ресе ће бити заступљене на хаљинама, како кратким тако и дугим, а биће ту и волана, лепршавих материјала, свиле на којима ће преовладавати једнобојне нијансе, пастелне, али и неке јарке боје - нагласила је Балабанова.

Природни материјали

Модни дизајнер Исток Братић каже да ће, као и сваког љета, тако и овог преовладавати класични природни материјали попут памука, лана, потом комбинација лана и памука или лана и вуна.

- Све одјевне комбинације од поменутих материјала требало би да буду у бијелој боји или у комбинацији "маринер стил" бијела, плава и црвена боја - рекао је Братић.

Додао је да је то његов начин виђења љета и колекције.

- Ове сезоне "мустхаве" су хаљине од добрих материјала попут лана или свиле у неким јарким бојама. Бијела, црвена и плава боја преовладаваће овог љета. Aко је, на примјер нека, одјевна комбинација у бијелој и плавој боји, онда уз њу обавезно иде неки модни додатак у пинк или жутој боји - истакао је Братић.

Осим наведених боја, додао је, овог љета преовладаваће и наранџаста, затим боја леда, јарка пинк и црвена боја која је непревазиђена.

Шта треба да носе мушкарци

Када је у питању мода за мушкарце, ове године нагласак је на издуженом изгледу који се постиже ужим кројем панталона и струкираним одијелима те кошуљама, а за завршни додир елеганције служи скиннџ кравата, чија би откачена или озбиљна боја требало да одговара врсти догађаја.

Ове сезоне носиће се лаке љетне мајице и кошуље небеских, "бресквастих" и земљаних тонова.

Готово да нема мушкарца који у свом ормару не држи барем неколико пари џинс панталона, а сви знамо колико су оне трајне и ускладиве с одјећом за разне прилике. Те панталоне требало би да буду једноставних модела и неутралних тонова. Кратка варијанта панталона - бермуде такође ће се носити ове сезоне.

Торбе

Торбе и торбице представљају расположење, стил и статус. На ревијама колекција за прољеће/љето 2011. представљене су разне свјеже идеје преточене у неодољиве торбице.  Углавном кожне, са ручкама или дугачким ланцем, ручне торбице су савршене за тренди "кежуал" изглед.  Ове сезоне у тренду су и торбе у ретро стилу, веселих боја, дизајна прошлости и са шљокицама. Торбе на копчу су "мустхаве" модни додатак. Модерне, отмјене и луксузне торбе на копчу визија су великог броја модних дизајнера. Црно-бијеле, цвјетне те торбе са животињским узорком прикладне су за гала забаве. Привлачне и функционалне торбе за сваки дан овог љета су углавном у неутралним тоновима, сјајне и мат.

Стилизоване димије

Модни дизајнер Бланка Згоњанин за ово љето препоручује лепршаве шарене материјале, памук, лан, свилу, актуелне мало егзотичне и леопард дезене.

- Aктуелни хит ове сезоне су стилизоване димије уз које обавезно као неизоставни модни додатак иду мачкасте наочаре. Када је ријеч о бојама, преовладаваће пудер роза, тиркизна и беж боја - истакла је Згоњанинова.

Накит

Када је ријеч о накиту, овог љета, према ријечима модних креатора, биће у тренду металне наруквице у златној, бронзаној и сребрној боји, огромне огрлице, дугачке минђуше и велико прстење.

Ништа не употпуњује одјећу као цвијеће, па и није изненађење да се цвијеће могло видјети на свим модним додацима попут огрлица, наруквица, минђуша или прстења које су носили модели разних дизајнера за ову сезону.

Плава, ружичаста, корална, жута, зелена и наранџаста, свеједно је - све док је уочљиво, модерно је.

Овог љета у тренду је и накит од чипке и свиле, било да је ријеч о огрлицама или наруквицама. Иако овакав накит није дуготрајан, екстра је модеран. Ове сезоне уз накит тиркизне и коралне боје, најдоминантнији тренд представља накит необичног облика, композиције и футуристичког изгледа.

*****

Давор Сладаковић:

Треба избјегавати бљештавило

Светлана Балабан:

Током љета највише се носе хаљинице

Исток Братић:

Преовладаваће класични природни материјали

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана