Љетни мјесеци резервисани за музику

Дејан Вујанић
Љетни мјесеци резервисани за музику

Љетну концертну сезону на овим просторима обиљежили су наступи свјетских музичких звијезда, велики хонорари и - скандали.

Музичари из прве свјетске класе изгледа да су открили формулу како што безболније да преброде економску кризу - источноевропске (банана) државе. Довољно је да сачекају позив власника некакве менаџерске агенције, која ће им предложити суму о каквој су могли само да сањају на "традиционалном" западном тржишту. Организатори ће потом покрити трошкове узимањем државног новца под плаштом промоције дотичне земље у иностранству.

Хонорар који је Мадона, која је 24. августа наступила на београдском Ушћу, добила, према незваничним информацијама, износи око 2,1 милион евра, међутим, то је само дио трошкова које организација оваквих концерата подразумијева. Довољно је поменути да је опрема стигла у 90 шлепера, да је 600 људи радило на припреми концерта.
У односу на прошлогодишњи концерт у Будви када је Мадона, како се прича, добила хонорар од 3,3 милиона евра, краљица попа је за београдски концерт плаћена "само" 2,1 милион евра. У њен хонорар је урачуната и комплетна продукција која долази са Мадоном, а ту се заиста барата са огромним сумама - само бина кошта неколико милиона евра, скупа је и остала опрема (расвјета, озвучење, LED екрани...), затим треба урачунати трошкове превоза (авионом или камионима)...
Домаћи организатор (у овом случају "State of Exit ") је био дужан да среди терен на Ушћу, огради концертни простор, обезбиједи сву потребну инфраструктуру и ангажује раднике који ће помагати у постављању опреме. Колики је посао у питању најбоље говори податак да је око 600 људи (250 чланова Мадонине техничке екипе и 350 домаћих радника) пет дана непрекидно радило на постављању бине. Наравно, не треба заборавити ни град у малом који је за Мадону и њену екипу подигнут у бекстејџу чија је површина била скоро 2.000 метара квадратних.
Мадона је од првог дијела "Sticky & Sweet" турнеје који је завршен у децембру прошле године, зарадила невјероватних 223 милиона евра, а од досадашњих концерта у оквиру другог дијела турнеје инкасирала је додатних 90 милиона евра.
Према ријечима организатора, на концерт у Београд око 10 одсто посјетилаца дошло је из околних земаља, највише из Словеније и Хрватске, и било би занимљиво сазнати податак колико је Београд зарадио од Мадониног концерта. Поређења ради, послије наступа на Јазу, челни људи Туристичке организације Будве су саопштили да је Будва зарадила око шест милиона евра, а недавно су чланови ирске групе U2 одржали два концерта у Загребу и процјењује се да је главни град Хрватске инкасирао осам милиона евра.

Два највећа концерта у Бањој Луци овог љета одржали су регионална фолк звијезда Лепа Брена и свјетска рок атракција Лени Кравиц. Занимљиво је да су оба наступа била у једном моменту одложена, због невремена, односно болести. Такође, у оба случаја појавиле су се спекулације о висини хонорара који су добили извођачи.

Фолк звијезда Лепа Брена одржала је концерт у Бањој Луци пред око 12 хиљада људи у оквиру боксерског спектакла "Ноћ шампиона". Њен наступ који је суфинансирала Влада РС коштао је 460 хиљада конвертибилних марака.  

За концерт Ленија Кравица Влада Републике Српске издвојила је 100 хиљада марака, а Град Бања Лука 50 хиљада. О укупној цифри може само да се нагађа.

Гостовање Горана Бреговића и најбољих трубачких оркестара Гуче једно је од ријетких који је Влада РС одбила да суфинансира. За овај догађај Град Бања Лука издвојио је десет хиљада марака односно осам хиљада и 300 када се од тога одузме ПДВ.  

Док по барској прузи, одавно зрелој за ремонт, возови од Београда до Ужица клацкају четири сата, а на дионици од Златибора до Прибоја миле 50 километара на час, новац зарађен на жељезници и пратећим услугама троши се на концерте. "Желтурист", сестринска фирма "Железница Србије", потрошила је 30.000 евра на концерт Жељка Јоксимовића у Мокрој Гори, што је, кажу ужички жељезничари, сума којом би могла бити плаћена замјена хиљаду трулих пружних прагова који возове успоравају.
Иако хонорар који је Јоксимовић добио за наступ званично није објављен, цифра коју је "Желтурист" потрошио за организацију концерта далеко је већа од оне коју је пјевач добио на руке. Наиме, о трошку ове фирме из Београда је до Бранешког поља у подножју Златибора туристичким возом "Романтика" превезено неколико стотина "одабраних" радника жељезнице који су присуствовали концерту, чији је крај испраћен гламурозним ватрометом. Издаци којима се изложио "Желтурист" још више чуде с обзиром на то да у Парку природе "Мокра Гора" кажу да им ово предузеће дугује 1.153.000 динара на име разних такси, плус више од 500.000 за услуге одношења смећа. Кивни што је Жељку Јоксимовићу исплаћен позамашан хонорар, ужички жељезничари указују да је концерт доказ арчења државног новца. 
- Да сиромах кити музику - то само има у Србији. Aко је истина да су 30.000 евра дали једном пјевачу, у условима у коме се налазе пруга и возови, онда је то скандал. За тај новац могло је бити замијењено барем хиљаду од оних десет хиљада трулих прагова од Златибора према црногорској граници, због којих је на дионици Златибор - Прибој возовима максимална брзина ограничена на 50 километара на час - каже   ужички машиновођа, који је инсистирао на анонимности.
Жељко Јоксимовић тврди да за концерт на Мокрој Гори није добио хонорар од 30.000 евра.

Јоксимовић је поручио да је "поприлично индиспониран новинским написима".

- Износ који се помиње у насловима вероватно је производ нечије непристојне намере, која нема никакве везе са истином и која директно штети мом угледу. То није први пут да се уз моје име везују разне неистине. Сматрам да се нетачним информацијама читаоци ускраћују за праву истину и држе у заблуди, која сигурно ствара погрешну слику о мени - каже Јоксимовић.

Он је додао да цифра од 30.000 евра није његов хонорар, као што је наведено као највећа атракција дешавања.

- Моја продукција "Минакорд" стоји на располагању када су у питању недоумице или информације тог типа, јер су сви новчани токови, који су везани за моје концерте и делатност којом се бавим, транспарентни - истакао је Јоксимовић.

У агенцији "Минакорд" саопштили су да "органи који су надлежни за утврђивање протока новца свакако имају могућност да у свако доба провере информације о парама".

Горан Бреговић нашао се у центру скандала у Румунији, након што је тамошња министарка туризма Елена Удреа оптужена за злоупотребу новца наводном исплатом хонорара споменутом пјевачу за један наступ.

Према писању медија спорни новац био је намијењен за рекламну кампању "Румунија, земља избора", "Васкрс у Буковини" и "Свјетла крај мора".
Наиме, према информацијама парламентарне комисије, ријеч је о новцу из фонда за рекламирање те земље. Спорни концерт којег је Бреговић са својим "Оркестром за свадбе и сахране" одржао на тргу црноморског града Мамаја плаћен је новцем из буџета румунског министарства туризма.

Несавјесна министарка, против које се побунио већи дио њених политичких противника саслушана је на парламентарној комисији Румуније 4. августа.

Бреговићев менаџер Рака Марић рекао је да постоји регуларни уговор, овјерен, потписан и по њему је Бреги исплаћен договорени хонорар.

- Из којих је извора исплаћен хонорар, ми не можемо знати. Ово је и мој, али и Брегин став по том питању - објаснио је Рака Марић.

Он је додао како је спорни наступ одржан прошле године, али румунски медији су се у посљедње вријеме расписали и о другим трошењима 35-годишње министарке, посебно о онима на освајање мушкараца, нарочито откако је Удреа признала да је шармирао 59-годишњи Брега.

- Шта ја знам. Нисам био с њим тада у Румунији, али Брегу покушавају освојити све жене. Можда је и ова то покушала, а можда и успјела. О томе нас двојица никада не причамо - рекао је Марић.

Једно је сигурно. За музичаре овога љета није било кризе. Познатим свјетским звијездама не падају тешко сафари-гостовања у полудивљим предјелима Балкана (како их они доживљавају) све док неко има да им плати за то. Наравно, увијек се нађе неко ко ће да се овајди о дио великог финансијског колача: менаџери, политичари или неко трећи.

Depeche Mode

Чувена британска група "Depeche Mode" отказала је београдски концерт који је требало да се одржи 20. маја на београдском Ушћу, јер се пјевач групе Дејв Гехен није довољно опоравио да настави турнеју, изненада прекинуту у Aтини усљед напада гастроентеритиса. Том приликом отказани су  сви концерти у региону.

"No Smoking Orchestra"

Један од ријетких бендова са ових простора који имају завидну репутацију у иностранству је и "No Smoking Orchestra".

Станица на њиховој свјетској турнеји ове групе био је 18. јула, главни град Либана, Бејрут. Бенд је већ на уласку у Бејрут био запажен, јер је сама чињеница да долазе из Србије привукла пажњу на аеродрому.

- На бејрутском аеродрому при уласку у Либан полиција је на старе, плаве, пасоше реаговала ријечима "Југославија, Тито, супер човјек, био је број један у свијету", док је реакција на нове српске пасоше била "A Србија, волите ратовати као што и ми волимо" - испричао је менаџер "No Smoking Orchestra" Драгослав Гане Пецикоза.

Концерт Нелета, Кусте и компаније одржан је на планини изнад Бејрута, пред око 4.000 људи, а наступали су у оквиру фестивала "Beiteddine".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана