Љети Сахара, зими Сибир

М. Миљић, Д. Келеч
Љети Сахара, зими Сибир

Са свих страна свијета из године у годину долазе узнемирујуће вијести о подивљалој "мајци природи". Временске неприлике постају екстремне, а пред великим сушама, врућинама, сибирским зимама, обичан човјек мора да поклекне.

Климатске промјене које цијела планета, али Република Српска, посљедњих година И те како осјећају, у идућим деценијама, предвиђају стручњаци, биће још екстремније.

Прољеће и јесен постепено ће нестајати, смјењиваће се тропска љета и сибирске зиме, биће мање кише, али више поплава, суше и веома ниских температура.

Глобално затопљавање

Оно што је интересантно, јесте да је за већину необичних природних појава, како истичу стручњаци, одговоран искључиво човјек, који је својом непажњом оштетио многа природна богатства.

Један горућих проблема човјечанства данас јесте глобално затопљавање, за који је, према ријечима члана Комитета за климатске промјене у БиХ Небојше Куштриновића, главни кривац човјек.

- У неким земљама почели су да избијају ратови управо због суша и сталног раста температура, док је у неким карактеристично стално сељење народа - казао је Куштриновић.  

Посљедња деценија у Републици Српској, истиче, најтоплија је од када постоји мјерење температуре.

- Иако за љето, које је већ иза нас, нема још објављених података о температури, незванични подаци показују да је ово љето било најтоплије у Српској од 1882. године, односно од када се мјери температура - казао је Куштриновић.

Нагласио је да се посљедњих година губе разлике између годишњих доба, јер се промијенио режим падавина.

- Високе температуре, сибирске зиме, суша и поплаве постају највећи проблем 21. вијека - истакао је Куштриновић и додао да ће у идућим годинама бити све више заступљене сибирске зиме на просторима Српске, док ће са друге стране љета бити све топлија. 

Оно што је необична појава јесте то да ће температура у РС у идућим годинама бити слична оној у сјеверној Грчкој. Овог љета у Српској је било мјерено и до 48 степени Целзијуса.

И у Републичком хидрометеоролошком заводу РС истичу да је посљедња деценија најтоплија од када се мјери температура.

- Претходних година температуре су порасле за 0,7 степени, док се према прогнозама очекује да ће током идућих година температуре скочити за два до три степена - казали су у овом заводу.

Изразито високе температуре погодовале су ширењу пожара, који су седмицама гутали све пред собом.

Европска агенција за околину (ЕЕА) недавно је објавила  податке, према којима ће топлотним ударима у периоду од 2071. до 2100. године највише бити захваћен југ Шпаније, Грчка, јужни дио Француске, те Италија и запад Турске. Најмање топлотним ударима биће изложена Аустрија и Швајцарска и земље сјеверне Европе.

ЕЕА се приликом ове анализе базирала на претпостављеним трендовима загријавања и предвиђеним ударима врућине у урбаним срединама.

Агенција је направила карту са 500 европских градова, а иначе у најугроженијим подручјима према прогнозама ЕЕА температуре током дана биће више од 35 степени Целзијуса, а током ноћи неће падати испод 20 степени и то више од 50 дана у години.

Минуси и поплаве

Сибирска зима, која је у претходне двије године захватила Српску, када се на термометру у појединим мјестима спуштала и до минус 31 степени Целзијуса, постаће све чешћа појава.

Екстремно ниске температуре однијеле су и неколико људских живота, углавном старијих особа који нису могли да се одупру сибирским хладноћама.

Међутим, послије обилних сњежних падавина и "дебелих" минуса", отопљавање великих количина снијега довело је до поплава, а водена бујица носила је све пред собом, од мостова, до читавих кућа.

Српска већ три године стрепи од поплава, које су претходних година нанијеле велике штете домаћинствима, те створиле ненадокнадиву штету природним богатствима.

Временске непогоде у Српској нису се завршавале са поплавама, јер су послије њих услиједила клизишта, која су затрпавала објекте и мостове.

Поред великих врућина и оштрих зима, у посљедњем периоду природа је на удару и разних експлозија Сунца, које могу бити веома штетне по здравље људи.

Тако је NASA прошле године снимила спектакуларну експлозију на површини Сунца, која је позната као коронално избацивање масе, а ерупцију је узроковала необична Сунчева бакља која је у свемир отпустила радијацијску олују, каква није виђена од 2006. године.

 

Велики број становника Републике Српске, али и цијелог свијета, послије ове експлозије се осјећао лоше, а узрок здравствених проблема могао је да потражи управо  у експлозији на површини Сунца, која према мишљењу љекара и стручњака може негативно да утиче на здравље.

Професор нуклеарне физике на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци Бранко Предојевић рекао је "Гласу Српске" да се разне експлозије и турбуленције које се догађају на Сунцу, остављају одређени утицај на Земљи.

- Послије оваквих експлозија значајан број наелектрисаних честица може да дође до Земље, односно да уђе у атмосферу, што може да узрокује промјену у магнетном пољу. Ипак, не треба стварати панику међу становницима, јер ово сигурно нису неки озбиљнији негативни утицаји - истакао је Предојевић.

Додао је да најчешћи вид поремећаја који може да се деси на Земљи, послије оваквих случајева, разне сметње и поремећаји на телекомуникацијама.

Здравље

Љекари у РС кажу, да експлозије на Сунцу, те сличне неправилности које се дешавају приликом нарушавања природе и њеног поретка, као што су велике врућине и сибирске зиме могу негативно да утичу на здравље људи, а многи становници због тога могу да осјете одређене тегобе.

- Већина љекара у Српској није упозната са оваквим дешавањима у свемиру и природи, која је сама по себи чудо и која неријетко може да донесе разне негативне утицаје. Експлозије на Сунцу и слични поремећаји могу да изазову разна обољења - казала је специјалиста медицине у Дому здравља у Добоју Анђа Сушић.

Према њеним ријечима, свакако да постоји све више директних доказа према здравственим налазима да овакви поремећаји у свемиру, а посебно на Сунцу, могу да изазову негативне утицаје на здравље.

- Озонски омотач је јако оштећен, тако да сви становници треба да се што мање излажу Сунцу када су у питању нагле климатске промјене, а овог упозорења се посебно морају придржавати хронични и срчани болесници - казала је Сушићева.

Додала је да на становнике веома негативно утичу и нагле промјене времена.

- Велики пад температура, али и врућине веома тешко подносе хронични и срчани болесници, који у таквим случајевима имају разне здравствене тегобе, због чега им се савјетује да редовно узимају своје терапије - додала је Сушићева.

Предвиђања

Научник Џејмс Хансен, директор NASA Института "Goddard", истиче да су црна предвиђања о посљедицама сталног пораста температуре, објављена 1988. године, већ премашена.

Стручњаци напомињу да климатске промјене не изазивају само материјалне штете, а све више њих упозорава да оне изазивају и стрес одраслих и тјескобу дјеце и да битно утичу на ментално здравље људи. Промјене климе мијењају и пољопривреду, првенствено смањујући приносе неких повртларских култура.  

Шта нам доноси промјена климе?

ПОПЛАВЕ - Због великих падавина у кратком периоду биће све више поплава

СУШЕ - До 2020. године количина воде у РС могла би да падне и за 12,5 одсто.

ПОЖАРИ - Због периода са јако високим температурама очекује нас већи број шумских пожара

БОЛЕСТИ - Због "ненормалних" температура биће повећан број срчаних удара и хроничних обољења, а шириће се и болести које потичу од уједа комараца - грозница западног Нила, маларија и сл.

ПАД ПРИНОСА ЖИТАРИЦА - Пшеница, кукуруз, сунцокрет, и кромпир имаће мање приносе

МАЊЕ СТРУЈЕ - због мањка воде из хидропотенцијала имаћемо мање струје

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана