Љепотице које цијепају атоме

Миленко Киндл
Љепотице које цијепају атоме

Замислите на тренутак савршено извајану љепотицу како у бикинију израња из језера, док се у позадини уздижу величанствени нуклеарни реактори. Уврнуто? У Русији свакако не. Дјевојке и жене запослене у тамошњој нуклеарној индустрији не устручавају се да се сваке године пријаве за избор за Мис атома.

Овај необични сабор љепоте одржава се већ шесту годину, и иза себе има издашне спонзоре и велику популарност. Ту нема демонстраната који ће на учеснице бацати трули парадајз. Умјесто тога, изгледа да је ова храбра стратегија фузије атомске енергије и заносних "бомби" тек једна од страна живота - или бар невјероватан трик.

- Јавности желимо да покажемо да је нуклеарна индустрија као и свака друга. У њој раде обични људи, укључујући младе, атрактивне жене - каже за ABC News Иља Платонов, власник сајта Нуцлеар.ру који организује озбор Мис атома.

Платонов такође признаје да ова светковина љепоте има за циљ да ублажи негативну слику и предрасуде о "опасној" и "пријетећој" нуклеарној индустрији.

Спектар учесница овогодишњег избора за Мис атома, који ће бити одржан почетком марта, је уистину широк. Многе од њих изгледају сасвим обично, без оних савршених атрибута толико присутних на неким другим изборима за мис овог или оног. Међутим, неке од њих су невјероватно лијепе. На фотографијама које су приложиле уз своје профиле, изазовно су се пружиле преко каросерија аутомобила или столова, или изазовно позирају испред машина или морских обала, док друге носе откачене шешире или једноставно сједе за канцеларијским столовима.

У рубрици "интересовања" даме су наводиле разне врсте активности, као што су плес, узгајање кактуса, путовања или спорт. Неке од њих, попут Јулије Леонове из Сибира, додале су мрвицу интригантности: "Могу да будем тигрица, која бљеском својих зуба шири страх, или орао који слободно лети небом... Могу да играм стотине различитих улога, али бирам само оне које ми се допадну", навела је Леонова.

Свјетлана, студенткиња политехничког факултета, будући инжењер, која похађа курс за манекене, а прошле године је проглашена за Мис елеганције, изгледа да посједује добитну комбинацију особина: њени интереси укључују "фитнес", фризуре и мир у свијету: "Жељела бих да свијет није пун негативних појава, него да њим владају мир, пријатељство и љубав", пише Свјетлана.

У Избору за Мис атом не шкоди ни доза патриотизма и љубави према Мајци Русији. Једна учесница послала је фотографију на којој одушевљено маше руском заставом.

Међу спонзорима Избора је корпорација "Aтоменергопром", основана прије двије године и у блиским пословним везама са Росатомом, агенцијом која контролише цивилне и војне секторе нуклеарне индустрије, а то значи и цјелокупну производњу нуклеарног материјала у Русији.

Дакле, будућност атомске енергије у Русији је у сигурним рукама, што ће и ове године показати младе, лијепе и образоване нуклеарне физичарке.

Реактори

"Росатом" је недавно објавио планове за изградњу 40 нових нуклеарних реактора вриједних 60 милијарди долара. Aко се ти планови остваре, удио Русије у свјетској производњи атомске енергије порашће са садашњих 17 на 25 процената. У овој земљи је иначе активан 31 нуклеарни реактор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана