Лисабон - раскош боја

Јелена Бјелица
Лисабон - раскош боја

Престоница Португалије Лисабон смјештен је на седам брежуљака и одише вјечном славом својих помораца.

Лисабонске уске и вијугаве улице откривају шарм романтичних времена, а главна авенија - Aвенида да Либердаде задивљује космополитским духом и бројним дућанима високе моде, док шарене фасаде и сликовити балкони изврсно оцртавају ритмичност архитектуре и веселу нарав људи.

СРЦЕ ГРAДA, ИМПОЗAНТAН ЈЕ центар са елегантним трговима, шеталиштима поплоченим мозаицима, култним кафићима и ресторанима који одушевљавају португалским кулинарством обојеним сјајним сиревима, маштовитим специјалитетима инспирисаним укусом мора те богатством зачина које су поморци донијели са својих похода у Нови свијет. Додате ли том ужитку и чашицу славног португалског порта, доживљај ће бити потпун, а шетња декоративним улицама у друштву веселих забављача посебан догађај.

ШЕТЊA ГРAДОМ ДОВЕШЋЕ вас до импозантне куле Белем, у чијем се монументалном окружењу налази и свјетски познати Музеј дизајна, те до самостана Јеронимос, најимпресивнијег симбола португалске моћи и богатства током "периода великих истраживања". Јеронимос ће уједно заувијек остати забиљежен као свето мјесто гдје су Васко де Гама и његова посада провели посљедњу ноћ молитве прије испловљавања за Индију. Белем, кула од бијелог камена, посљедња је ствар коју би морепловци видјели прије него што би се отиснули у своје епске авантуре.

Не пропустите да посјетите сувенирнице, мале прашњаве продавнице које потичу од некадашњих мануфактурних радионица, винарије са скупоцјеним боцама порта, а ни ресторане који у вечерњим часовима одишу атмосфером фада.

AДРЕНAЛИН ПОТРAЖИТЕ У арени Прака де Турос гдје од маја до октобра траје сезона борбе с биковима те у шетњи "Океанариом" који спада у највеће акваријуме у Европи. Тражите ли додатну "дозу културе", крените путем дворца Castelo de Kao Jorge смјештеног на највишем од седам брежуљака или у музеј Калоусте Гулбенкијан који покрива готово сваку епоху португалске историје.

Лисабон је колијевка опуштености и љубазности, а припада најљепшим свјетским метрополама. Град је ведар и немиран, живописан и сјајан.

Историја:

За Лисабон се претпоставља да је град феничанског поријекла, настао 205. године прије нове ере. Лисабон је у 15. вијеку постао један од најважнијих трговачких центара западног свијета и уз Севиљу један од најбогатијих градова Европе. Око 1600. године, након што град потпада под шпанску круну, губи на свом економском значају. У 1755. години велики земљотрес срушио је већи дио града, послије чега почињу његова обнова и модернизација.

Данас је Лисабон управни, културни и привредни центар Португалије, у којем су смјештени влада, државна управа са министарствима и судством.

УСЛУГA                                                                           ЦИЈЕНA

Петодневни боравак са авионским превозом од 1.500 КМ

Преноћиште                                                                од 40 КМ

Градски превоз (дневна карта)                             од 7 КМ

Улазница за кориду                                                  од 30 КМ

Ручак у ресторану                                                       од 30 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана