Лежаљка и сунцобран скупљи од смјештаја

М. Миљић, М. Чигоја
Лежаљка и сунцобран скупљи од смјештаја

Сезона годишњих одмора увелико је почела, а са њом и "слатке муке" око планирања путовања. Наравно, онима који ће ове године моћи себи да приуште одлазак на море.

Ове године, како кажу у туристичким агенцијама, заинтересованост грађана за љетовање мања је него прошле, а основни разлог за то је недостатак новца. Они који још могу да себи приуште "луксуз" звани љетовање највише су заинтересовани за одлазак у Хрватску и Црну Гору које су, нашем џепу, свакако најприступачније.

Смјештај

Туристичке агенције у Српској већ су углавном распродале најповољније туристичке аранжмане.

У агенцији "Адриатика лајн" казали су да се у овој агенцији аранжмани досежу и до 1.669 евра, а најскупљи су они у Турској.

-  За скупе аранжмане мали је број заинтересованих. За она јефтинија љетовања увијек се скупи новац - истакли су у овој агенцији.  Додали су да је за седмодневни боравак у хотелу "Faith" са три звјездице у Алањи у Турској потребно издвојити 269 евра, док је за проведених 14 дана у хотелу "Адам и Ева" у Сидеу потребно  1.669 евра.

У "Адриатика лајну" нагласили су да је у цијену урачунат авио-превоз на релацији Београд-Анталија-Београд, трансфер на релацији аеродром-хотел-аеродром, те смјештај у одабраном хотелу на бази одабране услуге.

У цијену није урачуната аеродромска такса која износи 47 марака по особи, те путно здравствено осигурање и факултативни излети.

И у туристичкој агенцији "Смиљић" у Бањалуци истичу да је интересовање ове године за љетовање мање него лани, те да становници РС углавном одлучују да љетују у Црној Гори и Хрватској.

-  Тренутно је најјефтинија Црна Гора, јер је за седмодневни полупансион потребно издвојити 285 марака у Игалу, док је за исти аранжман у Хрватској у Башкој Води потребно 338 КМ -  истакли су у "Смиљићу".

У туристичкој агенцији "Унис турс" у Сарајеву казали су да највеће интересовање становника тренутно влада за љетовање у Хрватској.

- Резервисање аранжмана за љетовање ове године је на нивоу прошлогодишњег. Најјефтинији боравак на мору у склопу наших понуда је хотел "Ален" са двије звјездице у Башком Пољу, гдје се цијена смјештаја креће од 83 до 101 марку - казали су у овој агенцији и додали да је за седмодневни борак у овом хотелу потребно издвојити 581 КМ.

Када су у питању најскупљи аранжмани, у "Унис турсу" истичу да је највише новца потребно издвојити за хотел "Адмирал гранд" у Сланом у близини Дубровника гдје један дан боравка кошта 173 марке.

Седмодневни боравак у овом хотелу са пет звјездица за једну особу кошта 1.211 марака - казали су у овој агенцији.

У туристичким агенцијама истичу да се цијена седмодневног љетовања у Италији у Риминију креће од 158 до 320 евра по особи, зависно од периода у којем се љетује.

-  На почетку сезоне за боравак у хотелу 'Стела Алпина' са три звјездице било је потребно 158 евра, док је почетком августа по особи потребно 320 евра - истакли су у агенцијама.

Када је у питању Шпанија, за девет дана потребно издвојити од 280 до 360 евра, а цијена прије свега зависи од сезоне боравка у хотелу.

Остали трошкови

Четворочлана породица из РС која се одлучи за седмодневно љетовање у Црној Гори или Хрватској само за смјештај мораће да издвоји најмање 630, односно 820 марака, док ће оне "дубљег" џепа седам дана у врелом Тунису коштати читавих 2.570 марака. За десетодневни најам апартмана у грчком Халкидикију четворочлана породица треба да издвоји 300 евра, а још толико је потребно за храну.

За седам полупансиона у приватном смјештају на Макарској ривијери, у јеку сезоне, потребно је 735 марака по особи, док закуп четворокреветног студио апартмана у Баошићима у Црној Гори за десет ноћења кошта 680 марака. За храну је потребно понијети још око 300 марака.

Изнајмљивање лежаљки на плажама у Црној Гори креће се од три до 15 евра, док је за изнајмљивање сунцобрана потребно издвојити исто толико новца.

За сунцобране у Хрватској потребно је од пет до 12 евра, док је за лежаљке коштају од три па до чак десет евра.

Цијене хране и пића на хрватском приморју скупље су за око десет одсто у односу на  РС, док су у Црној Гори углавном исте.

У Грчкој је за разне реквизите за плажу потребно издвојити око два евра, простирке за плажу од 2,50 до четири евра. За изнајмљивање сунцобрана потребно је пет до 12 евра, док је за душеке на надувавање потребно од три до десет евра.

За хљеб у Грчкој потребно је издвојити од 0,6 до једног евра, док се цијена гироса креће 1,80 до 2,2 евра. За млијеко је потребно од 1,1 до 1,6 евра. Пица кошта од пет до 12 евра, а пиво од два до 4,5 евра. 

Викенд љетовања

Велики број становника Српске, који немају довољно новца да себи приуште вишедневни одмор на мору, све више је заинтересован за викенд љетовања.

Туристичке агенције у Српској организују и викенд љетовања у Хрватској за која је потребно издвојити од 80 до 100 марака.

У агенцији "Оаза" у Бањалуци казали су да организују сваког викенда мини-љетовање у Макарској, Мимицама, те Медићима и Омишу.

У цијену су урачунати превоз и једно ноћење.

Истраживање

Најпознатији њемачки часопис, "Билд" објавио је ове године британско истраживање Post Office Travel Money у којем се упоређују цијене одређених производа у разним љетовалиштима широм свијета.

Најјефтинија земља према истраживању за љетовање је Шри Ланка, гдје је за корпу производа неопходних за љетовање потребно издвојити 33,80 евра, а на другом је мјесту Шпанија у којој је за исте производе потребно 45,62 евра.

Међу најјефтинијим земљама су још и Чешка (са 47,86 евра), Бугарска (47,95 евра), Мексико (53,26 евра), Мађарска (55,11 евра) те Португалија (55,12 евра), док је најскупља Аустралија у којој то све кошта нешто мање од 140 евра.

Од 40 земаља обухваћених овим истраживањем Хрватска се налази на 15 мјесту.

Ниже цијене

Медитеранске земље ове године знатно су снизиле цијене како би привукле више туриста у своја љетовалишта. Земље у кризи попут Грчке и Шпаније смањују цијене како би попуниле барем дио огромних смјештајних капацитета.

Хрватски туроператери истичу, да је Хрватска своје цијене смањивала у предсезони, али да сезонске може задржати на прошлогодишњем нивоу, између осталог и због тога што се са већим туристичким земљама не може мјерити у броју соба и апартмана, било у хотелском или приватном смјештају.

Криза чини своје

Да је криза пореметила планове и становника много развијенијих земаља од РС показује податак да три од пет Европљана планира да овог љета отпутује негдје на одмор, што је најнижи ниво од 2006.

Број грађана који планирају да оду на љетовање се посебно смањио у земљама јужне Европе, показује истраживање које је спровео "Ипсос". Просјечан буџет Европљанина за љетовање и даље износи нешто више од 2.000 евра, али грађани у многим земљама планирају да мање потроше на одмор. Већина не намјерава да оде на љетовање ван Европе, а домаћи туризам поново постаје привлачан због мањих трошкова.

Само 58 одсто Европљана планира да отпутује на одмор у периоду од почетка јуна до краја септембра, што је осам процентних поена мање него у 2011.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана