Лего одустао од производње коцки од рециклираних пластичних боца

Танјуг
Лего одустао од производње коцки од рециклираних пластичних боца

КОПЕНХАГЕН - Данска компанија Лего обуставила је пројекат производње коцки од рециклираних боца за пиће уместо пластике на бази уља, због тога што би то, како је саопштено, довело до веће емисије угљеника током животног вијека производа.

Тај потез уследио је након што се највећи светски произвођач играчака усмерио на истраживање одрживијих материјала, у оквиру глобалне борбе против климатских промијена и смањења емисија угљеника.

Данска компанија прави милијарде Лего сетова годишње, а 2021. је почела да истражује потенцијални прелазак на рециклирани полиетилен терефталат (ПЕТ) из акрилонитрил бутадиен стирена (АБС), за чију је производњу потребно око 2 килограма нафте за 1 кг пластике.

АБС се користи у око 80 одсто Лего блокова, преноси Гардијан. „То је као да покушавате да направите бицикл од дрвета, а не од челика“, рекао је Тим Брукс, шеф одељења за одрживост, говорећи о томе како је материјал који није на бази уља био мекши и захтјевао додатне састојке како би се побољшала издржљивост, као и већи утрошак енергије за обраду и сушење

. „Ниво поремећаја у производном окружењу био је такав да смо морали да променимо све у нашим фабрикама да бисмо повећали употребу рециклираног ПЕТ-а. Након свега тога, угљенични отисак би био већи.

Било је разочаравајуће", рекао је Брукс. Компанија је саопштила да је 2021. године имала више од 150 запослених који су радили на одрживости. Извршни директор компаније Лего, Нилс Кристијансен рекао је, међутим, за Фајненшел тајмс да је произвођач играчака „тестирао стотине и стотине материјала“, али није могао да пронађе „магични материјал“ за решавање питања одрживости.

Умјесто тога, Лего има за циљ да сваки део АБС-а учини одрживијим уградњом више биолошки заснованог и рециклираног материјала. Кристијансен је рекао да ће група утростручити потрошњу на одрживост на 3 милијарде долара годишње до 2025. године. Такође је напоменуо да веће трошкове производње неће сносити потрошачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана