Ласло Тот: Стабилност у региону Балкана приоритет

Жељка Добрић
Ласло Тот: Стабилност у региону Балкана приоритет

Сматрамо да се проширење Европске уније не смије зауставити. Балкан сматрамо јако битним, и не само ради близине Мађарској, него и ради заједничке прошлости.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" амбасадор Мађарске у БиХ Ласло Тот.

- Стабилност у региону је од веома великог значаја за нас и сматрамо да најбоље можемо да утичемо на стабилност региона ако помогнемо балканским државама да постану дио евроатлантске структуре. Мађарска БиХ сматра својим почасним сусједом и битним привредним партнером, зато је и у нашем интересу да помогнемо привредни опоравак у БиХ - нагласио је амбасадор Мађарске, земље која је 1. јануара ове године преузела предсједавање Европској унији.

Додао је да ће се Мађарска у идућих пола године потрудити да убрза привредни развој државе, појача привредну сарадњу између Мађарске и БиХ, те покрене нове "твининг програме".

* ГЛAС: Мађарска је навела проширење Европске уније као један од приоритета када у јануару преузме предсједавање, иако се неке земље томе противе. Како бисте прокоментарисали тај став Мађарске?

ТОТ: Сматрамо да се проширење Европске уније не смије зауставити. Морамо остати отворени према могућности перспективе. Балкан сматрамо јако битним, и не само ради близине нашој држави него и ради заједничке прошлости. Стабилност у региону је од јако великог значаја за нас и сматрамо да најбоље можемо утицати на стабилност региона ако помогнемо балканским државама да постану дио евроатлантске структуре. И даље се обавезујемо за процес источног партнерства и у смјеру западно-балканског проширења и обезбјеђењем стабилности у регији.

* ГЛAС: Шпанија, Белгија и Мађарска израдиле су заједнички осамнаестомјесечни програм предсједавања ЕУ. Јесте ли задовољни оним што су урадиле ваше претходнице и шта је Мађарској остало да заврши?

ТОТ: Задовољни смо досадашњим трио-предсједавањем osadašnjim triopredsjedavanjem jedavanja EU. Jeste li zadovoljni onim što su uradile vaše prethodnice i špta je Mađarskoj ostalpred­sje­da­vawemи овим путем бисмо хтјели да захвалимо на раду наших шпанских и белгијских колега, те им честитамо на достигнутим успјесима. Мађарска у будућем периоду жели да оствари своје унапријед одређене циљеве. Један од најважнијих и неопходних циљева је пружање помоћи у поновном оспособљавању ЕУ привреде. Средином 2011. године би требало да се доврши сљедећи ЕУ буџет, тако да организовање битних расправа спада на Мађарску. Посебан приоритет нам је израда Дунавске стратегије, побољшање квалитета воде Дунава, искоришћавање Дунава за промет, као и јачање однос између држава кроз које пролази Дунав. Такође, сматрамо битним и питање Рома, то јест жељели бисмо да се позабавимо и борбом против сиромаштва дјеце. Жељели бисмо да уложимо своју енергију у разговоре о појединим политичким гранама као што су саобраћајна политика, кохезијска политика, пољопривредна политика или енергетска политика, то јест у побољшање унутрашњих и правосудних односа, и промовисање културалног шаренила.

* ГЛAС: Један од приоритета Мађарске као предсједавајуће Европској унији биће економија. Шта ће бити урађено на том пољу у идућих пола године?

ТОТ: Мађарска БиХ сматра својим почасним сусједом и битним привредним партнером, зато је и у нашем интересу да помогнемо привредни опоравак БиХ. У идућих пола године потрудићемо се да убрзамо привредни развој државе, појачамо привредну сарадњу између Мађарске и БиХ, те покренемо нове "твининг програме".

* ГЛAС: Сматрате ли да је БиХ постигла значајне резултате у приближавању ЕУ и може ли рачунати на подршку и залагање Мађарске на даљем путу?

ТОТ: Као што показује и либерализација визног режима, Босна и Херцеговина је на добром путу, и приближава се ЕУ. Држава је показала да, ако постоји заједничка политичка воља, онда заједно могу да достигну постављене циљеве. Према мом мишљењу, требало би да се створи притисак одоздо, притисак народа, у вези са питањем уласка у ЕУ, као што се то догодило на питању визне либерализације. Грађани морају да препознају предности које доноси чланство у ЕУ и врше притисак на своје политичаре да убрзају процес интеграција. Мађарска је одувијек пружала подршку БиХ о питању ЕУ интеграција, и то ће тако и остати. За вријеме нашег предсједавање жељели бисмо са додатним вриједностима да подржавамо БиХ у ЕУ интеграцијама. Aли могућност уласка у ЕУ се не поклања, као што се ни нама није поклонила. Свака држава мора да изврши тешке задатке да би достигла свој циљ, али прилика постоји.

* ГЛAС: Шта бисте истакли као приоритете нове власти у БиХ у погледу приближавања ЕУ?

ТОТ: Требало би што прије да се оформи власт на државном нивоу. То је предуслов за БиХ да започне реформске промјене које су неопходне на путу ка евроатлантским интеграцијама. Као што је ЕУ већ у више наврата навела, прво се мора ријешити извршење правоснажне пресуде у "случају Сејдић-Финци", усклађивање БиХ Устава у духу пресуде, оснивање "State And Agency", усвајање закона о попису становништва. Лидери не смију изгубити из вида да ЕУ уједињену и функционалну БиХ сматра партнером за преговоре, читаву државу очекује као своју чланицу послије извршења задатих задатака.

* ГЛAС: Слажете ли се са ставом да Хрватска треба да ријеши питања људских права и положаја Срба у Хрватској прије пријема у ЕУ?

ТОТ: Мађарска је увијек поштовала унутрашње послове других суверених држава, те се самим тим увијек борила за задржавање истог. Ни у случају БиХ нема разлике, из тог разлога сам увјерен да питања унутрашње политике само лидери државе, на основу свог консензуса, могу да ријеше. Врло радо ћемо подијелити наша искуства у појединим темама, као што смо то и до сада чинили, када смо организовали стручне курсеве за српске, хрватске, бошњачке политичке, државне, војне лидере, лидере самоуправа и цивилних друштва.

Погодности

* ГЛAС: Која су позитивна искуства Мађарске од 2004. године када се прикључила ЕУ и које бисте конкретне погодности издвојили, а које ће имати БиХ?

ТОТ: Са појединим предностима сте се већ и ви могли сусрести. Са либерализацијом визног режима можете да искусите предности слободног путовања и свједочите важности инфраструктуре. Уз ово ће се касније придружити и слободно кретање посла, капитала и робе. Све ово је веома битна предност за становнике држава чланица. Развијање инфраструктуре, многобројни финансијски извори унутар ЕУ за развијање, које путем конкурса и најмања фирма може добити, ово су све изнимно битне предности за привредне органе држава чланица. Морам да напоменем и предности које долазе из шаролике културе, можете се сусрести са новим културама, гледиштима и свјетским идеологијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана