Квартет знао само за хитове

Миленко Киндл
Квартет знао само за хитове

Све је почело 1. новембра давне 1970. године, када је четворочлани бенд први пут наступио заједно у шведском градићу Готенбергу. Прије тога, сви су имали успјешне музичке каријере. Дјевојке Aгнета и Aни-Фрид наступале су соло, док су Бени и Бјорн имали рок бендове, који су повремено сарађивали.

Бени Aндерсон је био члан шведског рок-поп бенда "Хеп старс", који је био врло популаран у Шведској током шездесетих. Бјорн Улваес је био вођа групе "Хутенани сингерс", чији је звук био мекши и лакши за слушање.

Пјевачима су се понекад укрштали путеви и одлучили су да заједно пишу пјесме. Једна од њих, "Isn't It Easy To Say", је постала хит "Hep starsa" и Бјорн је понекад гостовао на турнејама бенда.

Aгнета Фелтског је била најмлађи члан групе и поп феномен, сама је писала и изводила шведске хитове још док је била тинејџерка и, такође, је глумила Марију Магдалену у шведској верзији "Исуса Христа суперстара".

На једној од турнеја "Хутенани сингерс" упознала је и заљубила се у Бјорна. Њихово вјенчање 1971. године било је вјенчање године шведских познатих личности и привукло је много пажње.

Домаћица Aни-Фрид Лингштад је била повремена пјевачица у кабареу када је одлучила да оде на такмичење у пјевању и побиједила. Њена каријера је узлетјела, упознала је Бенија Aндерсона током једне од турнеја, почели су везу и Бени је позвао да пјева пратеће вокале са Aгнетом на албуму "Лџцка". И њихова веза је убрзо крунисана браком.

Менаџер Стиг Aндерсон видио је огроман потенцијал овог четверца и одлучио да би "Евровизија" била одлична полазна тачка за њихову интернационалну каријеру. Он је био је творац магичног имена ABBA.

Године 1973. са пјесмом "Ring,Ring" наступили су на европском такмичењу. Иако је пјесма постигла невјероватан успјех код публике, жирију се није допала. ABBA је морала да сачека још годину.

И 1974. је успјела - пјесмом "Waterloo" освојила је прво мјесто на "Евровизији". Та мелодија групи је отворила врата интернационалне музичке сцене.

Наставили су да редају хитове, попут пјесама "Mamma Mia", "SOS" и "Fernando". Врхунац је донијела "Dancing Queen", премијерно емитована на шведској државној телевизији, у част вјенчања краља Карла Четрнаестог и Силвије Сомерлат. Плесна краљица освојила је топ-листе у чак 13 земаља.

Већ 1978. године чланови групе ABBA постали су мегазвијезде. И док им је каријера цвјетала, то се није могло рећи и за њихове бракове. Само пар година касније, оба брака су се окончала.

Ипак, ABBA је наставила да постоји. Свој посљедњи студијски албум "Visitors" објављују 1981. године, када су, према ријечима критичара, показали зрелост и дубину осјећања. Кажу да је један од хитова са тог албума био химна разводима, који су и довели до распада групе.

Након што су се 1983. године и званично разишли, никада више нису наступали заједно. Чак ни понуда од баснословних милијарду долара, која им је нуђена 2000. године за турнеју, није их окупила.

Инспирација

Музика групе ABBA послужила је као инспирација за мјузикл "Mamma mia", који је премијерно изведен у Лондону 1999, а затим и истоимени филм. На премијери филма у Стокхолму 4. јула 2008. бивши чланови групе фотографисани су заједно први пут од 1986. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана