Кустуричино остварење давнашњих снова

Радоје Тасић
Кустуричино остварење давнашњих снова

Прослављени српски режисер Емир Кустурица потврдио је јуче да ових дана очекује разговоре у Влади Србије и потписивање уговора са Министарством за науку и културу за пројекат снимања филмске опере "На Дрини ћуприја".

- За мене лично, иако знам тежину овог пројекта и шта све треба учинити да се мирни језик Иве Aндрића из његовог најпознатијег дјела претвори у филмску оперу, је остварење давнашњег сна о екранизацији "На Дрини ћуприје". То је за мене још један изазов и надам се да ћу успјети да реализујем своју давну замисао - рекао је Кустурица.

Он каже да ће то бити опера исказана филмским језиком у којој ће се појавити многи познати ликови из Aндрићевог романа као што су Ћоркан, Швабица, лијепа Фата Aвдагина, коцкар Баранац, Лотика и многи други.

- Посебна драж овог пројекта је што ће се многи дијелови за филмску оперу снимати баш у Вишеграду, на аутентичном локацијама гдје се дешавала радња дјела Иве Aндрића. Према мојим плановима снимаћемо на Мосту Мехмед-паше Соколовића на Дрини, око моста, затим у старим дијеловима овог града на обалама Дрине и Рзава - додаје Кустурица.

Замисао великог режисера је да филмска опера траје 150 минута .

Очекује се да овај пројекат, чији ће покровитељ бити предсједник Србије Борис Тадић, буде завршен за двије године и да се његова премијера одржи 2011. године када ће се у Србији обиљежити 50 година од уручивања Нобелове награде књижевнику Иви Aндрићу.

Кустурица је ових дана најавио да ће у срцу планине Таре основати старачки дом за медвједе.

- Старачки дом за медвједе је једна од хуманих акција која на најбољи начин овдје у Мокрој Гори и њеној околини изражава наш однос према природи и њеним становницима. Покренули смо ову акцију као протест против злостављања животиња а посебно медвједа, једне од најграндиознијих која украшава наше шуме и пропланке као и овдје на Тари - каже Кустурица.

Прихватилиште за мечке простираће се на површини од 17 хектара и у њему ће живјети око 30 старих ислужених медвједа који ће имати сталну његу.

-Према нашим сазнањима у Aлбанији "забављачи народа" посједују велики број медвједа, које ћемо откупити а има их и у Хрватској и Босни и Херцеговини - додаје Кустурица.

Пројекат азила за медвједе у Парку природе Мокра Гора финансираће аустријска невладина организација "Четири шапе".

У протеклих двадесетак дана на скијалишту "Ивер", на 1.495 метара на планини Тари одржано је међународно такмичење у сноуборду за Источну Европу које се бодује за Свјетски куп.

A на стази на "Иверу" протеклих дана такмичили су се цицибани из многих скијашких клубова из Србије.

- Видите, једна моја готово утопијска идеја да се поред културних садржаја које туристима и нашим пријатељима нудимо у Дрвенграду искористи рељеф и природне љепоте Таре и изгради скијалиште постала је стварност. Видите ову дјецу која прве кораке чине на скијама јер је оваквих условних скијашких стаза у Србији врло мало. Планирамо да ову стазу резервишемо искључиво за рекреативно скијање, а ускоро завршимо и ону, с друге стране брда, у дужини од 1,5 километара која ће служити искључиво за такмичења - каже Кустурица .

За двије године Кустурица је до Ивера изградио асфалтни пут и четири уређене скијашке стазе.

Око километар дуга сидро-успињача превози 600 скијаша на сат.

До скијалишта је доведен цјевовод, набављени топови за вјештачки снијег и изграђен мотел у алпском стилу капацитета 30 лежајева.

- Сад овдје на малом простору у Дрвенграду и на Иверу имамо најбољу опрему за филмове, топове за снијег, хотеле највишег стандарда, службу ренџера која је уз раме најелитнијим из те области. Урађено је пуно, а радићемо и даље, јер све је могуће кад човјек направи своју кућу и окућницу - закључује Кустурица.

Животиње

Велики љубитељ животиња, у чијем се Дрвенграду, шетају расни и обични пси, мачке, па и медвједи, каже да је запад на овом плану далеко одмакао испред нас, јер је "богатије друштво које и више издваја за њихову заштиту".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана