Кушадаси - царство мора

Јелена Бјелица
Кушадаси - царство мора

Кушадаси је највеће љетовалиште на турској егејској обали које сваке године привлачи све више туриста.

То је мјесто гдје непрекидно пристају путнички бродови, одакле туристи одлазе да виде древни град Ефес. Називају га царством мора и птица.

Плаже су претежно пјешчане, налазе се на десетак минута од града и као створене су за сунчање и купање, што Кушадаси чини идеалним за оне који желе да се добро одморе.

Море је изузетно чисто и топло. Кушадаси се налази у југоисточном дијелу Турске на само 80 километара од Измира. Не тако давно Кушадаси је био обично, мало рибарско село. Временом је добио обрисе правог града, а потом и туристичког центра на егејској обали Турске.

Добио је име по малом "Острву птица", које се налази у непосредној близини луке. Данас се на острву налазе бројни ресторани, барови и посластичарнице, у којима можете да пробате специјалитете турске кухиње.

ГРAД ИМA НЕКОЛИКО плажа. Уска градска плажа је најмање атрактивна опција, а осим тога у сезони је буквално крцата. Много пријатнији дио за купање је плажа Кадинлар Денизи, која се налази три километра јужније, мада и она умије да буде препуна током љета.

Око пола километра даље је Зелена плажа, мала, али пријатна пјешчана плажа са палмама и дијеловима који су прекривени травом.

Дуга плажа, јужно од Кушадасија, дугачка је око шест километара. Ту има доста хотела, викендица, кафића, ресторана.

Бакшиш је начин живота у Турској и уљудно је оставити који ситниш за већину услуга. У већим ресторанима и хотелима ако на рачуну нису урачунате услуге, уобичајено је да се остави десет до 15 одсто рачуна.

У ОКОЛИНИ ГРAДA има неколико "beach club" варијанти. За не тако велике паре овдје можете да изнајмите лигештуле и сунцобране, пиће ће вам бити послужено на плажи, а моћи ћете и да се окупате у базену, изнајмите скутер или се скијате на води. Постоји мноштво оператера и ронилачких центара. 

Поред луке налазе се зидине Старог града (Caravabeserai) унутар којих су смјештене безбројне радњице, ресторани, и мјеста за ноћни провод.

Одмах поред је Острво птица, шармантно острвце на чијем се шпицу налази малена Ђеновљанска тврђава.

ОКО 220 КИЛОМЕТAРA источно од Кушадасија су бајковити бијели окамењени слапови Памукале, који су једна од најспектакуларнијих природних атракција у Турској. 
До Памукала се стуже послије два и по часа вожње аутобусом од Кушадасија.

Историја

Историја Кушадасија задире у дубоку прошлост. Град је израстао на зидинама античког Неополиса, који је био под управом Ефеса, тада једног од најмоћнијих градова Средоземља.

Једна од легенди каже да су у непосредној близини, у вријеме Тројанског рата, болесни војници краља Aгамемнона основали своје градове Маратезион и Пигале. До почетка првог вијека, тада град са именом Сцала Нуова, био је под управом Венеције, да би га 1914. године освојио султан Мехмед Челебија, од када припада турској територији.

УСЛУГA                                           ЦИЈЕНЕ

Aранжман од осам дана

(ноћење, доручак и авионски превоз)                 од 1.000 КМ

*

Двије лежаљке плус сунцобран

(цијели дан)                                                               од 12 КМ

*

Пиће у кафићима                                                    од 4 КМ

Вожња бродићем                                                    од 25 КМ

*

Кебаб

(порција)                                                                    од 8 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана