Куће будућности симбол креативности и екстраваганције

М. Миљић, С. Јокић
Куће будућности симбол креативности и екстраваганције

Један од главних задатака сваког архитекте јесте да привуче пажњу људи на његов објекат. Једни се одлучују за раскош и луксуз, други за мегаломанске објекте, а трећи опет, за необичне и екстравагантне грађевине које ће привлачити погледе пролазника.

У изградњу необичних објеката, као што су огромна кућа од дрвета, зграде са 1.000 прозора, куће изграђене наопако, било да су саграђени за личну употребу или да служе као туристичка атракција, уложено је много труда, новца, а изнад свега маште.

Неким од таквих објеката, који су, по свему судећи грађевине будућности, људи се диве, док са друге стране постоје и они којима су те грађевине синоним за неукус и кич. Ипак, једно је сигурно - никога не остављају равнодушним. Осим тога, за људе који нису љубитељи типичне архитектуре, куће и станови изграђени у необичном облику или од неконвенционалним материјала идеално су рјешење.

Архитектура будућности

Архитекте које су пројектовале нови стамбени небодер у Мумбају направиле су смио и радикалан потез, предвидјевши да станови умјесто балкона имају - стаклене базене.

Зграда са 37 спратова, названа "Aquaria Grande", имаће укупно 200 станова, паркинг на три нивоа, фитнес салу и сауну.

На први поглед дјелује прелијепо и нестварно, али овом амбициозном визијом нису одушевљени баш сви.

Ипак, више је оних који су наклоњенији овом здању, које називају "невјероватним стамбеним комплексом" и диве се његовим базенима, као "најистакнутијој карактеристици која плијени пажњу".

У кућу будућности спада и необична вила коју је изградила компанија "Cosmopolitan Estates, Ltd" у Палма де Мајорки, а која је добила назив "Casa Son Vida". Компанија која развија ултралуксузне и модерно дизајниране резиденције и одмаралишта широм Европе и Азије изградила је вилу свјетске класе и савременог луксуза, која подсјећа на футуристички свемирски брод који је слетио на типичне виле Мајорке. О удобности не треба ни говорити.

Први примјер футуристичког објекта је и кућа у Малибуу, коју је дизајнирао архитекта Дејвид Херц, а чији је кров направљен од крила познатог авиона "747".

Недалеко од Нијагариних водопада, у предграђу Питсфорда у држави Њујорк, налази се модерна сојеница, док се монолитна купола, направљена од челиком ојачаног бетона и полиуретанске пјене, налази у Ел Пасу, држави Њу Мексико.

Зграде са 1.000 прозора

Зграда у граду Џинхуу у Кини, коју је дизајнирао један јапански архитекта 2009. године, има чак 1.000 прозора на девет спратова. Људи који пролазе поред ове грађевине кажу да им се заврти у глави ако дуго гледају у њу, јер је превише необична.

Унутрашњост грађевине је попут лавиринта. Ниједна просторија у згради нема правилан облик, ходници вијугају око соба, а сваки спрат има и мали врт. Изградња зграде је коштала око шест милиона фунти, а прозори су коштали око пола милиона фунти.

Слична овој згради је "Waldsprale" зграда у Њемачкој, јер има више од 1.000 прозора на 12 спратова. Ова зграда има и необичну фасаду која је у живописним бојама, а пројектована је у облику слова У. У згради се налазе дјечје игралиште и вјештачко језеро. Сваки од 1.000 прозора има другачији облик и боју, што ову зграду чини јединственом у читавом свијету.

Лего и тетрис

Међу најнеобичнијим архитектонским "подвизима" на свијету су станови повезани и склопљени као лего коцке, који се налазе у Монтреалу. Изграђени су без традиционалне вертикалне конструкције, а имају отворени простор који недостаје многим градским, урбаним зградама, укључујући и отворени пролаз за сваки стан посебно.

Тетрис станови у Љубљани изграђени су тако да је зграда окренута према аутопуту, а станови су заједно са балконима окренути за 30 степени према тишој страни окренутој на југ. Сваки стан има поглед на сопствени балкон. Фасада зграде је направљена од 3D "чипка" узорка од којег настају балкони.

Посљедњи пројекат дизајнера Аракаве и Ђина из Њујорка, под називом "Поткровље које мијења судбину" је необична зграда у Токију. Тешко је одвојити поглед од веселих и свјеже дизајнираних кровова и таванских простора који изгледају као дјечје игралиште у "Мекдоналдсу".

"Грађевински туризам"

На својим путовањима, осим у посјетама уобичајеним туристичким атракцијама, људи уживају и обилазећи модерне грађевине. Тако, на примјер у Прагу туристи обавезно посјећују једну од најкреативнијих грађевина на свијету - "Расплесану зграду". Изграђена је 1996. године по нацртима Владе Милунића, архитекте хрватског поријекла. У згради се налазе сједишта великих фирми, са рестораном на врху.

Пословна зграда у Лондону која плијени пажњу, у којој је сједиште осигуравајуће компаније "Swiss Re", иако није највиши небодер у овом граду, ипак је лако уочљив дио лондонске панораме и његов футуристички изглед одузима дах сваког пролазника. Пројектовао га је Норман Фостер, који је, са својим тимом, послије шест година од изградње, добио награду градоначелника Лондона за најбоље изграђени пројекат. Још једна грађевина направљена по пројекту Фостера је огромна висећа кугла изнад Темзе.

У Берлину људи често, због необичног изгледа обилазе DZ Bank. Кров ове банке је изграђен у облику кита.

Бројне туристе привлачи и кућа у облику јајета, која је осматрачница у парку птица у Јапану.

 Код нас нема екстраваганције

Архитекта Александар Лилић каже да код нас нема грађевина које се истичу некаквом екстраваганцијом и технолошком иновацијом.

- У Републици Српској не постоји материјално техничко-технолошка подлога да би такво нешто "никло" на овим просторима. Ми смо на најпримитивнијем нивоу градње имајући у виду то докле је свијет дошао - нагласио је Лилић.

Ентузијаста међу пројектантима, додаје, на овим просторима има, "али они никад не граде сами себи зграде".

- Да би се постигао технолошки напредак увијек мора да постоји "мецена", односно инвеститор који то хоће да плати - истакао је Лилић.

Према његовом мишљењу, највећи савремени градитељски искорак у посљедњих 30 година са дозом екстраваганције направио је Дубаи, који је никао из пустиње.

- Занимљив је и развој Берлина од пада Берлинског зида па наовамо, јер је овај град добио изванредне технолошки напредне зграде у којима је спојено традиционално и модерно - истакао је Лилић.

Чудо од дрвета

Један од најнеобичнијих објеката на свијету је и огромна дрвена кућа у Кросвилу у америчкој савезној држави Тенеси. Направљена је тако да се ослања на једно дрво. Кућа је висока око стотину метара, има десет спратова, а садржи, између осталог, кошаркашко игралиште, скривене пролазе, стрма стубишта и пентхаус. Процијењено је да је у ову дрвену кућу закуцано око четвртине милиона ексера како би била довољно стабилна.

Гаудијева зграда

Посљедња свјетовна креација шпанског надреалисте и једног од најпознатијих архитеката у историји Антонија Гаудија је "Casa Mila Barcelona", једна од најпознатијих необичних грађевина на свијету. Таласасти зидови израђени су од грубо обрађеног камена, а врата и прозори изгледају као да су управо ископани из пијеска. На крову се налази сва сила смијешних димњака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана