Круне на главама љепотица затвора и холокауста

М. Миљић, В. Кулага
Круне на главама љепотица затвора и холокауста

Ако желите да имате скупоцјен аутомобил и луксузан дуплекс у Будимпешти, а при том сте жена криминалне прошлости, пријавите се за избор љепотице.

Ово је само један од позива дјевојкама да се пријаве на бизаран избор за мис, којих је у свијету све више. Цијела плејада љепотица, "желећи мир у свијету и да нахране сиромашне", почела се пријављивати за разноразне мис свега и свачега. У народу су се, поспрдно, ти избори почели називати "мис зелених пашњака". Тако данас у свијету имамо најбизарније изборе, као што је мис затвора, холокауста, часних сестара, те мис пластичне хирургије, дебељуца….

Мис атом и руске војске

Сајт "Nuclear.ru " још од 2004. организује избор за мис атом у којем се бира најљепша жена која ради на некој од функција у руској нуклеарној индустрији. Основни циљ овог избора је да се докаже да жене имају битно мјесто у овој индустрији, али и да се што више научница прошета у бикинијима по нуклеаркама.

Руско Министарство одбране 2005. године окупило је 19 најљепших припадница војске које су се такмичиле у извршавању задатака, пузању под пуном ратном опремом, трчању са оружјем и пењању по тенковима. Бикинија није било, али је било пјесме "војници смо ми, оружје долази прво, дјечаци су други".

Љепотица часних сестара

Иако је многима незамисливо да се бира мис часних сестара, једном италијанском свештенику се учинило да је сасвим у реду идеја да одржи онлајн избор за најљепшу часну сестру.

Већ десет година жене са свих крајева свијета долазе у Атланту на конвенцију "Dragon Con " да би се бориле за престижну титулу најљепше у Клингонском царству. Велики труд улажу да би костимом и шминком изгледале што сличније јунакињама из "Звјезданих стаза". Колико су даме-трекији страствене доказ је изјава једне побједнице која је припријетила да ће "одсјећи главу новој побједници како би имала двије круне и два трофеја".

Краљице затворских ћелија и прољећа

У Боготи у затвору "Buen Pastor" сваке године се одржава избор за најљепшу затвореницу, а све то у част дјевице Мерцедес, светице заштитнице овог затвора. Даме које су далеко од светица се за ову фешту љепоте украшавају перјем и шљокицама, а одијевају се у уску гардеробу. Сваке године бирају најљепшу у својим редовима, што је дио њиховог програма за рехабилитацију. Међу учесницима налазе се бивше дилерке дроге, наркоманке, лопови и убице, а многе од њих дошле су у затвор са само 12 година и никада нису упознале нормалан живот. Зато секретар институције Вирхинија Камачо истиче да је организација таквих догађаја веома значајна за све њих.

- Чињеница да су правиле грешке у животу не значи да не треба да им омогућимо да се осјећају као људска бића и као праве жене - рекла је Камачова, јавиле су агенције.

Неколико ствари је чудно у избору за љепотицу прољећа, а што му назив ни најмање не наговјештава. Прво, иако се ради о најљепшој дами током прољећа, избор је у Сибиру, гдје прољеће "ту и тамо сврати". Друго, романтичан назив додијељен је манифестацији која се одржава у затвору у коме се даме боре за титуле богиње, најцвјетније хаљине и најмаштовитије униформе.

 Мис пластичне хирургије и дебељуца

Многима је било жао што је избор за мис пластичне хирургије укинут и то послије само једног такмичења. Избор за љепотицу покренула је једна Кинескиња којој је учешће у класичном избору забрањено зато што је ишла "под нож". Овај избор одржан је 2004. године и окупио је око 90 учесница.

Избор за "џамбо" краљицу је једини избор на свијету гдје је најљепша она дама која има највише килограма. Избор за џамбо мис одржава се на Тајланду и то током празника када се славе слонови, па је тако задатак дама да на најбољи начин представе све врлине ових животиња попут елеганције, грациозности, али и величине. Међутим, иако звучи бизарно, овај избор за мис можда има и најбољу награду од свих. Наиме, побједница добија могућност да буде дио тима који се бори против изумирања слонова на Тајланду.

На Тајланду који се суочава са великим порастом обољелих од сиде организује се избор за мис надувавања кондома.

У Невади постоји тродневни фестивал посвећен том "толико невјероватно занимљивом" дијелу тијела какав је пазух. Током овог фестивала жене се такмиче за титулу мис пазуха.

Краљица холокауста

У израелском граду Хаифи одржан је избор за мис преживјелих у холокаусту, што је изазвало велике контроверзе у јавности. У такмичењу је учествовало 14 жена старости од 74 до 97 година. Биле су обучене у црно с огрлицама и минђушама, а публици су описивале своје патње из Другог свјетског рата. За мис је крунисана седамдесетдеветогодишња Хава Херсковиц, која је истјерана из свог дома из родне Румуније и одведена у логор у СССР-у.

Физички изглед утицао је на избор са само десет одсто. Жири од четири члана прогласио је на крају сједокосу госпођу Херсковиц побједницом, а она је рекла да није лако у њеним годинама бити на избору за мис. Критичари су, међутим, рекли да такво оцјењивање физичког изгледа жена које су биле изложене гоњену није прикладно и да је увредљиво. Предсједавајућа израелског удружења преживјелих у холокаусту Колет Авитал изјавила је да њој то звучи "потпуно језиво".

- Ја сам за то да се животи обогате, али један избор маскираних у дивној одјећи није оно што ће њихове животе учинити значајнијим - рекла је она.

Око 300 жена широм Израела пријавило се за избор.

Љепотица интернета

У Србији је недавно одржан избор за најљепшу дјевојку друштвених мрежа, а титулу је понијела Александра Докнић из Пожаревца. Финални избор одржан је у компанији "Comtrade", гдје је стручни жири од десет дјевојака са највећим бројем пристиглих гласова, изабрао побједницу и двије прве пратиље Ивану Ђујић из Книна и Исидору Важић из Швајцарске.

Побједница је као награду, поред титуле, добила стипендију за комплетно школовање на R&B колеџу, али и улазак у званичну конкуренцију за "Мис Србије".

"Чега се паметан стиди..."

У свијету мисице буду брзо заборављене, а на улицама, истичу стручњаци, можемо видјети љепших дјевојака од оних које сваке године добијају титулу најљепше.

Психолог Александар Милић рекао је да бизарни избори за мис нарушавају вриједности избора љепоте.

- Такође, ови избори нарушавају и друге вриједности личности, односно све оне који одсликавају умјетничко стваралаштво - рекао је Милић и додао да људи радо гледају изборе љепоте, али да са падом вриједности љепоте прави се избор онога што није вриједност љепоте, као што су разни бизарни избори за мис.

Милић је нагласио да бизарни избори љепоте доприносе личној афирмацији, односно лакше се могу окарактерисати изреком "чега се паметан стиди, будала се поноси".

Милић је истакао да бизарни избори љепоте нарушавају вриједности које треба да се развијају код младих људи.

- Из дана у дан све је нижи ниво културе. Одређене девијације код људи и пад вриједности нарушавају све оно што је нормално - казао је Милић.

Љепотица рибица

У Кини се одржава избор за мис рибица. Више од 3.000 златних рибица из 14 земаља учествује на овом избору. Судије рибице оцјењују на основу више критеријума, међу којима су и раскошност боје и гестикулација при пливању.

Међу такмичаркама у кинеском граду Фужоу истакла се златна рибица тешка скоро два килограма.

- Гајим златне рибице већ годинама и ово је највећи примјерак који сам видио - рекао је један од судија.

Најљепша жена посланик

Сајт "Смедија" у Србији покренуо је анкету бирања најљепше жене посланика у Скупштини Србије. Међу њима је више од 70 жена.
Неке од посланика које се такмиче за ову титулу су Александра Јерков, Бојана Божанић, Дијана Вукомановић, Ирена Вујовић, Јована Јоксимовић, Невена Аџемовић која је позната као бивша чланица групе "Моделс".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана