Круна српске краљице Симониде изложена у Историјском музеју

Срна
Круна српске краљице Симониде изложена у Историјском музеју

БЕОГРАД - У Историјском музеју Србије изложена је реконструисана круна српске краљице Симониде, жене краља Милутина, која је по узору на фреску из манастира Грачаница недавно израђена у златарској радионици Марсела и Симона Чивљака.

Круна краљице Симониде може да се погледа у оквиру изложбе "Чекајући сталну поставку" која ће бити обогаћивана новим оригиналним предметима и реконструкцијама, као што су круне краља Твртка Првог Котроманића, првог српског краља - владара Дукље, Травуније, Захумља и Рашке у 11. вијеку Михаила Првог Војислављевића, као и деспота Ђурађа Бранковића, које су у процесу израде.

Посјетиоци ће моћи да виде и дјело сликара Миодрага Петровића "Краљ Петар Први Карађорђевић на воловским колима" које је музеју позајмила породица Маравић, саопштено је из Историјског музеја Србије.

Изложба "Чекајући сталну поставку" је након отварања, како је и најављено, повремено обогаћивана новим предметима, што је привлачило додатно интересовање посјетилаца.

Прошле године је допуњена оловним печатом великог жупана Стефана Немање из друге половине 12. вијека откупљеним у Сан Марину од аукцијске куће "Артемиде асте", а затим и златником од 20 динара краља Милана Обреновића из 1882. године.

Изложби су придодате и реконструкције жезла цара Душана и царице Јелене, које је старим техникама израдио филиграниста Горан Ристовић Покимица по узору на фреске из манастира Лесново, а потом и кристалним бокалом са грбом Краљевине СХС и новчићима владара из династије Немањић.

Изложба је конципирана тако да даје увид у поједине цјелине будуће сталне поставке - у централној и бочним салама представљени су предмети који су припадали родоначелницима и њиховим насљедницима из династија Карађорђевић и Обреновић.

У остатку простора представљени су период преднемањићких и немањићких владара, пад српске средњовјековне државе под османску власт, као и период Српске деспотовине.

Међу бројним оригиналним експонатима, историјским значајем се издвајају инсигније краља Петра Првог Карађорђевића - шар, жезло, копча за плашт, крунидбени плашт и једина сачувана српска круна изливена од гвоздене ручке топа вожда Карађорђа.

На изложби су премијерно представљене и идеалне реконструкције круна и одежди српских средњовековних владара и владарки, израђених ради освјежавања колективног сјећања на овај период српске историје.

Посјетиоци имају прилику да виде реконструкције круна цара Душана, краља Милутина, деспота Стефана Лазаревића, царице Јелене и краљице Јелене Анђел.

Изложене су и реконструкције одежди краља Михаила Првог Војислављевића, као и краљева Милутина и Драгутина из периода ране младости.

Круне су ручно рађене старим техникама на основу сачуваних писаних извора и фресака из манастира Лесново, Манасија, Студеница и Сопоћани у консултацијама са бројним релевантним стручњацима.

Изузетна важност изложених оригиналних и реконструисаних предмета огледа се, не само у томе што пружају драгоцјене податке о њиховим власницима, већ и због чињенице да је сачуван само мали дио заоставштине српских владарских династија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана