Криза опустошила планинске љепотице

Д. Келеч, В. Кулага
Криза опустошила планинске љепотице

Зимски туристички центри у Републици Српској чекали су снијег да овогодишња зимска сезона коначно почне и да се на планинама окупе скијаши. Снијег је пао, а неки ски-центри потрудили су се да набаве и топове за производњу вјештачког снијега. Уређене су ски-стазе и пуштени у погон ски-лифтови. Услови за скијање и боравак на планини су идеални, а цијене боравка снижене. И ту се срећни круг завршава.

Зимске радости и сњежне чаролије се смијеше, али туриста и даље нема. Смјештајни капацитети нису ни упола попуњени као претходних година.

Према анализама туристичких агенција, велики број становника РС и Србије ове године одлучио је да зимски одмор проведе на неким од скијалишта у Aустрији, Италији, Бугарској… умјесто да смјештај, као и претходних година, потраже на планинама у Српској.

Опште је познато да су грађани Србије претходних сезона били вјерни и увијек драги гости у планинским центрима у Републици Српској, али их је усвајање безвизног режима одвело на друге, далеке дестинације које по сличним цијенама нуде много већи избор и бољу забаву од плана и програма хотелијера у РС.

Опремљени скијашки центри чине Aустрију једном од најпривлачнијих зимских дестинација, па су становници Србије, али и Републике Српске одлучили да годишњи одмор проведу баш тамо. С обзиром на то да Aлпи прекривају већину њене територије, Aустрија се више него друге европске земље доживљава као идеална скијашка дестинација.

Цијене смјештаја

Смјештај у луксузним хотелима на монденским скијалиштима у Aустрији не разликује се много по цијенама хотела на планинама у Српској.

Стручни сарадник у служби маркетинга и продаје у Олимпијском центру Јахорина Зорица Стојановић каже да цијена полупансиона у хотелу Бистрица, односно вечера и доручак, износи 59 марака дневно по особи.

- Иако су цијене снижене, тренутна посјећеност радним данима на Јахорини је 30 одсто, а викендима око 40 одсто - рекла је Стојановићева и додала да је највећа посјећеност викендом, како претходних сезона, тако и ове.

Она је истакла да је на олимпијској љепотици Јахорини доста мање туриста него лани.

- Прошле године у свим смјенама била је већа посјећеност туриста из свих дијелова свијета, нарочито у вријеме празника, око Нове године и Божића - казала је Стојановићева.

Она је додала да још увијек није могуће прецизирати колико је ова зимска сезона лошија од претходне.

Разлози који су довели до оваквог стања су, истиче она, свјетска економска криза која је захватила БиХ и која је утицала на потрошачку политику становништва, али мањој посјећености допринијело је и укидање виза за грађане Србије.

- Мање је туриста из сусједне Србије, али пресудно за слабију сезону на Јахорини је недостатак снијега на почетку сезоне, јер када је био најпотребнији није га било - закључила је Стојановићева.

Она је подсјетила да су и цијене смјештаја ниже, тако да полупансион од 16. јануара кошта 59 марака.

Посебна понуда за љубитеље ноћног скијања је скијалиште "Ивер" на Мокрој Гори. Скијаши из Ужица, Бајине Баште и Вишеграда, као и туристи из хотела са Таре и Златибора уживају на стази под рефлекторима на Тари која се налази у близини Дрвенграда режисера Емира Кустурице на Мећавнику.

Aпартхотел "Вучко" налази се на једној од најатрактивнијих локација на Јахорини - на улазу у спортски дио ове планине, у непосредној близини ски-стазе Пољице која је удаљена свега 50 метара. Посебна одлика локације је и осунчаност објекта током цијелог дана. Aпартхотел "Вучко" има на располагању 45 савремено опремљених апартмана.

Услови за скијање

Ни идеални услови за скијање и добро уређене стазе нису успјеле да привуку више скијаша у РС.

На Јахорини су одлични услови за скијање, а и цијене ски-паса јефтиније су за десет одсто.

Зорица Стојановић је истакла да су цијене ски-паса ниже за десет одсто тако да дневна кошта 35 КМ, а седмодневна 198 КМ, док за дјецу до 14 година дневна износи 25, а седмодневна 142 КМ.

Она је нагласила да раде ски-лифтови, а радно вријеме вертикалног транспорта је од девет до 16 часова.

Туристи на олимпијској љепотици у ишчекивању су да шестосједи почну с радом. Надлежни тврде да су два нова шестосједа Огорјелица и Пољице прошли све потребне припремне радње, а чека се употребна дозвола за коју није познат датум када ће бити готова.

- На стази "Ивер" налази се више од 50 центиметара добро утабаног снијега, а активирани су и топови за његову вјештачку производњу. Скијалиште је одлично освијетљено, а температура на врху Таре је од осам степени испод нуле што су одлични услови за скијање ноћу - рекла је портпарол Емира Кустурице Жељка Јелисијевић.

Скијалиште "Ивер" на Мокрој Гори отворено је сваке вечери од 17 до 21 час са цијеном ски-паса од 20 марака. Полудневни ски- пас за одрасле од девет до 13 или од 13 до 17 часова кошта десет марака.

Скијашима на "Иверу" на располагању је и планинарски дом "Младост" гдје по повратку са стазе добијају бесплатно кувано вино.

- Скијашка сезона у Спортско-рекреативном центру "Игришта" код Власенице званично ће почети овог викенда. Скијашке стазе се припремају, а у погон ће бити пуштена комплетна инфраструктура, односно два мала и велики ски-лифт. Иако је било проблема са недостатком снијега на скијашким стазама, протеклих дана било је доста падавина, па на "Игриштима" тренутно има 20 центиметара снијега.
Привредно-туристичка манифестација "Дани зиме на Козари" биће одржана 31. јануара на Мраковици.

Директор Туристичке организације општине Приједор Aмира Ганић рекла је да ће овогодишња, четврта по реду, манифестација трајати само један дан због финансијске кризе.

- Током манифестације биће организована такмичења у зимским играма и гастро такмичења, а предвиђен је и богат културно-забавни програм - нагласила је Ганићева.

Закон о скијалиштима

Народна скупштина РС усвојила је недавно Закон о јавним скијалиштима, којим се, између осталог, уводи одговорност скијашког центра за све пропусте у раду скијалишта, а посебно у функционисању система жичара и ски-лифтова.

Закон о јавним скијалиштима дефинише техничке услове, услове за уређење, одржавање, опремање скијалишта, те пружање услуга, безбједност и ред на скијалишту.

Министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић рекао је да се ради на подизању квалитета понуде на скијалиштима, као значајном систему туристичке понуде у оквиру планинског туризма РС.

Посланик СНСД-а Синиша Додик сматра да је овим законом дефинисано све оно што треба да има једно јавно скијалиште и да се туристи на њему осјећају потпуно безбједним.

Опрема за скијање

Љубитељи зимских спортова у бањолучким бутицима спортске опреме могу да пронађу све што им је неопходно за уживање на снијегу. У понуди се налазе брендиране скије, панцерице, везови, даске за скијање и бордање... а цијена, најчешће, зависи од врсте произвођача.

Даска за бордање кошта од 160 до 200 марака, а најјефтинији везови 85 марака. Чизме-буце, које су неизоставна опрема за сваког бордера, могу да се купе за 115 марака, а наочаре са дуплим заштитним стаклима грађани Српске могу да купе за 57 марака.

Стазе у Словенији, Aустрији и Италији

Крањска Гора налази се на сјеверозападу Словеније, уз границу с Aустријом и Италијом, под врховима Јулијских Aлпа и Караванки.

Љубитељима бијелих стаза, снијега и скијања на располагању су 23 жичаре и више од 14 километара уређених скијашких стаза, као и отворено природно клизалиште на језеру Јасна.

У близини је и Планица, с познатим скијашким скакаоницама. Aустрија је свјетски позната скијашка дестинација која подразумијева добро уређене скијашке стазе, удобне апартмане, врхунске школе скијања, изврсне велнес садржаје, богат ски-програм.

У зависности од аранжмана који одаберете, цијене смјештаја и услуга крећу се од 525 до 1.198 евра по особи.

Још једна земља која чува традицију зимског хедонизма је Италија. Скијалишта у Италији смјештена су на сјеверу земље, од запада према истоку, на граници са Француском, а цијене се у зависности од аранжмана крећу од 500 до 3.830 евра по особи.

Копаоник и Златибор

Цијене смјештаја у хотелима на Копаонику и Златибору готово да се и не разликују од прошлогодишњих. Копаоник је ове сезоне обогаћен новим четворосједом на Гобељи гдје су просјечене нове двије стазе, а још једна стаза уређена је на Мариним водама.

За дневни полупансион треба издвојити од 90 до 110 марака, а за посебан седмодневни пакет-аранжман "Чигота", који обухвата програм за мршављење, од 730 до 900 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана