Криза и избори скратили љетовања

С.Тадић, В. Кулага
Криза и избори скратили љетовања

Послије сваког годишњег одмора слиједе бројне нове обавезе, али је потребно "напунити батерије", без обзира на то да ли сте предсједник или премијер државе, лидер партије, министар или "обични смртник".

Много је грађана који се понекад запитају гдје љетују политичари, особе које, својим политичким ангажманом, кроје већи дио наших живота.

Већина домаћих и страних политичара одлучила се ове године да своје годишње одморе искористи углавном у августу. Оно што је заједничко готово свима њима (наравно, има и изузетака) јесте то да ће своје, неуобичајено кратке, годишње одморе провести у својим земљама. Разлози за то су многобројни, неки никуда не иду због избора, други због пожара, трећи због економске кризе, четврти због неких других разлога.

Избори омели одморе

Уживање у мору и свим његовим чарима, многим политичарима у РС ће овог љета остати само у машти јер ће, како тврди већина домаћих политичара, егзотичне дестинације замијенити одмаралиштима у Републици Српској. Предстојећи октобарски избори један су од разлога због којег ће многи политичари одмор провести радно и у обавезама "до грла", да би се што боље припремили за предизборну кампању која је увелико на прагу.

Пред сезону годишњих одмора, велики број политичара из РС изјављивао је да ће одушак од пословних обавеза потражити на подручју Српске. 

Српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић провео је свега неколико дана одмора са супругом у Црној Гори, у којој љетује годинама.

Предсједник ФБиХ Борјана Кришто раније је рекла да не планира посебан одмор, јер има велики број обавеза пред изборе.

Предсједавајућа Дома народа Парламента БиХ Душанка Мајкић казала је да неће искористити цијели годишњи одмор и да ће слободне дане провести у РС.

- Планирала сам да пет дана проведем код сестре у Теслићу и да се тако мало одморим од свакодневних обавеза - рекла је Мајкићева.

Потпредсједавајући Дома народа Сулејман Тихић ићи ће на одмор у Ријеку код сестре, а предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић одмор проводи у Макарској.

Иако нам је кандидат за члана Предсједништва БиХ из ХДЗ 1990. Мартин Рагуж казао да ове године не планира ићи на годишњи и да неће напуштати БиХ, новинари су га ухватили у лажи. Тако су објављене фотографије Рагужа на Болу у тренутку када је срео премијерку Хрватске Јадранку Косор.

Служба за заједничке послове ФБиХ позвала је функционере да ове године љетују у државној вили у Трпњу. За адаптацију и намјештај виле потрошено је 1,2 милиона марака из БиХ.

Хрватски политичари код куће, српски у Грчкој

Премијер Хрватске Јадранка Косор, одлучила је да као и сваке године љетује у Болу на острву Брач, а на одмор је повела и сина. С обзиром на то да су цијене смјештаја, хране и пића углавном високе, процјењује се да ће Косорова са сином укупно потрошити око 10.500 куна (нешто мање од три хиљаде марака). Каже да јој је посебан ужитак била шетња поред мора плажом, али је фоторепортера "отјерао" из Бола на Брионе, односно у вилу "Јадранка" где је приступ медијима ограничен.

И док Косорова ужива у својој вили имењакињи, намијењеној за смјештај уважених гостију, хрватски предсједник Иво Јосиповић одмара се у кући својих родитеља у Башкој Води код Макарске.

Уз Косорову су у хотелу "Елафуза" на Болу боравили и бивши министар образовања Драган Приморац, министар пољопривреде Петар Цобанковић, а однедавно и министар привреде Ђуро Попијач.

Чобанковић је послије краћег боравка у Болу отишао у Загреб, јер са министром финансија Иваном Шукером ове седмице дежура у згради владе. Шукер је своје дежурство које је почело у прошли петак ипак "пресјекао" нерадним викендом, јер су га видјели како "плута" у водама око острва Крка, па су медији уз више-мање духовите коментаре објавили и његове слике.

Српски премијер Мирко Цветковић најавио је да званичног проглашења љетног одмора за Владу Србије неће бити. Није забранио члановима свог кабинета да се одмарају, па су неки, већ "испунили бонус", док је највећи број министара почетком августа отпутовао на неко топло море.

Предсједник српског парламента Славица Ђукић-Дејановић искористила је паузу у засједању да посјети сина, који са породицом живи у Португалу, док је Цветковић почетком августа традиционално отишао на одмор од "пет радних дана" у Грчку. И остали министри планирају или су већ љетовали у тој земљи.

Министар економије Млађан Динкић, такође је отишао у Грчку, као и други потпредсједник Божидар Ђелић. Он је, наиме, кажу у кабинету, планирао да са кћеркама посјети Ирску и Шкотску, али је промијенио планове и одлучио да иде у Грчку. 

Министар војни Драган Шутановац, већ се одмарао у Грчкој, а министар пољопривреде Саша Драгин, "ни ове, као ни прошле године неће ићи на годишњи одмор због великих обавеза и проблема у српској пољопривреди".

И министар рада Расим Љајић најавио је да овог љета неће путовати на годишњи одмор, као ни његов колега Срђан Срећковић, јер, кажу, ради се пуном паром. И министар телекомуникација Јасна Матић свој годишњи одмор провешће, тврди, у Београду.

Међутим, за неке нема одмора, а један од њих је шеф дипломатије Вук Јеремић чији је одмор неизвјестан због великих дипломатских обавеза и силних путовања.

Скромнији одмори у Европи

Државници европских земаља, које се још суочавају са економском и политичком кризом, проводе годишње одморе много скромније него раније, без изузетка код куће.

Неки од њих, премијери Русије, Грчке и Турске, као и да не размишљају о годишњим одморима. Они у својим земљама овог љета гасе шумске, економске и политичке пожаре.

Владимир Путин се у Москви данима носи са ватреном стихијом, Јоргос Папандреу се грчевито бори са финансијском кризом и штрајковима, а Тајип Ердоган увелико води кампању за референдум о спорним промјенама устава.

У многим европским земљама државници су овог љета показали спремност на умјереност, што од њих тражи јавност која трпи због мјера штедње и повећане незапослености.

Неколико премијера ће се овог пута одмарати на селу, а сви без изузетка у својим земљама, показује истраживање лондонског "Фајненшел тајмса".

Шпански премијер Хосе Луис Запатеро, чију земљу још увијек потреса економска криза, овог љета неће користити краљевску резиденцију на Канарским острвима, као прошле године. Кратак одмор, практично викенде, провешће у породичној кући на селу, у Кастиљи, а други дио у владиној згради на југу Шпаније.

Британски премијер Дејвид Камерон, у ситуацији када се држава суочава са огромним буџетским дефицитом, позвао је чланове владе да се уздрже од луксузирања, да остану код куће. Он ће се одмарати у Енглеској, у Корнволу, на селу. И тамо ће, како се најављује имати сусрете са домаћим политичарима.

И екстравагантни премијер Италије Силвио Берлускони проживљава вруће политичко љето. Почетком седмице био је присиљен да "гаси пожар" у парламенту, како би премостио пукотине које су се појавиле у владајућој коалицији. Медији су забиљежили и једну интересантну појединост, премијер Италије је позајмио свој глас за једну ТВ рекламу у којој позива сународнике да овог љета покажу мјеру, да остану код куће.

Мање луксузно него раније одмор ће провести и Никола Саркози и његова супруга Карла Бруни. Они ће љетовати на француској ривијери. Саркози је очигледно научио лекцију прије три године када је био изложен жестоким критикама због изазовног љетовања које је провео на луксузној јахти једног домаћег бизнисмена.

Канцеларка Aнгела Меркел са супругом провешће годишњи одмор у Јужном Тиролу у шетњама и планинарењу.

Одмор Мишел Обаме

Мишел Обама од 4. августа љетовала је са деветогодишњом кћерком Сашом на југу Шпаније у регији Коста дел Сол. Скупи одмор Мишел Обаме разљутио је Aмериканце, јер се у медијима помиње да ће Обаме у Марбељи потрошити 250.000 долара.

Колумниста New York Daily Newsa Aндреа Тантарос прву је даму назвала "матириал гирл", као синоним за жену која бахато расипа новац у вријеме када народ гладује. Иако службене власти тврде да је Мишел сама платила љетовање за себе и кћерку, остаје чињеница да одмор прве америчке даме кошта пореске обвезнике, јер је на "одмор" са њом отпутовало и око 70 припадника тајне службе.

Тврди се да су сви заједно окупирали барем 60 хотелских соба. Мишел Обама је са кћерком укупно у вили "Падиерна" боравила пет дана.

Пахор и "викенд насеље"

Словеначки премијер Борут Пахор и овог љета се одлучио на љетовање у Хрватској. Како пишу словеначки медији, Пахор и ове године проводи свој одмор у Умагу и то у викендици своје дугогодишње пратиље и познатог словеначког адвоката Тање Печар. Ријеч је о познатом "викенд насељу" које има око тристотињак објеката гдје љетују бројни познати Словенци, а готово сваке године и Пахор.

Упркос недавној "терористичкој пријетњи", чињеници да је у међувремену постао шеф Владе те да је у Словенији тренутно медијска кампања да је љетовање за Словенце у Хрватској врло несигурно, Пахор се ипак вратио у Умаг. A  док Пахор ужива у Хрватској, гледајући Савудријску валу са хрватске стране, словеначки предсједник Данило Тирк и даље тврди да нема шансе да одмара у Хрватској.

Тадићева породица 

Хрватски медији објавили су да је породица српског предсједника Бориса Тадића супруга Тања и кћерке Маша (12) и Вања (9), недавно три дана провела на Брионима.

Њихов боравак у вили "Јадранка" протекао је у пуној дискрецији, али су ипак хрватски медији успјели да их фотографишу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана