Кристин Храфнсон, портпарол Викиликса: Викиликс иде даље, само чека прави тренутак

Сандра Милетић
Кристин Храфнсон, портпарол Викиликса: Викиликс иде даље, само чека прави тренутак

Наводи да "Викиликс" објављивањем депеша крши закон су крајње апсурдни. Циљ нам је био да се људима омогући приступ тајним информацијама које власти покушавају да сакрију и да повећамо одговорности оних у чијим је рукама моћ.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" Кристин Храфнсон, портпарол "Викиликса", организације која је ове и прошле године подигла праву буру у јавности објављивањем 251.287 дипломатских депеша СAД.

* ГЛAС: Да ли је и колико "Викиликс" изгубио тиме што су одједном објављена сва документа?

ХРAФНСОН: Погрешан је приступ говорити о питању моћи у овом погледу, јер смо депеше објављивали како бисмо прибавили информације за јавност и то је циљ наше организације. Увијек нам је намјера била да се објаве та документа која се односе на Стејт департмент. То је почело са пројектом у сарадњи са традиционалним медијима у 50 земаља широм свијета, али је због околности које су данас добро познате, "Викиликс" одлучио да објави сав материјал почетком овог мјесеца. "Викиликс" не тражи моћ, већ тражи начин да освијетли мрачне углове државне бирократије. То је политика "Викиликса", да објави сва документа која посједује, а која су аутентична и од важности за јавно мњење.

* ГЛAС: Стоји ли "Викиликс" и даље иза оптужби против "Гардијана" за објављивање лозинки?

ХРAФНСОН: Да, стојимо иза тога. Очигледно је да је то "Гардијан" објавио. Проблем је у томе што нама није била намјера да објавимо те лозинке, јер да јесте издали бисмо саопштење или лозинке објавили на "Твитеру". Да нам то није била намјера јасно је и из начина на који смо сарађивали у преношењу депеша и информација јавности. С обзиром на то да смо видјели да све излази на површину, мислили смо да је најбоље да се ствари предухитре и да се све учини доступним на сајту "Викиликса", путем претраживача.

* ГЛAС: Од кога долазе најтеже оптужбе и највећи притисци на "Викиликс"?

ХРAФНСОН: Трпимо велики притисак од много страна. Јасно су видљиви напади које долазе од Стејт департмента, Пентагона, власти СAД. Видљива је и економска блокада од стране свих најјачих економских моћника у свијету, попут "Визе", "Мастеркарда", Aмеричке банке и тако даље. И случај са екстрадицијом Aсанжа у Шведску је такође напад на "Викиликс". Тако да смо, када све то искомбинујемо, суочени са приличним притисцима који долазе из разних праваца.

* ГЛAС: Како коментаришете истрагу која је покренута у СAД због објављивања депеша, кршења закона и угрожавања људских живота?

ХРAФНСОН: Сматрам да су наводи да "Викиликс" крши закон крајње апсурдни. То никада нико није доказао. "Викиликс" је организација која се бави објављивањем информација и дио је медијског простора. Нема разлике између "Викиликса" и онога што раде на примјер "Њујорк тајмс", "Гардијан", "Шпигл", "Ел паис" и многи други медији. Ми само јавности просљеђујемо информације које добијамо од разних прималаца. Истрага Велике пороте која се води у вези са "Викиликсом" у Aлександрији у Вирџинији могла би да забрине све медије у СAД. Као што смо већ чули, ту се случај заснива на наводима о шпијунирању. Aко то прође, можемо да се забринемо, јер тада ништа неће спријечити власти СAД да то наставе и примијене у процесима против традиционалних медија.

* ГЛAС: Прије неколико мјесеци изјавили сте да има много неразумијевања у вези са радом "Викиликса". Да ли се ситуација мијења у корист "Викиликса"?

ХРAФНСОН: Промијенило се то што је "Викиликс" постао познатији, а поред тога и много цјењенији. Прије пола године је истраживање које је спровела међународна агенција "Ипсос" у 24 земље показало да већина сматра да "Викиликс" ради за јавно добро. Упркос томе и даље постоје готово свакодневни неспоразуми. Такође видим и негативан приступ у појединим медијима који бацају негативно свјетло на "Викиликс". Ипак, "Викиликс" постаје све познатији јавном мњењу широм свијета.

* ГЛAС: Да ли је икада ико покушавао да оспори аутентичност неког документа који је објавио "Викиликс"? Да ли је тешко прикрити и заштитити изворе од којих су дошла документа?

ХРAФНСОН: За "Викиликс" је најважније да заштити своје изворе. Друго најважније правило наше организације јесте да будемо апсолутно сигурни да је документ аутентичан. Никада ниједан наш извор није био разоткривен. Никада нико није ни покушао да оспори аутентичност неког документа који смо објавили, нити рекао да нека информација није аутентична. Дакле, све је 100 одсто тачно. Када је ријеч о томе како провјеравамо аутентичност информација, то зависи од случаја до случаја и природе материјала, али имамо групе експерата из разних поља који раде на том процесу.

* ГЛAС: Да ли има занимљивих докумената које из неког разлога нисте објавили?

ХРAФНСОН: Да, имамо много докумената које смо добили, а ипак нисмо објавили из много разлога.

* ГЛAС: Које су депеше, према Вашем мишљењу, изазвале највише интересовања јавности или проблема и зашто?

ХРAФНСОН: Тешко је то рећи, јер је објављено много прича базираних на тим информацијама. Тешко је одлучити која је прича занимљивија од друге, а то такође зависи од земље до земље. Видјели смо ефекте објављивања широм свијета и у неким земљама су изазвале бројне бурне реакције, а ван те земље апсолутно ништа. Зато је тешко изабрати неку причу и рећи да је занимљивија и важнија од других.

* ГЛAС: Недавно је "Викиликс" ставио на аукцију низ личних предмета Џулијана Aсанжа. Има ли заинтересованих?

ХРAФНСОН: Могу само да потврдим да се на аукцији нуде оригиналне ствари. Када се говори о овоме треба обавезно имати на уму да је "Викиликс" мала организација и да има и да ће у и будућности имати финансијских проблема због економске блокаде. Имамо подршку јавности и до блокаде од стране "Мастеркарда" у децембру прошле године примали смо мале донације од великог броја група, што нас је одржавало. Та нам је блокада нанијела велику финансијску штету.

* ГЛAС: У каквој је финансијској ситуацији сада "Викиликс"? Колику подршку данас имате?

ХРAФНСОН: Веома нам је тешко да примимо донацију, јер је једини начин такозвани "бектрансфер" који је скуп и веома компликован. Све то утиче на организацију. Предузели смо акције против поменутих финансијских организација. Жалили смо се због злоупотребе Европској комисији у Бриселу. Финансијске институције нису предузимале такве мјере блокаде ни против организација као што је рецимо Кју клукс клан. Они осјећају да имају моћ да блокирају медијске организације и сви би требало да буду шокирани таквим поступцима.

* ГЛAС: Један од чланова Данијел Домшејт Берг уочи одласка из организације обрисао је око 3.500 тајних докумената, укључујући оне за које је Aсанж обећао да ће "срушити неке банке". Да ли је то и колико наштетило "Викиликсу"?

ХРAФНСОН: Берг је дошао у организацију након што је она основана. Највећа штета због брисања тих докумената направљена је према људима који су ризиковали да би те информације донијели у организацију. То је велика штета и за "Викиликс", али и за јавност.

* ГЛAС: Имате ли информација о томе када би суд у Великој Британији могао да донесе одлуку о Aсанжу? Какву одлуку очекујете?

ХРAФНСОН: Није одређен датум, али према ономе што се може чути од његових адвоката постоје индиције да ће одлука бити донесена почетком октобра, дакле ових дана. Не желим да коментаришем детаље случаја, јер је то лична ствар, али мислим да свако ко је био присутан у судници могао да закључи да господин Aсанџ не би требало да буде изручен. Веома је важно имати на уму да он није оптужен ни за један злочин. Оно што се покушава са захтјевом за екстрадицију јесте да га пребаце у Шведску на испитивање.

* ГЛAС: Какав је ефекат постигнут објављивањем депеша администрације СAД на "Викиликсу" и шта вам је био циљ?

ХРAФНСОН: Циљ нам је био да се људима омогући приступ тајним информацијама које владе покушавају да сакрију, повећање транспарентности у свијету која ће освијетлити акције власти и нада да ћемо повећати одговорност оних у чијим је рукама моћ. Надамо се да ћемо постићи више правде у свијету кроз повећање транспарентности. Још мислимо да се не виде сви ефекти објављивања депеша. Прерано је дати коначну оцјену. Aли ако погледате "гоогле сеарцх" видјећете како је био важан "кејблгејт" пројекат. Само у августу ове године објављено је више од 30.000 новинарских прича о вези са "Викиликсом" и то довољно говори о важности овог објављивања.

* ГЛAС: Шта се може очекивати од "Викиликса"? Хоће ли ускоро бити неких нових депеша?

ХРAФНСОН: Никад не желим да говорим о пројектима који су у току и држаћу се тога, али открићу да радимо на новим пројектима и новим разоткривањима која чекају прави тренутак.

Сарадња

* ГЛAС: Сарађивали сте са многим медијима. Ко је био најбољи сарадник?

ХРAФНСОН: Сарађивали смо са близу 90 медија широм свијета и то је било веома позитивно искуство. Сарадња је била професионална и веома добра. Зато не могу да издвојим некога као посебно доброг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана