Кријумчаре све, од вијагре до мртвих птица

Небојша Томашевић
Кријумчаре све, од вијагре до мртвих птица

Одувијек се преко границе шверцовало све и свашта, некад успјешно, некад не. Ипак, посљедњих година Гранична полиција БиХ имала је невјероватне запљене, које су показале да у овом послу границе нема.

Запљене Граничне полиције БиХ су показале да се преко границе кријумчари све и свашта, од дувана, папагаја, корњача, змија, разних врста птица, дроге, таблета, до воћа, али и отрова… Девиза шверцера је: није важно шта се кријумчари, битно је да се добро заради.

Кријумчарење ријетких животињских врста постало је један од најуноснијих послова у свијету, а подаци Граничне полиције БиХ говоре да су тога свјесни и кријумчари са ових простора.

Овакав начин лаке зараде није заобишао ни наше просторе. Према подацима Интерпола, илегална трговина дивљим животињама и биљкама је по обрту новца други најуноснији облик илегалне трговине на свијету.

Гранична полиција БиХ током ове и прошле године спријечила је кријумчарење већег броја свјетски заштићене врсте барских корњача, те више комада разних врста птица, међу којима има и заштићених врста, а које су уловљене без дозволе.

Чест и уносан посао је кријумчарење разне врсте стоке, а у својим акцијама граничари БиХ заплијенили су и велику количину разних таблета, међу којима и велики број  "камагре".

Кријумчарење барских корњача открила је Јединица Граничне полиције Дољани крајем марта 2014. године.

Ове корњаче су откривене приликом контроле "опела" са хрватским регистарским ознакама, којим је управљао О. Ж. (52).

Он је у гепеку свог аутомобила превозио ни мање ни више него 640 барских корњача. Уредно их је био запаковао у четири кутије и без дозволе и било какве ветеринарске документације покушао да увезе у БиХ.

Одмах је ухапшен и предат у надлежност Тужилаштва БиХ, гдје је саслушан.

Због овог необичног начина зараде, он је умјесто новца зарадио пријаву за кријумчарење робе.

Цијена ове заштићене врсте животиња креће се од око 50 евра по комаду па навише, а строго је забрањено њено кријумчарење. Забране ипак нису омеле О. Ж. да се опроба у овом послу.

Осим кријумчарења ове врсте заштићених животиња, граничаре БиХ запањио је и случај кријумчарења замрзнутих птица разних врста. Јединица Граничне полиције Градишка крајем септембра 2013. године открила је кријумчарење 400 замрзнутих птица различитих врста.

Овај необични илегални пртљаг гранични полицајци БиХ открили су 28. септембра 2013. на међународном прелазу Градишка, а птице су биле скривене у аутомобилу италијанских регистарских ознака. Италијан П. А. (67) изјавио је да су птице уловљене на територији БиХ и да је имао намјеру да их пренесе у Италију.

Према подацима полиције, птице се из БиХ, али и држава  окружења, кријумчаре и живе и мртве. Мртве је тешко препознати, јер су очерупане и замрзнуте без глава. Такве се продају углавном италијанским ресторанима, чему у прилог говори и откриће Италијана П. А. са замрзнутим птицама.

Поједине порције такве дивљачи достижу цијене и до 200 евра.

У шверцу птица из Србије је нестало око милион различитих примјерака, док се евиденција за бх. подручје и не води. Према подацима граничних полиција, најчешће се кријумчаре штиглићи, славуји и друге пјевачице из породица зеба, дроздова и грмуша. Цијена по птици пјевачици на црном тржишту креће се од пет до 150 евра. Барске птице продају се за 10 до 100 евра по комаду. Стручњаци кажу да ове врсте заштићених птица највише лове инострани ловци.

Осим животињама, кријумчари у БиХ су ове и прошле године екстра профит покушали да остваре нелегалним увозом  разних врста отрова.

Јединица Граничне полиције БиХ за подршку и контролу у Вишеграду је у марту 2014. године спријечила кријумчарење 65 литара хербицида "фурадан". Покушај кријумчарења овог отрова откривен је током контрола у граничном појасу на подручју општине Зворник. Овај хербицид спада у прву групу отрова и његов илегалан увоз без одобрења изричито је забрањен. Изузетно је штетан за људско здравље.

Кријумчарење је откривено приликом граничне контроле "пасата" којим је управљао држављанин Србије. Овом илегалном работом бавили су се Бранимир Андрић  и Младен Цацановић, који су умјесто новца добили оптужницу. Против њих је у јануару ове године Тужилаштво БиХ подигло оптужницу којом их терети за увоз забрањених пестицида.

Необично и несвакидашње кријумчарење граничари БиХ открили су у априлу ове године. На међународном граничном прелазу Шепак откривено је кријумчарење 205 комада стероида "камагре", таблета које служе за постизање боље потенције. Ове таблете откривене су у BMW-у којим  је управљао држављанин БиХ.

Поред наведених случајева, током ове и прошле године у четири одвојена случаја спријечено је кријумчарење око 2.100 килограма мандарина из Хрватске у БиХ.

Подаци Граничне полиције БиХ говоре да се преко граница  на наше просторе, осим дроге, најчешће уносе цигарете, стока, текстилна и техничка роба и готов новац.

Гранична полиција БиХ је у првих шест мјесеци ове године  заплијенила 8.810 кутија цигарета, 1.777 грла разне стоке, 487 комада разних текстилних производа, као и 30.000 марака готовог новца. Укупна вриједност заплијењене робе процијењена је на око 157.302 марке.

Током прошле године заплијењене су разне врсте робе у вриједности од 1.125.237 марака. Тако је за 12 мјесеци 2013. године Гранична полиција БиХ, између осталог, открила и спријечила увоз 22.720 разних штека цигарета, 305 грла стоке, 16.421 комад разне текстилне робе и 1.136 комада техничких производа.

Како би спријечила нелегалан увоз Гранична полиција БиХ је током ове и прошле године спровела низ акција. Међу њима су акције кодних назива "Паук", "Докер" и "Скела".

Оперативну акцију "Паук", односно "Скела", припремили су, координисали и заједнички реализовали Гранична полиција БиХ, Државна агенција за истраге и заштиту БиХ (SIPA) и МУП Републике Српске.

Током акције спроведене у јуну 2013. године ухапшено је 26 особа. Поред особа које су вршиле кријумчарење, ухапшен је и одређени број службеника Граничне полиције БиХ, од којих је осам привремено суспендовано.

Извјештаји

У Граничној полицији БиХ су рекли да су током првих шест мјесеци ове године надлежним тужилаштвима поднијели 15 извјештаја због кријумчарења. Прошле године на адресе тужилаштава упућена су 24 извјештаја.

Новац

Осим разних врста робе и дроге, кријумчарима који пролазе кроз БиХ често су џепови пуни разних новчаница за које немају доказ поријекла.

Према подацима Граничне полиције БиХ, током ове и протекле године граничари су заплијенили око 200.000 евра.

Припадници Граничне полиције БиХ су на међународном аеродрому Сарајево у два одвојена случаја приликом контроле путника и пртљага на лету Сарајево - Истанбул открили илегалан увоз новца. Прво је код држављанина Турске откривено 28.000 евра, а касније код држављанина Кине 216.200 евра без документације о поријеклу. Непријављени новац је предат Управи за индиректно опорезивање БиХ на даље поступање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана