Креће наплата за улазак у Венецију: Ево колико новца туристи треба да издвоје

ГС
Креће наплата за улазак у Венецију: Ево колико новца туристи треба да издвоје

Венеција планира да следеће године уведе карте од пет евра за једнодневне излете како би покушала да управља доласком туриста, саопштило је градско веће. Карте ће бити уведене пробно у трајању од 30 дана, а фокус ће бити углавном на пролећним празницима и летњим викендима, када је број туриста на врхунцу. Сви посетиоци старији од 14 година би их плаћали.

Циљ је био да се пронађе "нова равнотежа између права оних који живе, студирају или раде у Венецији и оних који посеćују град", рекла је градска савјетница за туризам Симоне Вентурини.

План, који је први пут представљен 2019. године, прво је одложен због Цовид-19 који је задржавао туристе, а касније из техничких и процедуралних разлога. У међувремену, посетиоци су хрлили у Венецију, а странци су често бројнији од 50.000 становника у самом центру града.

Прекомерни туризам је дуго био проблем за крхки град у лагуни. Експерти Унеска препоручили су у јулу да се Венеција и њена лагуна додају на листу угрожене свјетске баштине и тврде да Италија не чини довољно да заштити град од ефеката климатских промена и масовног туризма.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана