Креације по бакином рецепту

Перо Шпандић
Креације по бакином рецепту

За разлику од својих вршњака који слободно вријеме користе за играње фудбала, вожњу бицикла или га проводе за компјутером, тринаестогодишњи Милош Вучен из Приједора га користи за креирање одјевних модела, прије свега хаљина. Љубав према овој врсти моде код Милоша се појавила прије пет година, од када почиње да их црта. Данас у својој колекцији има око 1.200 креација, углавном хаљина и нешто мало шортсева и панталона. Све његове креације још су увијек на папиру јер нема средстава да их преточи у готов производ, мада би се и то могло догодити ускоро.

-Имам у плану да уз помоћ баке Aнкице, која је пензију зарадила као кројачица у Њемачкој, сашијем и први свој модел. За тако нешто неопходна ми је и велика лутка по чијим димензијама би хаљина била сашивена - каже Милош коме је узор познати свјетски модни креатор Elie Saab чије креације носе Aнђелина Џоли, Клаудија Шифер и друга позната имена из свијета шоу бизниса. Од домаћих модних креатора највише му се допадају радови Дарка Костића.

Пуну подршку Милош има и од својих родитеља.

-Испочетка томе нисмо придавали велику пажњу. Видјели смо да је талентован за цртање због чега смо му морали куповати веће количине бојица, фломастера и блокова за цртање. Имао је периоде када је цртао неке јунаке из цртаћа, потом дужи период био је опсједнут цртањем икона. Радио је то и за потребе школе, а у посљедње двије, три године активно је почео да креира хаљине. Себе је, по свему судећи, пронашао у томе тако да сате и сате проводи цртајући нове креације - прича нам Aлександар додајући да ће настојати да Милошу удовољи и испуни жељу да упише текстилну школу, смјер креатор, али сумња да неко ма колико био талентован за креирање из једног малог града као што је Приједор може у тој професији имати успјеха.

-Да смо негдје у Београду, Новом Саду, или Бањој Луци можда би Милош могао више постићи у овој области, али Приједор је мали град и овдје су врло мале шансе за успјех - каже Aлександар који ће, без обзира на своје размишљање, пружити Милошу подршку према својим материјалним могућностима како би остварио бар дио свога дјечачког сна.

Милош нам објашњава и то какве су врсте хаљина најчешће заступљене у његовим креацијама.

-Оно што радим је за широку употребу. Дакле, креирам хаљине које може да носи свака жена на било којој свечаности, а не само моделе које ће се видјети једино на модним пистама. Све хаљине које креирам имају заједничке особине, а то је да лепршају око женског тијела, да су најчешће у златним бојама и да се у њима жене могу осјећати врло угодно и слободно не страхујући да ће се нешто откачити или спасти приликом кретања. Најчешћи материјали који су заступљени у мојим креацијама су свила, креп и сатен - објашњава Милош који за свој хоби има свесрдну подршку родитеља али и пријатеља који знају за његову љубав према модним креацијама.

Када заврши основну школу овај тринаестогодишњак има жељу да упише средњу текстилну школу, смјер модни креатор, и да се овим послом почне озбиљно бавити. Жеља му је да се сусретне са неким од већ искусних модни стваралаца како би показао своје радове и размијенио мишљења.

Таленат

Aлександар Вучен, отац тринаестогодишњег Милоша, каже нам да се код његовог сина од малих ногу примјећивао таленат за цртање и сликање.

- Од осме године Милош је почео да црта неке моделе. Касније све више и више постајао је опсједнут тим хобијем, тако да данас дневно за радним столом у својој соби проводи по неколико сати креирајући - каже старији Вучен додајући да ће покушати испунити жељу своме сину како би неке своје скице преточио у финални производ.

Прољеће

Милош је покушавао да креира и неке друге одјевне предмете, али му није ишло од руке.

-Покушавао сам да креирам панталоне, кошуље, али у тим одјевним предметима се нисам сналазио, нисам имао инспирацију као кад су у питању хаљине - каже Милош појашњавајући нам и своје прогнозе да ће у овогодишњој сезони прољеће-љето доминирати широке панталоне које су, у ствари, сукње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана