Кратке сукње драже од прописа

Д. Стоканић, Ј. Перишић
Кратке сукње драже од прописа

Правила облачења у јавним установама и институцијама се не поштују како би требало. Прописани дрес код најчешће не поштују ученици, студенти, али и неки професори и запослени у јавним установама.

Мишљења психолога, социолога и грађана су подијељена, али сви се слажу у једном - да, и кад су у питању правила облачења, треба сачувати своју индивидуалност.

Униформе пожељне

Мишљење психолога Александра Милића је да се кодекс облачења у државним институцијама, као и у школама и на факултетима, поштује.

- Питање је само укуса у избору униформе и одјеће, која представља обиљежје саме особе и њене позиције - рекао је Милић.

Додао је да према ђацима и студентима ово правило треба ублажити. Казао је да, као психолог, никада не би прихватио враћање униформе у школе.

- Јесте да униформа искључује разголићеност, али је то и лишавање боје, љепоте, укуса и ограничавање одређених потреба - нагласио је Милић.

Истакао је да је ово све извор среће и радости, који доприноси здравом стилу живљења.

Интересантно и лијепо је, додао је психолог, то што у посљедње вријеме и угоститељи униформишу конобаре.

У школе долазе у неприкладној одјећи

Према ријечима социолога Ивана Шијаковића, једино запослени у државним институцијама поштују кодекс облачења и наравно службеници у банкама, осигуравајућим друштвима и страним компанијама.

- Свест о кодексу облачења код студената, професора и ђака је врло мала. Професори би требало да на наставу долазе у оделима, као што је то било шездесетих и почетком седамдесетих година, када сам је био ђак - рекао је Шијаковић и додао да то даје неку озбиљност и поштовање према саговорницима.

Он је рекао да би студенти и ђаци требало да поведу више рачуна о свом изгледу.

- Поштовање кодекса облачења даје озбиљност и зрелост послу којем приступају - објаснио је Шијаковић.

Додао је да мушкарци најчешће крше кодекс облачења, посебно љети, када у школу, на факултет и друге установе долазе у кратким панталонама и папучама.

- Осим тога, преовладавају и фирмиране мајице са различитим порукама. Кад је у питању женска популација и оне у томе мало претерују, мада се то у последње време изгубило, јер су данас у моди дуже сукње и џинс - истакао је Шијаковић.

Додао је да би данашње даме искључиво требало да носе сукње умјерене дужине, лијепе блузе, кошуље, а ако је хладније вријеме, онда су то пригодни џемпери и слично.

- На испит код мене на Економском факултету прије неколико година два студента су дошла у кратким панталонама. Јесте да је било лето, али их ја ипак нисам примио на испит. Замолио сам их да на испит дођу пристојно одевени - рекао је Шијаковић и додао да је са испита вратио и дјевојку, која је дошла са превише деколтираном мајицом.

По мишљењу Шијаковића, све установе и институције би требало да имају одређену боју и комплет за запослене.

- Кравата није неопходна, али одело свакако. Такође, тако слично би требало да се одевају и студенти и ђаци - казао је Шијаковић.

Додао је да су се грађани, који су раније ишли у неку институцију, за ту прилику лијепо облачили, док се данас понашају као да су на улици или у свом дворишту.

Укори уродили плодом

Директор бањалучке Гимназије Зоран Пејашиновић рекао је да је интересантно то да правила облачења у овој школи чешће крше дјечаци од дјевојчица.

- Правила облачења не налажу да се у школу долази у поцијепаним и кратким панталонама, те хаљинама, мајицама на бретеле и сукњама изнад кољена. Осим тога, није дозвољено да ученици и професори имају пирсинге - казао је Пејашиновић и додао да ни мајице са непристојним апликацијама и украсима, као ни сандале и папуче нису пожељни.

Према његовим ријечима, ученике по доласку у ову школу упознају са правилима облачења.

- Буде мало проблема у љетним мјесецима, посебно у јуну. Па стога и попустимо критеријуме ради врућине, јер школе немају клима-уређаје - испричао је Пејашиновић и додао да се у овој школи сада појавио сасвим нови феномен, а то је облачење елегантних одијела.

- Ђаци махом долазе у одијелима, чак и са краватама. У почетку нам је то било необично, чак смо се и чудили, али сад смо већ навикли. Можда то и није баш у складу с њиховим годинама, али не можемо им бранити, јер је то њихов стил, који у сваком случају није непристојан - рекао је Пејашиновић.

Казао је да се дешавало да понекад неког од ученика врате са наставе или га упозоре, а упозоравао је понекад и професоре.

- Сваки укор је прихваћен и након тога више се нису понављали слични испади, што се тиче облачења - казао је Пејашиновић.

Правилно облачење

Из Владе РС истичу да се сви запослени, као и странке које долазе, придржавају прописаног кодекса облачења. Лицима која се на вратима Владе РС појаве у кратким панталонама, мини сукњама, папучама, атлетској мајици и сличном улазак и боравак у згради није дозвољен.

- Међутим, имамо обзира према појединим људима који су неприкладно обучени из оправданих разлога, као што су медицински, те због удаљености мјеста пребивалишта - рекао је начелник Одјељења за унутрашње обезбјеђење објеката и ППЗ Владе РС Ранко Томашевић.

Кодекс понашања

Из Градске управе Бањалука су истакли да с обзиром на своје надлежности свакодневно имају велики број странака, те да се по досадашњем искуству странке углавном придржавају правила понашања и облачења.

- Лицима која су непримјерено обучена није дозвољен улазак у зграду Градске управе. Контролу уласка и изласка у згради обављају радници обезбјеђења - рекао је начелник Службе за заједничке послове Зоран Вујмиловић.

Бањалучанка Славица Бајић је казала да је у више наврата видјела много непристојно обучених службеника у државним установама.

- Када сам једном приликом била у згради Владе РС, видјела сам жене у одјећи тиграстог десена, са израженим деколтеима, превише високим штиклама и нападном шминком - рекла је Бајићева.

Новинари

Новинари, који по задатку улазе у зграде државних институција, често и због свијетлих патика или сандала бивају враћени са улаза, јер "нису примјерено обучени". Велики број чиновника запослених у Административном центру, који би требало да се придржавају кућног реда, на посао долазе са стајлингом далеко од примјереног. Њих са улаза нико не враћа.

Ријеч стручњака

Модни стручњаци сматрају да је облачење службеника у државним институцијама катастрофално. У свим државним институцијама потребно је формирати одјељење које ће се бавити проблемом облачења запослених, јер, како они кажу, види се по начину облачења да поједини службеници немају свијест о томе гдје раде. Сматрају да чиновници запослени у јавним службама највише гријеше када су у питању боје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана