Краљевина од слова и ријечи

Aлександра Рајковић
Краљевина од слова и ријечи

БAЊA ЛУКA - Постоји већи гријех од спаљивања књига. A то је не читати књиге.

Вођени овом мишљу Јосифа Бродског многи поштоваоци књиге похрлили су на 13. Међународни сајам књиге, који је у организацији "Гласа" отворен у уторак у Бањој Луци.

Свако од њих пожурио је у сусрет новим књижевним посластицама, разгледајући знатижељно од штанда до штанда у потрази за омиљеним књигом.

Књижевне промоције, сусрети писаца са читаоцима додатне су дражи сајмова, које доказују да писана ријеч још има своју снагу и прави пут до љубитеља књиге.   

Ова краљевина од слова и ријечи омогућила је свима да одшкрину врата свијета у коме се преплићу прошлост, садашњост и будућност стопљене у вртлогу пишчевог пера. 

Различити укуси посјетилаца сајма водили су их на штандове са дјелима из класичне књижевности, енциклопедијама, белетристиком...

Неки су се упутили према "куварима", књигама о љековитом биљу... Пажњу посјетилаца изазвала је и богато опремљена енциклопедија у тврдом повезу "Индекс оперских и балетских либрета".

Увијек занимљив Умберто Еко и ове године привукао је многобројне читаоце да потраже његове књиге на сајму. Његова "Историја ружноће" нашла се у рукама бројних посјетилаца који су задовољни отишли са сајма.

Међу омиљеним и траженим писцима на бањолучкој смотри писане ријечи нашли су се и Хорхе Луис Борхес и Габријел Гарсија Маркес.

Пут читаоце води од штандова издавачких кућа "Паидеија", "Плато", "Библионер", а могу се наћи и најзанимљивија издања "Геопоетике", "Езотерије". "Геопоетика" је пружила читаоцима књиге Пола Остера, Харумија Муракамија, Орхана Памука...

Дјела Љиљана Хабјановић-Ђуровић изложена су на штанду њене издавачке куће "Глобосино", гдје се могу наћи "Ива", "Јавна птица", "Женски родослов", али и најновије, "Запис душе". 

До сљедећег сајма остаје мирис свјеже укоричених књига и ишчекивање нових прича.  

Домаћи писци

Да су домаћи писци и даље радо читани доказ је потрага за књигама Борислава Пекића, Слободана Селенића, Данила Киша, Борислава Михајловића Михиза. Свјежих "20 српских подела", које су недавно угледале свјетло дана из пера Душана Ковачевића, заинтересовале су бањолучке књигољупце. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана