Краљ попа се богати и са оног свијета

Небојша Томашевић
Краљ попа се богати и са оног свијета

Иако сви мисле да особе које имају милионе морају пуно да раде или да имају неког ко ради за њих, то увијек не мора да буде тачно. Има и оних који зараде више новца у години него што већина нас види у животу, а да при томе нису ни живи.

Да смрт прославља разне умјетнике, те да њихово дјело и имиџ и даље привлаче пажњу показује и "Форбсова" листа најбогатијих људи послије смрти.

Људи на овом попису најбогатијих већ деценијама нису међу живима, али су успјели да зараде и више од 250 милиона долара само у једној години.

Сваке године часопис "Форбс" прикупља податке о топ заради мртвих славних особа у периоду од октобра до октобра. Међу њима највише новца својим насљедницима обезбиједили су Мајкл Џексон, Лиз Тејлор, Чарлс Шулц, Елвис Присли и Боб Марли.

"Форбсова" листа

Џексон је од октобра 2012. до октобра 2013. године зарадио 160 милиона долара и тако већ трећи пут био први на годишњој "Форбсовој" листи као "најбоље плаћени мртвац".

За богату зараду краља попа најзаслужнија је представа "The Immortal World Tour" Cirque du Soleila која се бавим животом и каријером овог пјевача. Она, али и ауторска права на његову музику, те пјесме "Битлса", каталози и слични производи са његовим именом донијели су ову милионску зараду. Поређења ради, Мадона је у истом периоду зарадила 116 милиона долара.

Иза Џексона по заради је одмах Елвис Присли са 55 милиона долара, а на трећем је творац "Чарлија Брауна" и "Снупија", Чарлс Шулц који је касирао 37 милиона долара.

Због зараде на продаји њених хаљина, накита и парфема четврто мјесто по заради припало је глумици Елизабет Тејлор, а на петом је Боб Марли са зарадом од 18 милиона долара. Шесто мјесто припало је Мерилин Монро која је с оног свијета успјела да на рачуне кешира 17 милиона долара.

Седми је Џон Ленон са 12 милиона долара зараде, а осми научник Алберт Ајнштајн са зарадом од 10 милиона долара, а са њим то мјесто дијели и Бети Пејџ.

Нова на "Форбсовој" листи по "заради пара из гроба" 2013. године је пјевачица Џени Ривера која је од октобра 2012. до октобра 2013. зарадила седам милиона долара.

Ова мексичко-америчка пјевачица погинула је 9. децембра прошле године у авионској несрећи. Од тада је продато 800.000 њених плоча, што је скоро једнако као и броју продатих плоча док је била жива.

Њена постмортална зарада заснива се највише на ријалити шоу "Волим Џени" који је освојио публику од 5,5 милиона људи у својој трећој и посљедњој сезони, а њена аутобиографија "Unbreakble: My Story, My Way", продата је у 400.000 примјерака.

Џексон, Присли и хаљине Лиз Тејлор

Краљ попа Мајкл Џексон на листи "Форбса" за 2012. годину (од октобра 2011. до октобра 2012. године) био је на другом мјесту по  заради "славних и мртвих". Та звијезда попа која је 2009. убијена предозирањем лијековима, у 50. години, током 2011. године је зарадио чак 145 милиона долара. Њега је "Форбс" описао као "постмортен краљ готовине".

Покојна холивудска легенда Елизабет Тејлор 2011. године  била  је на челу пописа по заради јер је, иако мртва, успјела да заради 210 милиона долара захваљујући великој аукцији  њеног накита, одјеће и умјетнина. На аукцији у Лондону и Њујорку најскупље је продата једна Ван Гогова слика у њеном  власништву за 184 милиона долара.

Онај други "краљ" Елвис Присли, краљ рока, 2011. је  зарадио 55 милиона и био трећи на листи.

Отац "Чарлија Брауна" Чарлс Шулц тада је био високо пласиран - четврти. И послије  67 година након што је стрип "Пеанутс" први пут објављен, Чарли и екипа веома су активни.

Недавно је "Фокс" најавио да ће аутори "Леденог доба" снимити и филм о њима. У 2011. и 2012. години шести и седми по заради били су  Боб Марли са 17 и Џон Ленон с 12 милиона зарађених долара.

Ленон је наставио да зарађује на оставштини легендарних "Битлса", на 63 милиона албума продатих само у САД од 1992. године.

Мерилин Монро 2011. године је зарадила једнако као и Алберт Ајнштајн, 10 милиона долара. Од Ајнштајна се,  сматрају у часопису "Форбс", много може очекивати у 2015, јер се тада навршава стотину година од његове теорије релативности.

"Битлси", писци, композитори

Са зарадом испод десет милиона 2011. године на попису су били аутор Теодор Гисел, познатији као Dr. Seuss, амерички писац, у Европи најславнији по дјелу "Како је Гринч украо Божић", глумац Стив Меквин, глумица Бети Пејџ, писац Ричард Роџерс и други покојни "Битлс" Џорџ Харисон.

Меквин је и 23 године након смрти оличење свега што је кул, као заштитни знак "Томија Хилфигера" и "Персола" те као амбасадор Таг Хеуера зарадио је 2011.  осам милиона долара.

Толико је зарадила и Бети Пејџ, "пин-ап" дјевојка чији је изглед и данас популаран па се линија трговина одјећом с њеним именом проширила на Лос Анђелес, Лас Вегас и Филаделфију у САД.

Композитор Ричард Роџерс који је заједно с текстописцем Оскаром Хамерштајном створио неке од култних америчких мјузикла, а можда је најпознатији по дјелу "Моје пјесме моји снови", на основу којег је у 2011. години зарадио шест милиона долара.

Најмлађи и можда најзапостављенији "Битлс" за живота Џорџ Харсон је са зарађених пет и по милиона долара показао шта је богат загробни живот.

Оставштина славних увијек је у оку јавности, а њихове смрти често су узрок прича теорија завјера и обавијене тајном, што им додатно, сматрају психолози, "подиже цијену" и обезбјеђује "зараду из гроба".

Теорије завјере

Током бројних година развиле су се разне теорије завјере о томе ко је крив за смрт појединих звијезда.

Једна од најмистериознијих смрти је и она славне глумице Мерилин Монро. Између многобројних постојала  је и теорија да је за њену смрт крив љубавник и тадашњи предсједник САД Џон Кенеди. Изненадна смрт култне америчке глумице 1962. године проглашена је самоубиством, а њен досије запечаћен као државна тајна. Сматра се да је Мерилин умрла након узимања велике количине таблета за спавање.

Смрт  Мајкла Џексона такође је шокирала јавност и изазвала бројне теорије завјере које су му сматрају многи само допринијеле популарности и послије смрти. Краљ попа умро је изненада, 25. јуна 2009. године, у 50. години. Легендарни пјевач је у болницу довезен у стању коме. Срце му је стало у кући, коју је изнајмио у Лос Анђелесу, док се припремао за турнеју која је требало да почне мјесец касније. Љекари су га нашли у бесвјесном стању. Пио је у исто вријеме "пропофол", "лоразепам" и "мидазолам" и вјероватно је комбиновање тих лијекова изазвало његову смрт, за шта је оптужен његов лични љекар доктор Конрад Мареј.

Боб Марли

Боб Марли, који је умро у 36. години од рака, за живота и није био познат по комерцијалним подухватима, али из гроба се "јавља као способан бизнисмен". Боб Марли, је био јамајкански пјевач, текстописац и гитариста. Најпознатији је извођач реге музике, и чувен је по популаризацији овог музичког жанра ван граница Јамајке.

Да има рак Боб Марли је открио 1980. године након што му је 20. септембра 1980. године позлило док је трчао у парку у Њујорку. У посљедњем покушају да спасе живот подвргао се експерименталном лијечењу у Њемачкој, гдје је прославио и свој посљедњи, 36. рођендан. Пошто лијечење није успјело, желио је макар да умре на Јамајци, али је стигао само до Мајамија, гдје је умро 11. маја 1981.

Домишљати бизнисмени

Осим што мртве звијезде доносе зараду својим насљедницима и с оног свијета, на њиховој смрти покушавају да зараде  и домишљати "бизнисмени". Да је тако показује и власник ноћног клуба у којем је Мајкл Џексон почео каријеру у групи "Џексон фајв". Он је обожаваоцима краља попа понудио цигле од којих је клуб направљен и друге успомене на америчког пјевача.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана