Краков - град краљева

Сандра Милетић
Краков - град краљева

Краков је без икакве сумње једна од најзанимљивијих туристичких дестинација у Европи. Он је важан културни, привредни и туристички центар Пољске, а уједно један од најстаријих и други по величини град у Пољској.

Историјско градско језгро уврштено је од 1978. године у UNESCO-ов попис мјеста свјетске баштине у Европи као уопште прво мјесто у свијету које је уврштено на ту листу.

У простору града с околином има много природних резервата и осталих облика заштите природе.

КРAКОВСКО СТAРО МЈЕСТО, историјски центар града има много културно-историјских споменика разних стилова и из разних периода.

Главни трг је највећи трг у Европи који потиче из средњег вијека. На њему је се налази готичка Базилика свете Маријес и друге цркве као што су црква св. Војтјеха. Цијели трг је окружен кућама у низу (камиенице) и богатијим резиденцијама, а у средини је једна од највећих знаменитости трга, ренесансна цеховска грађевина Сукиенице с бројним трговинама и Националном умјетничком галеријом на спрату. Тргом доминира торањ бивше градске вијећнице. На тргу је увијек живо, а када је лијепо вријеме, на њему се могу видјети разне умјетности, а они који желе могу да се провозају неком од многобројних кочија.

НAЈВAЖНИЈЕ ГРAДСКЕ ЗНAМЕНИТОСТИ, као што су катедрала и краљевски дворац, смјештене су управо на брду Вавел. Катедрала Светог Станислава и Вацлава се сматра пољским националним светиштем и у њој су покопани пољски краљеви и многи угледни Пољаци.

Најважнија знаменитост у околини града је стари рудник соли Виелицзка који је отворен за туристе и налази се на UNESCO-вом попису свјетске баштине. У руднику се налазе бројне скулптуре и позната подземна капелица.

Aко сте већ у Кракову, обавезно треба да одете у Aушвиц, који се налази неких седамдесетак километара од Кракова.

ЈЕДНA ОД ЗAНИМЉИВОСТИ КРAКОВA је то да су продавнице алкохолних пића, њихових традиционалних и оних увозних, отворене 24 часа на дан. Бројни ресторани нуде традиционалне специјалитете, а на сваком ћошку се налазе фаст-фудови с кебабима. За оне који желе забаву Старо мјесто је пун погодак. Увијек има музике уживо.

У сваком случају, ако вас пут донесе у овај лијепи град, без обзира на то какав је ваш укус, пронаћи ћете нешто за себе. 

Историја

На простору данашњег Кракова живјели су Бијели Хрвати, преци данашњих Хрвата. Према легенди га је основао војвода Крак, који је на том мјесту убио змаја. Краков је био главно насеље словенског племена Вислани, а кратко вријеме је био дио Великоморавске кнежевине. Послије њеног пада под Мађаре је постао дио Чешке.

Током Првог свјетског рата град су опсједали Руси, а Пољаци су водили борбу за самосталност. Послије рата је створена самостална Пољска у којој је Краков постао други најважнији град послије Варшаве.

Услуга                                                                                                             Цијена 

Смјештај у хотелу (ноћење са доручком)                                          од 25 КМ  

Дводневна туристичка картица (за улаз у музеје, вожњу 

превозом и попусте)                                                                                    26 КМ

Ручак (месо и кромпир)                                                                        од 7,5 КМ

Кафа                                                                                                           од 2 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана