Краду нутелу, мостове и смрзнуте пилиће

Маријана Миљић
Краду нутелу, мостове и смрзнуте пилиће

Готово да нема дана а да у медијима не осване вијест о необичним крађама, које постају све учесталије и све бизарније. Лопови, по свему судећи, више не бирају, па се краде све и свашта - од смрзнутих пилића до мостова тешких по неколико десетина тона.

Храна

Када је за лопове речено да имају "љепљиве прсте", вјероватно нико није ни помишљао да ће у будућности они заиста оправдати ову изреку. Наиме, у Њемачкој је прије неколико дана из паркираног камиона "Нутеле" украдено чак пет тона чоколаде са љешником.

Крађа седам палета кутија напуњених теглама "нутеле", укупне вриједности од око 16.000 евра, догодила се током викенда у граду Нидераула у централном дијелу Њемачке.

У истом том крају лопови су раније украли велике количине прехрамбених производа, као и пет тона кафе у вриједности 30.000 евра.

Ништа мање необичан случај забиљежила је загребачка полиција, која је ухватила прије неколико дана 50-годишњег лопова који је у два наврата провалио у складиште на загребачкој тржници и украо - 50 килограма пасуља и стотињак килограма орашастих плодова.

Лопов је прво украо орахе, љешнике и бадем, а сљедећи пут је из истог складишта украо пасуљ, саопштила је полиција. Укупна вриједност плијена процијењена је на око 2,5 хиљада марака.

Почетком априла ове године више од 10.000 литара "ожујског" пива "исхлапило" је из складишта компаније "Рото динамик" на загребачкој Самоборској цести. У провали одрађеној током продуженог ускршњег викенда лопов највјероватније није био сам, с обзиром на огромну количину алкохолног плијена који је био складиштен у гајбама, које су биле у великим сандуцима.

Да лопови не бирају, показала је и новосадска полиција када је саопштила почетком године да су у Жабљу ухапшена три малољетника због сумње да су крали суво месо из жабаљских домаћинстава. Тројка је крајем 2012. ноћу обијала пушнице у жабаљским домаћинствима и крала сувомеснате производе које су касније продавали једном суграђанину, код кога је претресом стана пронађено око 70 килограма сувог меса које је враћено власницима.

Почетком овог мјесеца у Модричи су непозната лица украла око 40 килограма сувомеснатих производа и шест комада пилића из замрзивача у помоћном објекту.

Смрзнути пилићи умало нису "дошли главе" једној Зајечарки, којој су четворица лопова, пријетећи пиштољем, украли храну из замрзивача. Осим неколико замрзнутих пилића, наоружани младићи отели су јој  и пар месних нарезака.

Припадници једне полицијске станице у Девону, на југозападу Енглеске, пријавили су у четвртак крађу кутије са кексом.

Кекс је нестао из кухиње полицијске станице, а сумња се да је починилац неко од полицајаца. Крађа је примијећена када су органи реда одлучили да обаве попис ствари у станици.

Осим кекса, на списку несталих предмета су и једна чипкана хаљина, увијач за косу и неколико DVD-ја.

Није познато да ли је било каква истрага покренута, али се из полицијских извора сазнаје да до сада није пронађен ниједан од укупно 28 несталих предмета.

Невјероватне крађе

Предмети од гвожђа или бакра често су на мети лопова, али поједини случајеви крађа могу да се сврстају у рубрику "вјеровали или не".

Тако су лопови за само једну ноћ код села Губеревац,  недалеко од Лесковца, украли око два километра бакарних каблова са далековода. Крадљивци су прво демонтирали  држаче два стуба који су приликом пада покидали троструке каблове и домино ефектом порушили још пет електричних поља. Укупно је украдена чак тона бакра, а штета је вишемилионска.

Полиција у Београду је средином фебруара ухапсила осам особа због сумње да су украли бакар из магацина Дирекције за робне резерве Србије у Иригу, савладали чувара и одвезли 41 тону бакра. Они су тако оштетили Дирекцију за робне резерве Србије за више од 35 милиона динара (око 580.000 КМ).

Непознати лопови украли су у новембру прошле године из Дома културе у Бањи Ковиљачи 12 радијатора, а у марту ове украдено је више од два километра жељезничких шина у региону Москве.

Да је могуће украсти готово све, показало се у Брчком, када је у октобру прошле године нестао мост тежак неколико тона, а према траговима који су остали на земљи могло се закључити да су крадљивци одвојили вијке за везивање жељезне конструкције за бетонске стубове и цијелу конструкцију одвезли према најближем асфалтном путу. Претпоставља се да је крађа изведена неким јачим трактором.

Српска полиција ухапсила је Горана К. из села Ђурђево у Шумадији након што је украо и продао сеоски мост тежак 2,2 тоне за 300 евра.

Крађа мостова није ријеткост, па је тако у буџету Чешке настао мањак од милион долара због крађе челичног моста од десет тона на истоку земље у граду Славкову.

"Рекорд" ипак држе лопови из турске провинције Кочели, који су прије пар година успјели да  украду мост дуг 25 метара и тежак 22 тоне. Надлежни сматрају да је мост украден због челика у његовој конструкцији.      

Вјенчанице, пчеле, кипови...

Пред новогодишњу ноћ лопови су у Бањалуци опљачкали салон вјенчаница "Мелани". Украли су четрдесетак вјенчаница чија је вриједност процијењена на 25.000 КМ.

С обзиром на то да се ради о уникатним вјенчаницама, које је лако препознати, па самим тим није их лако препродати, никоме није било јасно шта ће лоповима толико хаљина.

Слична крађа догодила се прије неколико година у Требињу, када је из бутика "Мио мода" однесено 120 вјенчаница. Занимљиво је да лопови осталу робу нису дирали, као ни касу за новац.

Да овакве крађе нису ријеткост, показује и случај Дијане и Питера, власника трговине у њемачком Бремену, у којој продају вјенчанице и вечерње хаљине. Након што су им из радње покрадене све хаљине, отишли су на једну свадбу, гдје су видјели жене како плешу у њиховим хаљинама. Одмах су позвали полицију.

Неријетко се полиција сусреће и са крађом пчела и кошница. У Фочи су прије неколико дана непозната лица украла двије кошнице са пчелама, а лопов у Голубићу покрај Книна украо је кошнице са пчелама вриједне неколико хиљада марака.

Полиција у Хрватској биљежила је крађе крда свиња, јата кокошију или чак цијеле шуме, а један је лопов ушао у кућу и украо цијели намјештај, укрцао га у камион и отишао у непознатом смјеру.

У Огулину је лопов провалио у пољопривредну апотеку, из које је хтио да украде више врећа сјеменског кромпира и вјештачког ђубрива, али није имао аутомобил. Зато је украо и комби, који је касније вратио власницима, али је кромпир и ђубриво искористио.

У марту 2012. у Тексасу је усред бијела дана нестао кип слона тежак 400 килограма, а његови забринути власници су понудили награду од 500 долара за његов повратак.

У Хемпширу је 2008. године украден живи морски пас. Власник Питер Нуман се бави узгојем морских паса, а украдена му је женка из зиданог базена у врту.

Албум

Албум са фотографијама вјенчања, који је нестао када је аутомобил Најџела и Џилијен Стјуарт украден у Сјеверној Ирској прије 17 година, мистериозно се појавио у њиховој кући.

Стјуартови су се одавно помирили са чињеницом да су њихове свадбене фотографије изгубљене и пријатно су се изненадили када су недавно на улазу у свој дом пронашли албум у пластичној кеси.

Пар је недавно прославио 25 година брака и Џилијен је рекла да је изузетно захвална што им је албум враћен и поручила онима који су им украли аутомобил да се не љути.

Аутобус

У Бугарској су двојица младића украли аутобус како би отишли у сусједно село у дискотеку. Крађа се догодила на југу земље, у пазарџишком селу Боримечково, а младићи су аутобусом, који је старији и од њих, отишли до сусједног Лесичева. Аутобус је власништво локалне фирме, а право је чудо како је успио да стигне до одредишта.

Младићи су, након што је возач аутобуса пријавио случај, ухапшени у дискотеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана