Кожу неопходно његовати извана и изнутра

Цвија Мркоњић
Кожу неопходно његовати извана и изнутра

Доласком топлих дана и високих температура стигла је и повећана опасност од сунца, а нарочито треба да водимо рачуна о кожи и очима.

Када је заштита од сунца у питању, стручњаци препоручују различите креме са заштитним факторима, сунчане наочаре, свијетлу одјећу, шешире и друга покривала за главу. Сунце нарочито треба да избјегавају најмлађи и хронични болесници, а за све узрасте је препоручљиво да не излазе напоље у периоду између 11 и 17 часова.

Осим заштите коже извана, важна је и хидратација изнутра, као и здрава исхрана. Препоручује се избјегавање масне и тешке хране, повећан унос воћа, поврћа, воде и природних воћних сокова. Стручњаци нарочито упозоравају да се избјегавају соларијуми, јер вишеструко повећавају опасност од оболијевања од рака коже, али исто тако не препоручују ни дуготрајно "пржење" на сунцу. Они истичу да је важно сунчати се постепено.

Препоруке стручњака

Сунце може проузроковати пуно веће проблеме од болних опекотина, а стручњаци упозоравају како дуготрајно излагање сунцу изазива смеђе мрље, љуштење, исушивање, мрешкање коже, а у најгорем случају рак коже који данас представља све чешћи здравствени проблем.

Иако се о опасностима излагања сунцу често говори, многи још занемарују чињенице, што због лијености, што због мита да на сунцу треба "ухватити" боје како бисмо изгледали љепше и здравије.

Специјалиста дерматовенеролог Клинике за кожне болести Клиничког центра Бањалука др Зоран Врућинић истакао је да се меланом посљедњих година јавља све више. Он каже да сви произвођачи препаративне козметике нуде производе који штите од UVA и UVB зрачења, али истиче да не штите сви једнако, због чега треба обратити пажњу на ознаку нивоа заштите.

- Ознака SPF се односи само на заштиту од UVB зрака, па ако на производу нема посебне ознаке за UVA зраке вјероватно штити у мањем односу. Препоручује се редовна заштита препаратима који имају висок заштитни фактор већи или једнак SPF 30 за особе свијетле пути, а SPF 15 и више за тамнопуте особе, који треба да буде водоотпоран уколико се купамо - казао је Врућинић.

Он је додао да препарат треба наносити на кожу сваких два часа, те да је кожу најбоље постепено излагати сунчевим зрацима, прије десет и послије 17 часова.

- Дуга изложеност комплексном утицају штетних зрачења ремети енергетску структуру биолошких система, због чега долази до појаве психоменталних и физичких обољења - упозорава овај љекар.

Казао је да је неопходно повећати унос течности у организам, препоручује воду, незаслађене биљне, зелене, бијеле и црне чајеве. Исхрана за вријеме љетних мјесеци треба да буде базирана на храни биљног поријекла, са повременим узимањем рибе, јер омега три масне киселине имају антиупални ефекат.

- Свјеже воће и поврће обилује антиоксидансима који штите кожу, те се препоручују ове намирнице, као и цитруси који поспјешују синтезу колагена и спречавају прерано старење коже - рекао је Врућинић.

Од његових савјета издвајамо да је нарочито потребно бити опрезан при конзумирању алкохола и напитака са кофеином, јер могу изазвати дехидрацију. Такође, савјетује да се избјегавају  шећер и засићене масти.

- Физичку мјеру заштите од сунца представља ношење одјеће свијетлих боја, од природних материјала, капа и шешира, као и сунчаних наочара које имају UV филтере - рекао је Врућинић још једном и нагласио да се строго избјегава боравак на отвореном између 11 и 16 часова.

Њега за најмлађе

За бебе млађе од шест мјесеци не препоручује се коришћење лосиона за сунчање због њихове осјетљиве коже. Препоручује се покривање дјетета и неизлагање директном сунцу. Беба треба да буде у дебелој хладовини, а добро је заштитите и за вријеме шетње градом. Беби треба да обучете лагану, комотну, одјећу која прекрива цијело тијело. Што је текстура одјеће дебља, то је боља заштита од сунца. Беба увијек мора носити шеширић који ће штитити лице и уши. Мала дјеца опекотине могу добити и за вријеме вожње у аутомобилу, па је пожељно набавити фолије и сличне заштите од сунца за аутомобиле.

Бебе које имају шест и више мјесеци мажите лосионима и кремама које имају најмањи заштитни фактор 15, а уколико беба има изузетно свјетлу пут или пјегице онда је фактор 30 боља опција. Припазити да беби крема не уђе у очи, а уколико дијете намазану ручицу стави у уста, то му неће нашкодити. Бочице са кремама држите изван њиховог домашаја. Побрините се да и други људи који се брину за ваше дијете знају колико је важно заштити их од сунца.

Природни препарати за убрзано тамњење

Најпознатији природни препарат који се користи за убрзано тамњење јесте маслиново уље. Оно је изузетно здраво за кожу, а његов квалитет посебно до изражаја долазе љети. За његово благотворно дејство знале су и наше прабаке. Јапански научници су открили да коришћење овог уља смањује ризик од развоја тумора.

Ипак, оно не штити од UV зрака, па је њиме препоручљиво мазати се само рано ујутро или пред вече, те се сунчати врло кратко. Ако се свакодневно мажете маслиновим уљем и сунчате ујутро по десетак минута, кожа ће полако и равномјерно потамнити и добити прекрасну нијансу.

Важно је напоменути да је најздравије дјевичанско маслиново уље, јер истраживања показују да прерађено нема никакав ефекат.

Без обзира на то да ли користите маслиново уље или не, придржавајте се најважнијих правила сунчања - не излажите се предуго сунцу и пијте велике количине воде.

Сличан ефекат могу имати и какао путер или ши маслац. Какао путер је један од бољих избора и може се купити у свакој апотеци. Природни је састојак, богат витаминима. Храни и штити кожу и одличан је за његу коже, прије, за вријеме и након сунчања.

Ши маслац наноси се као заштита на цијело тијело, али и на косу, па је штити од исушивања проузрокованог сунцем и сољу. Коса ће након њега бити мека и лепршава. Може се користити и као редовна њега коже, а помаже при зацјељивању сунцем оштећене коже.

Од природних препарата треба да избјегавате кантарионово уље када кренете на сунчање, јер има супротан ефекат. Оно има умирујуће дејство на оштећену кожу, али се од њега на тијелу могу појавити тамне мрље и кожа ће бити упаљена послије сунчања. Ово уље након сунчања и туширања треба нанијети на влажну кожу.

Уколико сте добили опекотине на сунцу, које при томе и боле, можете испробати јогурт као један од познатијих народних лијекова за опекотине од сунца. Да црвенило не би прешло у пликове, на кожу треба намазати јогурт или кисело млијеко. Јогурт има већу упијајућу моћ, а кисело млијеко расхлађује изгорјело мјесто и повећава еластичност коже.

Соларијум 

Прекомјерно краткотрајно или дуготрајно излагање дејству UV радијације у соларијумима може довести до пријевременог старења коже, слабљења или потпуног блокирања имуног система, оштећења очију, те до карцинома коже, упозоравају дерматолози.

- Сви вјештачки препарати за потамњивање коже емитују UVA и UVB зраке. Количина радијације је слична оној коју емитује сунце, а у појединим случајевима може бити и много јача - казао је др Зоран Врућинић.

Према његовим ријечима, неконтролисано коришћење соларијума повећава акумулацију ултравиолетног зрачења, те се због тога не савјетује дјеци и млађима од 18 година.

 

Типови коже

Постоји шест различитих типова коже, а од њих зависи колико се смијете излагати сунцу, а највећи ризик од добијања рака коже имају особе са фототипом 1 и 2.

Први фототип карактерише млијечнобијела кожа, пјеге, риђа или плава коса, плаве или зелене очи. Лако изгоре, увијек поцрвене и никад не поцрне. Други тип карактерише свијетла кожа, плава или свијетлосмеђа коса, свијетле очи. Лако изгоре, увијек поцрвене, минимално поцрне. Трећи тип има нешто тамнију кожу, свијетлосмеђу косу и очи било које боје. Ријетко изгоре, понекад поцрвене и лако поцрне. Четврти тип карактерише свијетлосмеђа кожа, тамне очи и коса. Ријетко изгоре, не црвене, јако поцрне. У пети тип спадају људи са тамносмеђом кожом, тамним очима и косом, а у шести они са црном кожом, очима и косом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана