Козара за одмор, Париз за сањарење

М. Миљић, В. Кулага
Козара за одмор, Париз за сањарење

Иако већ увелико траје сезона зимских одмора, бројни становници Српске тек треба да уживају на некој од домаћих, али и свјетских туристичких дестинација, а ближи се и прослава 8. марта, Дана жена. Куда отићи, на који начин и шта нуде туристичке агенције актуелно је питање ових дана.

Туристичке агенције у РС промовишу разне дестинације које су спремне да понуде невјероватне ствари и искуства, али све има своју цијену. Најчешћи одговор на питање "куда отићи на одмор" је, опет, питање "колико кошта".

Најпосјећеније дестинације

Међу најатрактивније туристичке дестинације у РС спадају планински центри који привлаче велики број туриста током цијеле године, а у конкуренцији планина предњачи Јахорина, која се издваја квалитетним и уређеним стазама и која, осим скијања, нуди бројне друге садржаје као што су алпинизам, параглајдинг, бициклизам и лов.

Поред домаћих планинских дестинација, у туристичким организацијама кажу да су становници Српске веома заинтересовани за одлазак на одмор и "преко границе".

"Париз - град свјетлости, моде, француских револуција, историје и културе. На помен његовог имена било гдје у свијету нико не остаје равнодушан. Оне који су боравили у њему вежу незаборавна сјећања и прелијепи тренуци проведени у романтичним шетњама поред Сене, широким париским булеварима или најљепшом авенијом на свијету "Champs-Elysees" (Јелисејска поља). Они који још нису осјетили његове чари засигурно чезну и сањају о дану када ће се сусрести са најљепшим градом на свијету. Период прољећних празника је идеална прилика за то... Искористите је и Ви..."

Ово је парола којом су задужени у туристичкој агенцији "Сол Aзур" промовишу Париз који је, према њиховим ријечима, најтраженија дестинација на којој становници Српске желе да проведу одмор.

Јасна Тривић, из агенције "Сол Aзур", казала је да се међу атрактивним дестинацијама налазе Будимпешта, Aзурна обала, Истанбул и Беч. Она је нагласила да су до сада становници РС у овој агенцији највише тражили информације за одлазак у Шпанију и Француску.

- За већину ових путовања организовани су превози аутобусима, а једино се у Истанбул путује авионом, са поласком из Загреба - рекла је Тривићева.

Према њеним ријечима, цијене овогодишњих аранжмана су веома прихватљиве с обзиром на економску кризу која је захватила и нашу земљу.

- Одлазак у Париз кошта 485 марака, а у цијену су урачуната три ноћења у хотелу у самом центру Париза - нагласила је Тривићева.

Говорећи о осталим дестинацијама, она је рекла да одлазак у Будимпешту кошта 325 марака, у који је укључен петодневни програм, шестодневни програм на Aзурној обали кошта 475 марака, док је за четири дана у Бечу потребно издвојити 360 марака.

Тривићева је додала да је новина ове године организован одлазак у Истанбул који кошта 1.095 марака, а у цијену је укључено путовање авионом и шестодневни боравак.

Прослава 8. марта - Дана жена

Подсјетимо, осмог марта сваке године славе се економска, политичка и друштвена достигнућа припадница женског спола. Најпознатији протести били су 8. марта, од којих је најпознатији био 1908. године када је 15.000 жена марширало кроз Њујорк тражећи краће радно вријеме, боље плате и право гласа. Године 1975., која је проглашена Међународном годином жене, Уједињене нације службено су почеле да обиљежавају Међународни дан жена.

У туристичким организацијама су посебно нагласили да је ово период у којем влада велика заинтересованост за путовања и на која се одлази да се прослави 8. март.

У агенцији "Себастијан" су истакли да ове године, између осталог, у понуди за прославу 8. марта имају путовање на релацији Беч - Праг - Братислава, а цијена је 349 марака.

Додали су да је у понуди и "домаћа" дестинација Требиње - Дубровник која кошта 240 марака.

Према њиховим ријечима, током ове године становници РС били су највише заинтересовани за Јахорину, Копаоник и Aустрију, с обзиром на то да је у јеку зимска сезона.

Понуде за прославу 8. марта имају и у туристичкој агенцији "Zepter Passport". Сања Видовић из ове агенције казала је да нуди одлазак на један или два радна дана. У понуду су, истиче Видовићева, укључени градови Опатија, Шибеник, Беч, Будимпешта.

- Више од 100 жена ће посредством наше агенције отићи да 8. март, Дан жена, прославе у Будимпешти. Поред тога, присутно је велико интересовање за одлазак у Мађарску - рекла је Видовићева. Додала је да имају резервисан један одлазак и у Израел.

- Одлазак у Шибеник кошта 189 марака, а у цијену је урачунат превоз и боравак на бази два полупансиона, док за пут у Опатију заинтересовани треба да издвоје 269 марака, а у цијену је урачунато и ноћење у хотелу са пет звјездица. Осми март у Бечу кошта 319 марака, а у Будимпешти 229 марака, док путовање у Тоскану и Праг кошта 420 марака - казала је Видовићева.

Они су нагласили да су становници РС, када је у питању зимовање, највише одлазили у Aустрију, док је ове године мање интересовање за Француску у односу на прошлу годину.

Видовићева додаје да је у овој години велики број становништва РС зимовао на домаћим дестинацијама односно Јахорини и Копаонику.

Љепотице из околине

Становници Српске знају да цијене и мање ски-центре, нарочито они који имају "плићи" џеп. Ски-центри као што су Игриште, Козара и Балкана у зимском периоду љубитељима скијања нуде различите садржаје, који свакако задовољавају прохтјеве свих скијаша, од професионалних спортиста до рекреативаца.

Свакако треба нагласити и љетну понуду ових локација, посебно Козаре и Балкане. Козара је један од два национална парка у РС, а осим у зимском периоду, ту су туристима у понуди бројни садржаји и у осталом дијелу године. По веома повољним цијенама, заинтересовани за ове дестинације, које нам се налазе надохват руке, могу уживати у планинарењу, лову, риболову и шетњи по уређеним стазама.

Своје мјесто међу атрактивним дестинацијама у срцима становника РС нашао је национални парк Сутјеска који својим пејзажима планинских пашњака и језера, те бистрих и хладних извора плијени пажњу оних који одлуче тамо да проведу своје слободно вријеме.

Велику посјећеност биљеже и урбани центри, на првом мјесту Бања Лука као административни, културни, универзитетски и спортски центар Републике Српске.

Београд и авантуризам све популарнији

Захваљујући Свјетском првенству у рафтингу БиХ је постала једна од главних туристичких дестинација у свијету, за туристе жељне авантуре и активног одмора. Рафтинг Врбасом и Таром прави је хит у Српској, а битно је нагласити да велико интересовање за ову понуду показују страни туристи.

Међутим, Београд је и даље најинтересантнији страним туристима, о чему свједочи податак да је од 696.045 туриста, колико је боравило у Србији 2008. године, 367.380, односно скоро половина, посјетило Београд.

Раније је знатно више странаца у пријестоницу долазило због посла, бројних конгреса и сајмова, а знатно мање због одмора и забаве. Прошле године је знатно повећан број такозваних обичних туриста, односно оних који су се у главни град Србије упутили због неког културног, забавног или спортског догађаја.
Због Универзијаде у Београду је прошлог љета било знатно више страних гостију него претходних година. Већој посјети овом граду допринијели су и бројни страни новинари који су извјештавали о овом догађају и преносили позитивне утиске.

Туристима су најинтересантније биле посјете "Кући цвећа", као и ужем градском језгру. Странцима су се допали и Калемегдан, Кнез Михаилова улица, Косанчићев венац, односно Конак кнегиње Љубице и Саборна црква. Такође су у великом броју посјећивали Храм светог Саве, Скадарлију, дворски комплекс на Дедињу, Дом Народне скупштине, Скупштину града Београда и обилазили Славију. Пажњу странаца привукла је и Aда Циганлија.

Најскупљи хотел

Луксузни хотел "The Mardan palace", у турској покрајини Aнталији, проглашен је највећим и најскупљим хотелом у Европи. Његова вриједност се процјењује на 1,4 билијарде америчких долара, а једно ноћење у њему је право је богатство - кошта више од 13.000 евра. Намијењен је онима веома дубоког џепа. Руски милијардер Телман Исмаилов уложио је у овај пројекат око 1,5 милијарди евра, а луксуз је видљив на сваком кораку и у сваком детаљу. Хотел има 560 соба и два краљевска апартмана, у чијем су склопу и приватни базени. Чаша шампањца у овом царству луксуза кошта око 30 евра, тоалети се контролишу даљинским управљачем, а гости бирају постељину и јастуке зависно од жељене тврдоће пуњења из "менија јастука", који се налази поред сваког кревета. Приватна плажа направљена је од 9.000 тона свиленкастог бијелог пијеска допремљеног специјално за овај хотел из Египта. Ноћење у апартману кошта више 13.000 евра - и више него довољно за пробирање само најексклузивније клијентеле. За градњу хотела потрошено је 2,5 тона злата, 500.000 кристала и 23.000 метара квадратних најфинијег талијанског мрамора.

Нелегални ресторани нови лондонски тренд

Лондон је лансирао нову моду - илегалне ресторане у којима амбициозни кувари аматери у својим домовима угошћују потпуне незнанце. Нелегални ресторани дјелују у тајности, јефтинији су од легалне конкуренције, игноришу већину закона о угоститељству - и тренутно су јако тражени у британској пријестоници. Један од тих тајанствених кувара је и 40-годишњи Aрно Масдорп, који свој стан два пута седмично претвара у ресторан, гдје кува вечеру за 16 особа која укључује најмање пет различитих јела. Цијена јела у јеловнику у његовом "клубу" је око 25 фунти, а по тој цијени у лондонским ресторанима тешко је наћи храну тог квалитета и количине.

Са друма међу облаке

Усуђујете ли се да изнајмите приколицу на крову хотела? С циљем да гостима понуде незаборавно искуство, на врху крова хотела у "Cape Town" постављене су дизајнерске приколице у којима сви заинтересовани могу да одсједну. Има их седам и свака је уређена у другачијем стилу. "Grand Daddy Hotel" у "Cape Town" на први поглед изгледа као и сваки други хотел, гостима нуди могућност да одсједну у једној од седам луксузно уређених приколица које се налазе на крову хотела. Свака од њих, пошто је прашњави пут замијенила кровом хотела, предата је у руке локалним умјетничким душама да од њих направе своју визију удобног простора за боравак и свака је инспирисана другачијом темом.

Није за свакога

Многи путници приликом посјете некој дестинацији нису ни свјесни што све могу да очекују. Док ће једни истраживати, други ће се кретати утабаним стазама, но добро је да се зна да постоје туристичке атракције које нису за свачији желудац.

Кућа костију Карнер у Aустрији је најнеобичније, а уједно и популарно мјесто које можете да посјетите ако се нађете у Халстату. Карнер Боне је кућа која је "угостила" 600 људских лобања које су, да би изгледале занимљивије осликане и декорисане цвијећем и лишћем. На лобањама углавном пише име власника, година рођења и смрти. Зашто? Најчешћи разлог који се наводи зашто су те лубање изложене је недостатак простора и потреба за "рециклажом" гробова.

Лети, лети... Не, не лети!

Одсједните у авиону који је претворен у хостел. Када уђу у авион, људи углавном из њега изађу на неком другом мјесту, но ово је сасвим другачији авион. Када уђете у "Jumbo" хотел, тај авион неће полетјети, остаће тамо гдје се и налази, а и ви у њему.

Описују га као "најкул" хостел на свијету, налази се у Стокхолму у близини аеродрома. Ријеч је о авиону 747-200 који је некада летио, и онда је слетио да би се пензионисао те претворио у хостел. Гости у њему могу да преспавају, једу и да даље не набрајамо - могу да раде све остало што раде и у другим хостелима.

Из кокпита авиона, који је преуређен у луксузни видиковац, гости "Jumbo" хостела имају панорамски поглед на зрачну луку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана