Кожа у свим бојама модна лозинка јесени

Драгана Келеч
Кожа у свим бојама модна лозинка јесени

Ближи се јесен. Неки једва чекају, неки би да још мало уживају у лаганим и лепршавим хаљиницама, веселим бојама и сандалама. Модни часописи већ су преплављени новим комбинацијама за предстојеће хладне дане, а оно у чему се слажу многобројни креатори јесте то да нас у новим колекцијама за јесен-зиму 2012/13. године очекује сјај коже у свим бојама, која ће бити један од кључних зачина сезоне.

Ништа без бајкерске јакне!

Aко је судити према прогнозама модних креатора, ове године ће се носити "бруталне" бајкерске јакне, уске хлаче, секси сукњице и гламурозне хаљине... И то све, вјеровали или не, од коже!

Aко у свом ормару већ имате кожну, бајкерску јакну, већ сада је мирне савјести можете прогласити јесењим "муст хаве" одјевним предметом. Од црне класике до јакница у смјелијим бојама, попут црвене и плаве, кожну јакну, по могућности инспирисану 80-им годинама, једноставно морате да имате.

Уске панталоне, секси сукње…

Ипак, са јакнама које ће ове године бити "ин" не завршава се прича о кожи! Уске кожне панталоне ове јесени биће прави избор сваке шопингхоличарке са вишком самопоуздања, а не треба занемарити ни вруће сукњице. Оно најслађе иде на крају, како истичу модни стручњаци, а то је њено величанство кожна хаљина! Тако доминантна, а опет тако елегантна. Свој врхунац у сезони за јесен-зиму 2012/2013. остварила је захваљујући Карлу Лагерфелду.

Модни креатор из Бањалуке Давор Сладаковић каже да је оно што га радује у предстојећој сезони путовање кроз 30-е, 60-е па до 80-их.

- Посебно ме радује то путовање кроз прошлост, јер су 80-е дале један посебан утицај на моду. Наглашена рамена је оно што ће свакако бити модерно ове јесени и зиме, а што је било карактеристично за тај период - истакао је Сладаковић.

Он је нагласио да ће у идућој сезони акценат бити стављен на рамена, која ће бити наглашена нараменицама и кројевима.

- Панталоне ће се носити са веома широким ногавицама, а све то ће бити упаковано у живе боје. Носиће се жута, црвена, плава и зелена - казао је Сладаковић.

Према његовим ријечима, геометријски облици одјевних предмета биће поприлично строги, али разиграни ведрим бојама.

- Женске торбе биће модерне у већим димензијама, ромбоидних облика и у свим бојама, од плаве, зелене, црвене, па до бијеле и црне које су неизоставне и које никад не напуштају модну сцену - истакао је Сладаковић.

У моду се враћају женске најлонке и чарапе у провидним бојама, које су биле "ин" осамдесетих година.

- Када је у питању врста материјала, ове године ће апсолутни хит бити кожа, која ће се носити у свим облицима и принтовима - нагласио је Сладаковић.

Према ријечима модног дизајнера Душка Орашчанина, оно што засигурно многи знају, а већина и практикује, јесте да су једноставни кројеви и једнобојне тканине увијек у моди, те да их треба засигурно посједовати у сопственом ормару, када су у питању и мушкарци и жене.

- У таквом избору и комбиновању гардеробе права је ријеткост направити грешку, па бих због тога свакако препоручио да играте на ову карту. Многи би прокоментарисали да људи који се одијевају класично врло често изгледају монотоно, што и није далеко од истине. Наиме, ради се о једном врло битном моменту и врло често занемареном потпуном приступу креацији, а то је недовршена комбинација - истакао је Орашчанин.

Нагласио је да уколико се одијевате класично, никако не смијете да изгледате монотоно.

- Морате се побринути око накита, обуће и осталих асесоара да бисте употпунили комплетан утисак и да не останете недоречени или, још горе, несхваћени - казао је Орашчанин.
Истакао је да не смијемо занемарити ни оне мало смјелије и авангардне особе које воле да много експериментишу и да саме осликавају сопствену слику на свој начин.

- Такве особе сам одувијек волио да сретнем на улици.
Увијек сам био поборник истицања личног печата креативности на индивидуалан начин, такав став се одувијек подржавао у модном свијету и на неки начин постављао на пиједестал - нагласио је Орашчанин.

Истакао је да што се тиче самих тканина, оне ће се, као и сваке године, модификовати за идућу сезону, а што се тиче боја, неизбјежне ће бити стандардно црна, сива и крем тонови са убацивањем бијелих детаља, као и мало дречавијих боја, али на доста сведен начин.

Модни додаци

Невјероватно је колико модни додаци могу да допринесу побољшању цјелокупног аутфита. Уз њихову помоћ на једноставан начин можете да створите једноставан стил по којем ћете бити препознатљиви. Већина модних стручњака каже да се много може сазнати о жени на основу њене торбе. Aко желите да ваша торба буде показатељ вашег модног укуса, изаберите оне које су у тренду. A то су торбе са крзном, са животињским принтом, "војничке" торбе, односно милитари лук, мини торбе, једнобојне, те торбице са дугачком ручком, које се носе преко једног рамена.

Поред добре торбе, неизоставан детаљ предстојеће сезоне биће шалови. Овдје је савјет врло једноставан и гласи: "Одаберите оне према вашем властитом укусу." Разлог за то је што су готово сви модерни, од различитих стилова, величина, материјала, боја…

Ове сезоне модерни ће бити и шешири, а дизајнери предлажу различите врсте модела и стилова, од елегантних па све до спортских модела.

Неизоставан и модеран, као и сваке сезоне, па тако и предстојеће, јесте лични стил и укус, који свим одјевним предметима даје лични печат, а који свакако морате да имате.

- Не треба бити слијепи поборник свега онога што је у тренду, већ све што је лијепо и удобно, а што се носи, уклопити са личним стилом и укусом, који је једини "лоок" који никада не излази из моде - додају модни стручњаци.

Шминка

Да ли сте спремни да експериментишете са шминком? Како нам модни свијет предлаже, можда бисте и могли малчице. Предстојећа модна јесен биће врло занимљива, судећи по идејама које нам предлажу модни дизајнери и визажисти. Помало откачено, екстравагантно и надасве другачије.

Инспирација ће бити у 60-им и 80-им, а "ин" ће бити јаке боје, наглашене очи, туш, вриштећа сјенила и неизражајне обрве.

"Ин" обућа

Када је ријеч о трендовима сезоне, не можемо а да не споменемо обућу, зато што је она од кључне важности за цјелокупан изглед.

Модни дизајнери кажу да ће се предстојеће сезоне, као и прошле, носити дубоке чизме и оне са крзном.

Овај тренд не би требало да смета онима који воле животиње јер су дизајнери мислили и на то па су у те сврхе користили вјештачко крзно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана