Коса и очи по жељи маме и тате

Миленко Киндл
Коса и очи по жељи маме и тате

Једна америчка клиника изазвала је полемике у јавности, јер уз њену помоћ будући родитељи избором боје очију или косе могу одлучити како ће изгледати њихова дјеца.

Институт за плодност из Лос Aнђелеса, под руководством др Џефа Стајнберга, која је 70-тих година прошлог вијека извела пионирске подухвате у вантјелесној оплодњи, очекују да ће прве "дизајниране" бебе бити рођене већ сљедеће године. У овој клиници родитељи ће моћи и да одаберу пол будућег дјетета.

Aмерички стручњаци за оплодњу упозоравају да ће оваква врста услуге скренути пажњу са могућности које ова технологија пружа у заштити од насљедних болести.

Овај поступак заснован је на лабораторијској методи познатој под именом генетичка дијагностика преимплантације. Она обухвата тестирање ћелије узете из ембриона у веома раној фази развоја, прије имплантирања у матерницу. При тестирању одабирају се ембриони који не посједују "неисправне" гене, односно у овом случају ембриони са жељеним физичким карактеристикама као што су на примјер плава коса и плаве очи, док се остали ембриони одбацују.

Др Стајнберг каже да ће парови моћи користити услуге клинике како у медицинске, тако и у козметичке сврхе.

На примјер, брачни пар ће можда жељети да добију бебу са има тамнијим теном у циљу заштите од рака коже, зато јер им претходно дијете има меланом. Међутим, неки други пар ће једноставно жељети плавокосог дјечака.

Клиника др Стајнберга овај козметички избор нуди пацијентима код којима је генетичким прегледом већ утврђено присуство нерегуларних хромозома у фетусима мајке.

"Сви пацијенти неће проћи у ужи избор за ове тестове, и не дајемо 100-одстотну гаранцију да ће њихови потомци имати боју косе или очију баш онакву какву желе", наводи се на веб страници клинике.

Не тврдим да је ово опасан, него још неутабан пут - истиче др Стејнберг, додајући да је већ годинама постоје могућности за овакву врсту поступка, међутим медицински кругови их игноришу.

- Вријеме је да сви они извуку главе из пијеска - каже он.

Међутим, др Џилијан Локвуд, британски експерт за плодност и чланица етичког одбора Краљевског удружења педијатара и гинеколога, није увјерена у моралну исправност коришћења науке на овакав начин:

- Уколико дођемо до тренутка када можемо одлучити који гени или њихова комбинација су заслужни за плаву косу или плаве очи, шта ћете урадити са фетусима који ће, када се развију, бити попут мене и имати риђу косу и зелене очи?

Др Локвуд такође упозорава да се може догодити да новорођенчад постану "артикли које узимамо са полица".

Џозефина Квинтавале из британског удружења Тумачење репродуктивне етике каже:

- Ово је неизбјежна негативна посљедица вјештачке оплодње током које настане много више заметака од потребних. Увијек ће бити потребно начинити избор. Да ли ће ваш избор бити осморке или они са љепшим носићима?

У Великој Британији избор пола генетичким путем је забрањен, осим ако је у питању здравље будућег новорођенчета.

Италијански закони који се тичу оплођавања не дозвољавају настајање "вишка" ембриона или селективно тестирање. Квантавале тврди да је то "сигуран пут за избјегавање негативних посљедица".

Нови закони

У међувремену, нови закони који у Британији треба да ступе на снагу 6. априла, дозволиће мајкама које су прошле кроз третман вантјелесне оплодње да у родном листу дјетета под ставком "отац" наведу било кога - чак и особу женског пола. Једино ограничење је да тај други родитељ не смије бити блиски сродник или неко чије се име на родном листу нашло без његовог пристанка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана