Кормак: БиХ је сувише лијепа да би поред сваког пута било смеће

Агенције
Кормак: БиХ је сувише лијепа да би поред сваког пута било смеће

Сарајево - Амбасадорица САД-а у БиХ Морин Кормак написала је у свом блогу да је БиХ земља необичне природне љепоте на коју сви треба да буду поносни, а чија заштита треба бити одговорност свих.

Истакла је да су природни ресурси велики од којих држава може имати значајну корист, али да постоје и велики ризици.

“Чула сам да има хиљаде биљака и животиња које су ендемска врста и које не можете наћи нигдје у свијету. Људи попут страствених посматрача птица цијене могућност да то могу радити”, истакла је.

Такође је нагласила да је скоро половина БиХ прекривена шумом, што је постотак међу највећим у Европи, те да је по биодиверзитету једна од првих на континенту.

Додала је да је ово огромна предност за планинарење, алпинизам, планински бициклизам којим се људи могу бавити у јединственом природном окружењу, уз добру храну и срдачне људе.

“А опет, гдје год одем,видим да је та љепота запрљана смећем. Знам да је америчко искуство на много начина другачије, али што се тиче овог проблема, мислим да наша историја може дати одговоре”, истакла је амбасадорица у блогу.

Подсјетила је да су Сједињене Државе увијек имале еколошки покрет, али да он није постао популаран све до 60-их година прошлог вијека.

“Сјећам се да смо тих година љети путовали од Њу Џерзија до Чикага, у посјету родбини, а да је уз аутопут било нагомилано смеће. У то вријеме је непрофитна групација Keep America Clean -За чисту Америку, која је окупљала подузећа, владине и невладине организације, те појединачне грађане, ушла у партнерство са оглашивачима у САД како би покренула кампању о томе колико смеће и загађење штете околини, те колика је одговорност сваког појединца у заштитити околине”, навела је.

Такође је нагласила да је та кампања сврстана међу 100 најбољих кампања 20. вијека, а када се завршила, тимови групације Keep America Clean су успјели смањити количину смећа за 88 одсто у 300 локалних заједница, 38 савезних држава и неколико других земаља.

Истиче да је данас Keep America Clean промовише годишње “Велико чишћење Америке”, програм који обухвата цијелу земљу и сваког прољећа окупи скоро четири милиона волонтера и учесника који купе отпатке и чисте нелегална одлагалишта смећа, паркове, стазе за шетње и обале, а материјал рециклирају, саде дрвеће и уређују вртове, те учествују у едукативним програмима.

Поручила је да је америчка амбасада опредијељена да уради свој дио посла и донесе дио ове традиције у Босну и Херцеговину, сматрајући да је најпотребније да се бх. грађани покрену и стану иза овога процеса.

“Што се нас тиче, ми тренутно дајемо допринос на два начина: Прво, ријечи претварамо у дјела. Рециклирамо у Амбасади, активно учествујемо у пројекту Америчке владе “Зелене амбасаде”, наши запосленици на Дан планете Земље судјелују у пројекту чишћења смећа и отпада из градова који се налазе уз ријеку Босну, у партнерству са локалним заједницама, грађанима, Америчком привредном комором и Оружаним снагама Босне и Херцеговине како бисмо овај догађај учинили правим заједничким подухватом”, навела је.

Такође је додала да дају подршку развоју важног програма у БиХ који је везан за туризам, јер вјерују да је очување околиша у средишту бројних изгледа БиХ за бољом будућношћу и напретком.

“Једначина је једноставна - једно од највећих свјетских тржишта за авантуризам и екотуризам, Европска Унија, са својих 28 земаља чланица, удаљена је нешто више од сат времена авионом. Европљани су пасионирани путници који прелазе хиљаде миља и троше огромне суме новца да би стекли искуство које могу стећи и овдје, у БиХ, током једног дугог викенда”, објаснила је.

Да би помогао развој овог тржишта, казала је амбасадорица, USAID је прошле године у октобру покренуо пројекат под називом “Via Dinarica” чији је циљ стварање платформе за развој одрживог туризма и економског раста БиХ који се базира на локалној заједници, као и то да “Via Dinarica” постане регионална туристичка дестинација.

Сматра да ће то повећати конкурентност БиХ у области туризма у природи и промовисати економски развој села додајући да ће скоро милион долара уложити у овај пројекат током наредне три године, те да ће UNDP уложити још додатних 500.000 долара.

Објаснила је да ће трима стазама, односно линијама, овај прелијепи дио Европе постати доступан планинарима и људима који се баве планинским бициклизмом из цијелог свијета.

Истакла је да је овај пројекат наставак њиховог пробног пројекта “Walking Via Dinarica” којег су заједно водили USAID и UNDP 2013-2014. године и који је резултирао наградом “Best New Trail” (Најбоља нова стаза) у 2014. години за “Via Dinarica Trail” (Стазу Виа Динарика) коју додјељује Outside Magazine.

“Свјесни смо, а надамо се и ви, да је ово посебна земља, али сам забринута да се не ради довољно на заштити њених јединствених природних ресурса”, поручила је.

Такође је додала да поред лоших економских посљедица, пријетње по њене становнике постају све више физичке природе те да незаконита сјеча и крчење шума уништавају станишта ријетких врста, али и доводе до појаве клизишта чијим активирањем нестају домови, пресијецају се путеви од виталног значаја за транспорт, и угрожавају животи.

“Значајна средства која је међународна заједница дала за ове пројекте су и даље неискориштена јер ниједан ниво власти није израдио специфичне пројекте који би се финансирали из тих средстава”, објаснила је амбасадорица.

Истакла је да неодговорно управљање рудницима, загађеност и недостатак процедура за савладавање великих пожара који се брзо шире директно утичу на здравље и сигурност грађана те да је јасно да је потребна државна стратегија за развој пољопривреде и села у циљу остварења потенцијала.

Такође је казала да многе пријетње околишу које су овдје већ набројане захтијевају интервенцију власти на свим нивоима, и то што прије.

“Али, богате природне ресурсе и шансу коју они представљају прати и велика лична одговорност да их се заштити. БиХ је сувише лијепа да би поред сваког њеног пута и стазе лежало смеће. Зато бих вољела да овдашњи становници покрену кампању “Keep BiH Beautiful” - Очувајмо љепоту БиХ, да направе први корак ка томе да се сви грађани Босне и Херцеговине лично обавежу да ће скупљати смеће, израдити свеобухватан програм рециклаже и уљепшати ову земљу онако како она то и заслужује”, навела је амбасадорица САД-а у БиХ Морин Кормак у свом блогу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана