Коптски фараон из сјене

Дојче веле
Коптски фараон из сјене

Нагиб Савирис (57) је коптски хришћанин и на челу је једне од најбогатијих египатских породица.

Овај краљ египатске телекомуникације је толико моћан да се чак и у вријеме док је бивши предсједник Хосни Мубарак био на власти, отворено усудио да критикује режим. У фебруару ове године Савирис је био један од првих који је Мубарака отворено позвао на подношење оставке.

Aли док се остатак египатске економске елите држи по страни и не уплиће се превише у политичке процесе који мјесецима тресу најмногољуднију арапску земљу, Савирис се активно укључио у политички живот. Прво као члан тзв. "Вијећа мудраца", које је у немирним временима најжешћих протеста посредовало између опозиције, владе и војске.

Послије тога Савири је основао властиту Странку слободних Египћана која је у међувремену нарасла на више од 130.000 чланова.

За разлику од многих других странака које су никле у налету демократских промјена и које су се исто тако, углавном из финансијског разлога, угасиле, Савирисова странка не мучи муку с новцем. Напротив.

Иза Странке слободних Египћана стоји једна од најбогатијих династија у Египту која у својим рукама држи "Ораском телеком", компанију која је у међувремену нарасла на шестог по величини мобилног оператера у свијету.

Тајна "Ораскомове" експанзије лежи у чињеници да се њен оснивач и већински власник Савирис од самог почетка није усредсредио искључиво на египатско тржиште него је улагао не само у мреже неразвијених земаља попут Пакистана, Бангладеша, Aлжира и Туниса него и у мобилну телекомуникацију Италије, Грчке и Канаде.

Према неким информацијама Савирис се припрема да преузме и аустријски "Телеком" као и швајцарски "Оранж".

Било како било, сваки пут кад неки од, у међувремену 100 милиона корисника било гдје у свијету пошаље поруку или окрене неки број, Савирсу се додатно повећа износ на банковном рачуну.

Основу богатства породице Савирис поставио је Нагибов отац Онси који је 1960., након што је новопечени властодржац генерал Гамал Aбдел Насер национализовао предузећа у породичном власништву, побјегао у Либију гдје се почео бавити грађевинарством.

У Египат се глава породице вратила тек 1970. послије Насеровог одласка с власти и доласка Aнвара ал-Садата. Садатов насљедник Мубарак је започео процес поновне приватизације у шта се својим капиталом издашно укључила и породица Савирис, која је за само неколико година постала највећи приватни послодавац у Египту.

Иако је отац своју компанију и иметак правилно подијелио на три сина, ипак је најстарији. Нагиб, од самог почетка играо најистакнутију улогу. Школујући се углавном на њемачком говорном подручју, прво у њемачкој протестантској гимназији у Каиру а затим и на елитном циришком универзитету ЕТХ, Нагиб је створио и осјећај за социјалну компоненту предузетништва а исто тако и потребу помагања академског подмлатка.

Нагиб је познат по том да отворено каже што мисли. Нимало безазлено понашање за једног хришћанина у конзервативном Египту са исламом као доминантном религијом.

Један египатски шеик је 2007. чак изрекао и фетву (пресуду) против Нагиба јер је овај током једног интервјуа рекао да му умотавање муслиманки у велове лично не смета али да се у међувремену шетајући улицама Каира осјећа попут странца и као да је у Ирану.

Борбу против исламиста Нагиб у међувремену води и помоћу својих телевизијских канала и медија. Почетком септембра покренута је једна ТВ станица која емитује искључиво вијести а још једна ТВ станица са сједиштем у Катару те једне дневне новине су у припреми.

 Савирис вјероватно својом странком неће побиједити јаку Муслиманску браћу али већ и сад својим дјеловањем утиче на египатски пут према демократији.

У сукобу са екстремистима

Нагиб Савирис се политички увијек изнова сукобљава са Муслиманском браћом и њиховим конзервативним схватањем друштва. На примјер, када захтијева да се за мјесто предсједника земље у обзир мора узети и хришћанин или жена, или након што је преко "Твитера" послао карикатуру Микија Мауса с брадом и Мини с фереџом.

Приредио: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана